Teeleidi palasi juurilleen ja se meni nappiin!

Jotkut ihmiset ovat todellisia uranuurtajia. He luovat aina nahkansa uudelleen, keksivät uutta, kohtaavat ihmiset sydämellisesti eivätkä anna periksi. Tällainen ihminen on Teeleidin Anne. Syksyllä hän kääri hihat, laittoi kuntoon Lutakon tilat ja palasi juurilleen. Sinne Lutakon rakennukseen, jossa mekin kohtasimme ensi kertaa yli yhdeksän vuotta sitten. Tosin nyt Teeleidi on eri päässä rakennusta ja tilat ovat suuremmat. Lisäksi pihassa on kaikkea muutakin, mitä Teeleidin kautta voi vuokrata. Kokonaisuus on aivan ihastuttava, enkä voinut kuin ihastella paikkaa ja Annen ideoita!

Uusi vanha Teeleidi Lutakossa

Menimme viikonloppuna tutustumaan Teeleidiin koko perheen voimin ja hämmästyin, kuinka täynnä tupa oli. Tilaa on kahdessa kerroksessa ja suurin osa pöydistä oli varattu. Teelaatuja on edelleen monia (noin 150 kpl) samoin kuin on suolaisia sekä makeita herkkuja vitriinissä. Myös glögiä ja kahvia on saatavilla, jos seurueessa ei ole teen ystäviä.

Seinillä on upeista upeimpia Päivi Soikkelin taideteoksia, jotka ovat myytävänä. Joka puolella on pieniä koriste-esineitä, joita tekee mieli jäädä kuvaamaan. Ikkunoista näkyy lunta ja kaunista pihapiiriä – kuinka täydellistä olisikaan istuskella pitkään rauhassa teen kanssa ja tuijotella ulos ikkunoista. Yläkertakin on todella tunnelmallinen ja siellä on varmasti mukavaa järjestää yksityistilaisuuksia.

Me valitsimme maisteltavaksi yhden mustan ja yhden vihreän teen. Mustana teenä toimi mansikkaa ja persikkaa sisältävä Lemmen liekki ja vihreänä puolestaan Sitruunapommi. Tykkäsimme kyllä kovasti molemmista. Oli niin hauskaa ajatella, että siitä on tosiaan yli yhdeksän vuotta, kun ensi kerran astuin Teeleidiin sisälle ja ihastuin paikkaan välittömästi. Täällä on postaus tuosta kerrasta. On ihanaa, kun voi luottaa, että paikassa saa ystävällistä palvelua, täydellisesti haudutettua teetä sekä erilaisia herkkuja. Teeleidistä en ole ikinä poistunut kiukkuisena.

Mahdollisuus saunailtaan Teeleidin pihapiirissä

Uutena juttuna Teeleidissä on, että heidän kauttaan voi varata saunaillan pihassa olevaan suureen saunatilaan. Sauna on kymmenelle hengelle, mutta erilaisiin tiloihin ja takkahuoneeseen mahtuu paljon väkeä. Saunan voi varata kello 12-16 tai 17-23 välille, varauskalenteri löytyy täältä. Vaikka lauantai oli kiireinen päivä, iloksemme Annella oli aikaa esitellä pihapiirin tilat meille.

Saunasta on ovi takapihalle, josta löytyy lämmitetty poreallas. Se on aivan kivenheiton päässä keskustasta, mutta silti korkean aidan takana aivan omassa rauhassaan. Hieno paikka kerta kaikkiaan! Saunaan saa tilattua saunamenun ja siellä on myös anniskeluoikeudet.

Saunan vierestä löytyy suloinen pieni kaksio, jota saa vuokrata esimerkiksi päiväksi työkäyttöön. Siellä voi sitten haudutella vaikka teetä töitä tehdessään. Lähellä keskustaa, mutta aivan omassa tunnelmassaan.

Teeleidi on siis kasvanut monessa mielessä ja Anne on tehnyt hartiavoimin töitä tämänkin paikan eteen. Oli ihanaa nähdä se ja aivan varmasti tulemme uudemmankin kerran. Tietenkin tulemme.

Kävellessämme takaisin autolle, lapseni kyseli mistä tunnen Annen. Kerroin, että ihan siitä, että olen ollut vakiasiakas ja olemme pitäneet myös somessa yhteyttä. Hän mietiskeli hetken ja ilmoitti, että isona ryhtyy Teeleidin myyjäksi, kun siellä on noin mukavaa väkeä.

Hymyilin. Niin on. Onnea Anne tuhannesti uuden paikan pyörittämiseen! Käykää ihmeessä tutustumassa! Ja kannattaa kurkata myös mahdollisuudet erilaisiin joulumuistamisiin.

Aukioloajat Lutakossa
ti-pe 11-19
la 11-16

Once in a lifetime – kuumailmapalloilu Andalusiassa Espanjassa

Hola! Olin viime viikolla työreissussa Espanjassa MICE 2023-tapaamisessa, jossa ohjelmaa oli valtavasti. Kävimme useampia kaupunkeja läpi ja mietin, toisinko jotain tai mitä toisin tänne blogin puolelle. Koko matka oli hurjan hyvin järjestetty ja yllätysohjelmaa riitti myös vähän joka välissä.

Päätin ensiksi kirjoittaa teille kokemuksesta, jota jännitin ja oikeasti pelkäsin varmaankin kuukauden päivät. Tämä kokemus oli kuumailmapallolento. En välitä lentämisestä, enkä oikein korkeistakaan paikoista ja mietin, pystynkö nousemaan korin kyytiin. Pakko ei tietenkään ollut. Samalla ajattelin, että haluan ehdottomasti tehdä sen, sillä ihan heti tällaista tilaisuutta ei tulisi.

Kuumailmapallolla Andalusian yllä

Kuumailmapallojen pitää lentää hyvin aikaisin aamulla, sillä päivällä aurinko lämmittää ja ilmavirtaukset tulevat eri suunnasta sen vuoksi. Aikaisin aamulla lähteminen on siis tuulten kannalta turvallisinta.

Siirryimme Grandasta Guedixiin, eli sinne, mistä kuumailmapallolento lähtisi. Edessämme oli vuoristoa sekä aavikkoa ja pallot odottivat tyhjinä paikan päällä. Polveni löivät kirjaimellisesti loukkua, kun katselin pallojen täyttymistä. Ne olivat vielä paljon suurempia, kuin olisin uskonut! Olimme lopulta lähtövalmiina noin kello kahdeksan aikaan aamulla.

Meiltä oli kysytty etukäteen kaikkien paino ja porukka jaettiin kahteen koriin sen perusteella. Korissamme oli yhteensä 12 matkustajaa + yksi henkilökunnan ihminen, joka hoiti lentämisen. Firmalla olisi ilmeisesti suuria, jopa 30 henkeä vetäviä kuumailmapalloja, mutta onneksi meidät jaettiin kahteen. Siitä sai erilaista perspektiiviä ja toki kuvia, kun näki toisen pallon vieressä.

Koriin kiivettiin maassa olevien pienten tikkaiden avulla ja kaikkien päästyä kyytiin nousimme ilmaan. Nielaisin ja tuijotin alaspäin, tätä ei voisi peruuttaa!

Miltä kuumailmapallon kyyti tuntui?

Korissa ei pystynyt oikeastaan liikkumaan ollenkaan, sen verran tiivis se oli. Tasan kääntymään hieman tai menemään kyykkyyn. Lentoon lähtö tuntui niin pehmeältä, että sitä on vaikea kuvailla. Me tosiaankin vain lähdimme leijumaan.

Jännästi korkeus ei tuntunut pahalta, vaikka leijuimme noin puolen kilometrin korkeudella korissa, joka muuten narisi aika ajoin. Sekin tuntui aika jännältä. Moni on sanonut, ettei korkeusero jännitä ylhäällä, liekö juuri sen takia, että pallo liikkuu niin hitaasti leijuen. Ei kovia vauhteja, ei nytkähdyksiä, vain rauhallinen leijunta välillä ylempänä, välillä alempana.

Olin laittanut päälleni takin, sillä lämpötila oli päivisin 25 astetta, mutta lämpö saattoi laskea alle 10 asteeseen öisin. Totesin sen olevan aivan liikaa, sillä suuri liekki lämmitti uskomattoman paljon. Olisin siis pärjännyt vaikka t-paidalla.

Leijuimme halki aavikon ja alla pystyi näkemään esimerkiksi peuroja loikkimassa. Jossain vaiheessa tuntui, että kiitos tämä riittää, lento kesti reilun tunnin ja tuli jo ikävä takaisin alas. Ja samalla ajattelin, ettei tämä kokemus saa loppua ikinä. Aamuaurinko värjäsi maiseman ja kaikki oli jotenkin epätodellista.

Toisen kuumailmapallon menoa oli hauska seurata, sillä korkeusero jotenkin hämärtyy kyydissä. Toisesta pallosta sai menoon erilaista perspektiiviä ja yläpuolelta katsottuna näytti välillä siltä, että he osuvat vuoriin, mutta ehkä eivät olleet lähelläkään.

Alastulo jännitti selkeästi eniten. Olin kuullut kaverilta yhden aika mielenkiintoisen laskeutumisen Suomessa tehdyllä kuumailmapallolla ja ajattelin, tössähtääkö kori kovaa, kaatuuko se, miten tulemme alas. Sekin sujui rauhallisesti, kori hieman töksähti osuessaan maahan ja pidin itse reunasta kiinni. Mutta ei se hilautunut mihinkään tai kaatunut. Rauhallisesti pääsimme kaikki ulos korista.

Suosittelisinko kuumailmapallolentoa?

Aluksi ajattelin, että en. Sitten kun olin tehnyt sen, ajattelin, että kyllä. Tekisinkö uudelleen? Hyvin vaikeaa sanoa. Oli vaikeaa kuvitella, miltä se tuntuisi ja itse lento oli hyvin miellyttävää ja henkilökunta kokenutta. Ehkä eniten siinä kauhistutti se pieni kori ja ajatus, jos palloon tulee vaikka reikä. Oli vaikeaa hiljentää ajatuksiaan.

Kyllä alhaalla ollessa oli aikamoinen voittajaolo. En ole tätä pelottavampia juttuja elämässäni tehnyt ja muistan kokemuksen aivan varmasti ikuisesti.

Voin siis suositella meitä lennättänyttä Glovento Sur-firmaa lämpimästi, heillä oli paljon kokemusta, he olivat itse rauhallisia kuin viilipytty ja kaikki sujui hienosti.

Siirtyessämme aamiaiselle saimme vielä kunniakirjat muistoksi tästä ainutlaatuisesta kokemusta. Ei voi olla kuin iloinen, että uskalsi voittaa pelkonsa! Olihan se nyt aivan uskomatonta lipua siellä täydellisessä hiljaisuudessa, ainoa ääni oli välillä pöhähtävä poltin.

Lisätietoa on täällä firman sivuilla, he lennättävät muissakin paikoissa Andalusiassa kuin Guedixissä. Kurkkaa lisää!

En voi uskoa, että olin tuolla. Tätä muistelen vielä kiikkustuolissakin! Onko sinulla kokemusta kuumailmapallolennosta?

Parasta synttäriviikolla – uusi sänky JYSKista

Kaupallinen yhteistyö JYSK

Lokakuussa suuntasimme kohti Lielahtea mieheni kanssa. Siellä vietettiin uudistuneen JYSKin avajaisia lokakuun lopulla ja meillä oli etsinnässä uusi sänky. Edellinen on ostettu aikana ennen lapsia ja haave uudesta sängystä on ollut ilmassa jonkin aikaa. Sen lisäksi, että sänky toki kuluu yli 10 vuoden aikana, myös keho ja sen vaatimukset muuttuvat tuossa ajassa. Ainakin itselläni iän myötä ovat vaatimukset kasvaneet sen suhteen, minkälaisessa sängyssä on hyvä nukkua.

Menimme vähän jännittyneenä kohti myymälää, sillä vaatimuksia sängylle oli mm. maksimissaan 160 cm:n leveys sekä se, ettei parisänky olisi yhtenä palana. Vanha talo vinokattoineen nimittäin sanelee tietyt normit sille, minkälaisen sängyn meille saa. Mietitytti, kuinka paljon nämä ehtomme rajaavat sänkyvaihtoehtoja pois?

JYSKin unioppaat opastavat sängyn valinnassa

Tapasimme heti aulassa JYSKin Oskun, jolle kerroimme sänkyvalinnan reunaehdoista. Hän opasti, mitkä sängyt täyttävät nämä raamit ja kertoi myös osan sängyistä olevan kotimaisia. Tämä oli minulle iloinen yllätys, en tiennyt JYSKin myyvän myös kotimaisia sänkyjä. GOLD-sarjan sängyllä on vielä 25 vuoden takuukin.

Osku, joka toimii myyjänä sekä unioppaana JYSKissä, näytti meille minkälaisia sänkyjä voisimme alkaa testaamaan. Sitten vain pötköttelemään. Testasimme muun muassa sänkyä memory foamilla, eli siinä petauspatja reagoi kehon lämpöön ja muotoutuu nukkuessa kehon mukaan. Olen vanhemmillani testannut tätä vaihtoehtoa, enkä ole tykännyt, joten tiputimme sen pois laskuista. Kokeilimme vuorotellen jenkkisänkyä sekä runkopatjasänkyä ja yllättäen valinta olikin aika helppo. Molemmat tykkäsimme jenkkisängystä, se tuntui napakalta, mutta samalla hyvin mukavalta ja päädyimme tähän jenkkisänkyyn.

Sängyssä on joustinpatja kahden rungon päällä ja patjan voi kääntää haluamansa kovuuden mukaan. Toinen puoli on toista napakampi. Lisäksi patja on jaettu seitsemään erilaiseen mukavuusvyöhykkeeseen, eli se tarjoaa hyvän tuen. Sänky tuntui heti ihanalta ja onpa sitä kiitellyt myös lapseni, joka on halunnut nukkua vieressämme. Näimme myös patjan sisuksen myymälässä olevasta mallista, jokainen pussijousi on suojattu kangastaskulla, joka tekee sängystä mm. hyvin hiljaisen.

Miten valita oikeanlainen tyyny ja peitto?

Olen viime aikoina nukkunut todella usein kahden tyynyn kanssa, vaikken tiedä onko se nyt ergonomisesti paras vaihtoehto. Se tuntuu kuitenkin omimmalta ja tykkään pitää sängyssä useampia tyynyjä. Otimmekin suosiolla neljä tyynyä kahden sijaan. Toki tyynyä voi miettiä sen mukaan avulla, nukkuuko selällään vai kyljellään, mutta minä olen ainakin pyörijä ja vaihtelen asentoa monta kertaa yössä. Uniopas auttaa tässäkin!

Valintamme olivat norjalaiset Hoie-merkkiset tyynyt, jotka ovat supermuhkeat! Sisus on kuitu-untuvaa ja sitä voi ottaa pois, jos tyyny tuntuu liiankin muhkealta. Kuulemma yksi parhaiten myyvistä tyynyistä ja mekin olemme tykänneet.

Samalta merkiltä otimme myös peitot ja ne ovat ihaninta ikinä! Niin muhkeat ja ylelliset, että olen sanonut monta kertaa iltaisin sängyn olevan oikea hotellitasoinen sänky muhkeine peittoineen. Sängyssä viettää kolmasosan elämästään ja olen ollut todella onnellinen tästä muutoksesta. Muhkeiden peittojen ja tyynyjen välissä on tullut hyvät unet.

Itse kaipasimme lämpimiä peittoja, mutta jos olet yöllä paljon hikoileva, on valikoimissa mm. viilentäviä peittoja ja tyynyjä, kuulemma huippusuosittuja nekin.

Helmalakana tuo ylellisyyttä ilmeeseen

Noloa myöntää, mutta ehkä eniten aikaa meillä kului lakanoiden valintaan! Bongasin esillä olevat turkoosit ERNA-kukkalakanat, joihin ihastuin heti. Mieheni ei ole koskaan sanonut mitään lakanavalintoihini, hän on todennut, ettei niitä öisin kuitenkaan näe. Oli nimittäin hauska hetki, kun Osku kysyi erikseen mieheltäni, ottaako hänkin kukkalakanat. Samathan niiden on oltava! Olen tykännyt kukkaisista satiinipussilakanoista paljon ja se tyynyliinassa että pussilakanassa on kivana yksityiskohtana vetoketju päädyissä, eli tyyny ja peitto eivät karkaile.

Yksi asia, mistä olen ollut innoissani on helmalakana. En ollut ajatellut sellaista vaihtoehtona ikinä, olen vain ostanut pussilakanoita, tyynyliinoja ja aluslakanoita. Osku erikseen vinkkasi, että sellainen voisi olla kiva ja tykästyin ideaan heti. Helmalakana antaa kivan viimeistellyt fiiliksen ulkonäköön ja jos ilmettä haluaa muuttaa, se on helppo ottaa poiskin. Jenkkisänkyhän on tyylikäs sellaisenaankin. Otimme myös valkoiset tyynyliinat, jotka sopivat helmalakanan ilmeeseen ja varsinainen aluslakana on muotoonommeltu ja helppo pedata paikoilleen. Toimii minusta kokonaisuutena kivasti!

JYSK kuljettaa tuotteet kotiisi

Jos kotoa ei löydy peräkärryä tai sellainen on hankala vuokrata, voi JYSKista ostaa kotiinkuljetuksen. Tuotteet olivat kyllä pakattuna tiivisti, mutta kyllähän parisängyn kuljettaminen vaatii tilaa ja osat eivät ole ihan kevyitäkään.

Saimme kuljetuksen viikonlopulle, missä plussaa oli tuotteiden saapuminen valoisalla ja ei ollut niin kiirekään kuin monesti arki-iltoina. Kuskit toivat kaiken sisälle asti, eikä tuotteita tarvinnut kanniskella pihalta.

Kasaus oli ilmeisen helppoa. Minä satuin olemaan työkeikalla lauantai-illan, mutta kuopus oli miehen kanssa kasannut sängyn sillä aikaa ja ilmoitti tehneensä sen lähes yksinään. Ainakin oli ilmeisesti tyytyväisenä ruuvaillut jalat kiinni sänkyyn.

Jonkin verran uuden hajua tuotteissa on, ja esim. petauspatjan tuuletus ulkona on aika mahdotonta syyskeleillä. Haju hälvenee noin kuukaudessa ja olemme tuulettaneet avoinaisen ikkunan avulla alun vahvinta tuoksua pois.

Kokonaisuutena olen aivan supertyytyväinen kauniiseen ulkonäköön sekä hyvät unet tarjoavaan settiin. Ostotapahtuma meni jouhevasti ja vaihtoehtoja esiteltiin useampia.

Tämä oli aivan paras syntymäpäiväviikon juttu, joka palvelee vielä pitkään! Jaksan joka ilta ja aamu ihastella peittojen ja tyynyjen muhkeutta ja patja on ollut hyvä selälle. Varsinkin ekoina päivinä oli vaikeuksia nousta, sillä sängyssä olisi viihtynyt aamulla pitkäänkin. Tyynyistä saa ihanan tuen lukemiseen (meille ei valitettavasti mahdu päätyosaa vinokaton vuoksi) ja kaiken kaikkiaan en osaa sanoa mitään negatiivista setistä näin muutaman viikon nukkumisen jälkeen.

Kyllä sänky ja koko unihygienia on asia, johon kannattaa panostaa!

Onko sinulla kokemusta JYSKin sängyistä? Tiesitkö, että heillä on myös kotimaisia sänkyjä myynnissä?