Valloittava Riika ja Jurmala viikonlopussa

Vietimme viime viikonlopun miehen kanssa kaksin kauniissa Riiassa ja kävimme myös Jurmalassa. Sain pidettyä 18-vuotishääpäiväämme suunnitellut yllätyksen ihan loppuun asti salassa. Vielä illalla mies kyseli, onko aikainen lähtö junaan ja kun herätin hänet kello kolmelta yöllä, totesi, että tähän aikaan ei taida junia mennä. Jee! Rakastan yllätyksiä!

Riika on valtavan kaunis kaupunki, joka on kuulemma (tämä oli ensimmäinen kertamme siellä) kehittynyt valtavasti viime vuosina. Kyllä sillä, kuten monella muullakin suurkaupungilla on kahdet kasvot. Koin kuitenkin paikan turvalliseksi, pääasiassa ihmiset ystävälliseksi ja kaupunki on mahtavan kokoinen viikonlopun reissulle. Lento kestää tunnin, keskustaan pääsee kentältä bussilla alle puolessa tunnissa ja vanhan kaupungin jaksaa hyvin kävellä ympäri. Tästä tulee nyt hurjan pitkä postaus, sillä kuvia ehdin ottaa satoja ja aikaa blogille on ollut viime aikoina vähän. Toivottavasti saatte silti fiiliksiä ja vinkkejä!

Air Balticin lento sekä laukkusäilytys Riiassa

Tampereelta suhahtaa tunnissa Riikaan ja lentoajat ovat sinällään kivoja, että viikonlopusta saa kaiken irti. Lento lähtee kello 5.20 perjantaiaamuna ja takaisin tullaan noin 00.30 maanantain puolella. Valitettavasti molempiin suuntiin oli noin tunnin myöhästyminen. Mennessä se ei tosin haitannut, sillä mikään ei ollut niin aikaisin aamulla kuitenkaan auki. Perillä suosittelen ehdottomasti siirtymään keskustaan bussilla, se maksaa kahdelta hengeltä alle kolme euroa. Bussi lähtee suoraan terminaalin edestä, eli astut ulos ja näet pysäkin. Matkaan menee aikaa noin 15-20 minuuttia.

Jäimme pois kirjaston jälkeen ja kävelimme vain muutamia satoja metrejä meille neuvottuun Keep my bag-säilytykseen. Se maksoi vuorokaudessa 9 euroa ja toimi todella hyvin. Olimme keskustassa kello 8 aamulla ja asunnon saimme iltapäivällä, eli johonkin laukku täytyi saada.

Majoittuminen Riiassa

En edes katsonut hotelleja kurkattuani Air bnb-valikoimaa. Asuntoja oli valtavasti ja hinnat hyvin edullisia. Mietin pitkään, ottaisinko isomman asunnon kauniilla parvekkeella, sieltä saisi varmaan upeita kuvia ja… Kuitenkin totesin, että käymme yleensä majoituksessa nukkumassa ja päädyin halvempaan vaihtoehtoon. Lacplesa iealalla sijaitseva asunto kustansi 55 euroa yöltä, oli uusi ja todella passelin kokoinen kahdelle. Asunto oli hiljainen, siitä käveli kilometrin verran Origo-ostoskeskukseen ja noin 10 minuuttia vanhaan kaupunkiin. Vieressä oli ruokakauppa ja kaikki toimi todella hyvin.

Nähtävyydet Riiassa

Me emme ole mitään museokävijöitä, joten oli selvää, että katselemme kaupunkia mahdollisimman paljon kävellen ja käymme ehkä jokiristeilyllä. Valitettavasti perjantaina emme sellaiselle ehtineet, lauantaina satoi aika kovaa ja sunnuntai meni Jurmalassa, eli risteily jäi. Aamukahdeksalta oli valloittavaa tulla tyhjään kaupunkiin. Kaikki rakennukset näkyivät jotenkin upeasti, kun ihmisiä ei ollut ja ehdimme kävellä tehokkaasti vanhaa kaupunkia ympäri heti aamusta.

Vanhankaupungin laitamilla on Vapauden muistomerkki, joka on kunnianosoitus Latvian vapaussodassa 1918-1920 kaatuneille. Hyvin pian sen takana kohoaa Radissonin hotelli, jonka 26. kerroksesta löytyvät upeat näkymät. Kävimme siellä molempina iltoina, sillä pöydät ikkunan vieressä olivat pitkälti varattu ja ensimmäisenä iltana emme päässeet katselemaan vanhan kaupungin puolta ikkunoista. Kannattaa siis varata tänne pöytä! Toisena iltana menimme paikalle aiemmin ja onnistuimme pääsemään ortodoksisen kirkon yläpuolelle istumaan. Kirkosta puheen ollen, sinne pääsee käymään ja suosittelen kurkkaamaan – upea! Kuvauskiellon takia kuvia sieltä ei ole.

Varmasti jokainen käy Riian reissulla Mustapäiden talolla. Onhan se upea, koko vanhakaupunki on arkkitehtuuriltaan mielettömän kaunis. Alunperin vuonna 1334 tuhoutui toisessa maailmansodassa ja rakennettiin uudelleen vasta 1990-luvulla. Me ajelimme vanhankaupungin ympäri kävelyn lisäksi sellaisella katujunan tyylisellä ajelulla, jossa kyllä kuuli luureista historiaa, mutta en tiedä oliko ihan 10 euron arvoinen.

Suurin nähtävyys on minusta upeasti säilyneet jugend-rakennukset, Riikaa ei turhaan kehuta Baltian kauneimmaksi kaupungiksi!

Ostokset Riiassa – Origo ja keskustori

Tavoitteenamme ei ollut juurikaan shoppailla, mutta vanhassakaupungissahan on vieri vieressä erilaisia matkamuistomyymälöitä, samoin kuin kadulla myytäviä maatuskanukkeja ja.. balsamia! Mustaa balsamia eli riikalaista likööriä myytiin kyllä joka kadunkulmassa. Vanhassakaupungissa on ostoskeskus Galerija Centrs, jonne emme edes menneet sisälle, sillä tarpeita ei ollut ja paikkaa oli kutsuttu kalliiksi.

Sadepäivänä suuntasimme ostoskeskus Origoon, josta löytyi monen hintaisia kauppoja, kosmetiikkaa ja mm. suuri Rimi. Myös monenlaista kahvilaa ja pikaruokaketjua löytyi täältä. Aivan majoituksemme vierestä löytyi kenkäkauppa, jossa oli kaikki -60%, sieltä mukaani lähti mm. alempana kuvissa näkyvät pinkit Guessin tennarit.

Riian keskustori lähellä rautatieasemaa on paikka, jota suositellaan joka matkaoppaassa ja blogikirjoituksessa. Ovathan ne hallit aika näyttäviä ja niihin oli ensimmäisen maailmansodan aikaan sijoitettuna saksalaisia ilmalaivoja. Kuitenkin itse torilla oli mielestäni nähtävillä ihmisten köyhyyttä ja sellaista neuvostoaikaisuutta, mitä toki ihmisten onkin hyvä nähdä turistikuplan lisäksi. Torilla käy päivittäin yli 100 000 ihmistä ja sen koko on 72 000 neliömetriä!

Puistot Riiassa

Me yritimme mahdollisimman pitkälle mennä pienellä budjetilla, eli lauantaina söimme suosiolla Rimista ostetun lounaan puistossa. Riika on täynnä suuria, hyvin hoidettuja puistoja, joissa on oikeasti muutaman metrin välein roskiksia. Tämä oli jotenkin silmiinpistävää. Pelkissä puistoissa voisi viettää päivän!. Vapauden muistomerkin vieressä on ihanaa kävellä ja istahtaa ravintolaan alas ja puistolounaan nautimme Vermane-puistossa. Sen laidalla oli Tabu Tea House, josta ostin kotiin irtoteetä. Aivan ihastuttava pieni paikka, jossa oli lämmitysmuotona kiuas. No, ei sinne vettä heitetty, mutta ihan kiukaan näköinen laite.

Tea Housen vieressä oli myös viehättävä Cakehouse Amalija, josta ostimme tuliaiksi mukaan paikallisia keksejä. Vitriinissä oli vaikka mitä herkkuja ja paikka oli suloisesti sisustettu. Mikä värien ilotulitus!

Syöminen Riiassa

Riika on täynnä ihastuttavia kahviloita, ravintoloita ja baareja. Varsinkin vanhakaupunki pursuaa niitä, eli runsaudenpula iskee tässä tapauksessa. Olut on edullista ja sen voi saada pubista parillakin eurolla, mutta syöminen ei ole mitenkään hurjan edullista. Ensimmäisenä iltana yritimme aasialaiseen ravintolaan, joka oli kiinni ja menimme sitten lennosta syömään hamppareita, jotka olivat ihan ok, mutta eivät mitenkään ihmeelliset.

Ensimmäisenä aamuna kaipasimme aamiaista ja kello 8.30 aukesi vanhassakaupungissa paikka nimeltään This place needs no name. Siellä oli kyllä aivan huikea aamiaislista ja lähdin ulos suorastaan pyörien, aamiaiset olivat todella täyttäviä. Oma croissanttini sisälsi uppomunan, avokadoa ja kylmäsavulohta, eli selkeästi fiinimpiä ainesosia oli käytetty. Kaksi aamiaisannosta, kahvi ja limu kustansivat yli 30 euroa, eli mikään edullinen paikka ei ollut, mutta olihan se nyt hurjan hyvää.

Lauantai-iltana päätimme testata Dome-aukiolla olevaa ruokapaikkaa Nekadu Problemu, sillä siellä oli lähes joka ilta livemusaa ainakin vielä ennen talvea. Ajattelimme, että siellä saa kyllä pulittaa ruoasta varmasti paljon, mutta päinvastoin! Paikka oli keskihintainen, oluita on valtava määrä hanoissa ja paikallinen musta leipä oli ihanaa. Bändi oli mainio ja kävimme tanssahtelmassakin. Lämmin suositus tälle paikalle!

Kuten sanoin, Riika on täynnä mitä ihmeellisimpiä pubeja ja baareja. Ihan jo sisustuksen vuoksi kannattaa kurkata sisälle kirsikkabaariin, jonka katto on tehty laseista, sisustus on punainen ja tiskiltä saa Latvian erittäin perinteikästä kirsikkalikööriä.

Toinen aivan ihastuttava paikka oli Aussie pub lähellä rautatieasemaa. Sisällä oli bussi, joka toimi baaritiskinä. Kuinka suloinen! Ja musiikkivalinnat täysi kymppi.

Jurmala, Latvian Hanko

Sunnuntaina aamu näytti hieman harmaalta Riian puolella, mutta halusimme kuitenkin käydä kurkkaamassa, millainen on tuo niin kehuttu Latvian Hanko, eli Jurmala. Rautatieasemalta lähtee junia puolen tunnin välein ja lippu kustantaa kahdelta nelisen euroa edestakaisin. Matka kestää puolisen tuntia ja perillä pääset asemalta suoraan ytimeen. Lippu on hieman edullisempi etukäteen ostettuna (asemalta tai verkosta), mutta sen voi ostaa myös junasta.

Jurmala on täynnä erilaisia ravintoloita ja baareja, kauppoja ja kaiken jälkeen edessä siintää tietenkin se helmi, eli 24 kilometriä pitkä ranta. Kun pääsimme Jurmalaan, oli lämpötila jo +25 astetta. Paikka on todellakin oikea paikallisten kesäinen olohuone ja tykkäsin tunnelmasta valtavasti!

Ravintoloista testasimme ensimmäisenä netissä kehutunkin Aluksen, josta otimme muutaman pienen annoksen. Miljöö oli autenttisen oloinen, mutta ruoka ja palvelu ei kyllä vakuuttanut. Kävisin ihan fiiliksen ja sisustuksen vuoksi täällä juomilla, mutta ruokaa en suosittele. Illalla ennen paluuta Riikaan kävimme vielä Majorenhoff-ravintolassa, jossa oli tällä hetkellä erikseen kantarellimenu! Kantarellirisottoa, pizzaa, vaikka mitä. Söimme puoliksi kantarellipizzan ja ainakin tätä voin suositella!

Pääasiassa vain lompsimme rannalla ja fiilistelimme upeaa maisemaa, keliä ja todennäköisesti viimeistä kesäpäivää ennen Suomeen paluuta. Vesi oli noin 17 asteista ja kun sitä kokeili jaloilla, ei tehnyt mieli uimaan. Toki siihen vaikutti sekin, että olimme luovuttaneet asunnon ja lennolle ei tehnyt mieli mennä suoraan merivedestä.

Jurmalaa ei kannata kyllä ohittaa, jos on kesäaikaan Riian suunnilla!

Tässäpä kohokohtia reissulta. Kaupunki on erittäin hyvän kokoinen viikonloppureissulle. Se on hyvin monipuolinen ja kuten sanoin, on siellä nähtävissä niin upeaa historiaa, moderneja kauppoja ja rakennuksia kuin myös köyhyyttä ja neuvostoaikaisia rakennuksia. Kahdenkeskisellä reissulla sitä nauttii jo siitä, että voi vaan aikatauluttomasti haahuilla sinne tänne, syödä silloin kuin huvittaa ja katsoa vaikka hetken Netflixia asunnolla, jos vettä roikaa taivaalta.

Oletko itse käynyt Riiassa, mitä pidit tai mikä oli oma suosikkijuttusi?