Ialysos Rodoksella sekä kiva Kassandra-hotelli

Kalimera! Päivät juoksevat lasten kesälomaa ja omia töitä organisoidessa, mutta nyt halusin tehdä edes pienen postauksen reissustamme Rodokselle! Silmissä siintävät edelleen keltaiset sitruunapuut, monessa eri värissä kukkivat kukat, turkoosina kimmeltävä Välimeri, valkoiset rakennukset ja lukuisat kreikkalaiset salaatit. Olimme viimeksi Rodoksella vuonna 2011 ja täytyy sanoa, että siellä menisi heittämällä kaksikin viikkoa, puuhaa kyllä riittää. Ja kun lasten ehdoilla mennään, sehän tarkoittaa yleensä aika paljon uimista ja jäätelöitä, varsinkin kun elohopea kohoaa yli 30 asteen. Tässäpä ensimmäiset maistiaiset ja suositukset Rodoksen saarelta!

Ex tempore matkaan

Me varasimme reissun edellisellä viikolla ankaran googletustyön päätteeksi. Päädyimme varaamaan lennot Norwegianin kautta ja hotellin Booking.comin kautta. Myös lentokenttäkyydin molempiin suuntiin otimme Bookingin kautta ja hyvin toimi! Yritimme löytää edullisen hotellin, jossa on ehdottomasti uima-allas ja joka ei ole aivan keskustassa (eli tekstit ”nuorten suosima” saivat hylkäämään hotellin). Aurinkomatkojen valikoimissa oli tarjolla Kassandra-hotelli, joka löytyi halvalla myös Booking.kautta. Siinä tuntui olevan kaikki mitä kaipasimme – erillinen makuuhuone, eli kaikkien ei tarvitse nukkua samassa huoneessa, pieni keittiö, parveke ja hintakin oli 60 euroa/yö. Päädyimme Kassandraan, joka sijaitsee noin 500 metriä rannalta ja hieman enemmän, ehkä noin 700 metrin päässä ihan Ialysoksen kylän ytimestä.

Konsepti, josta puuttuivat Bamse-kerhot, lastenkerhot ja ylipäätään kaikki älämölö oli ihanaa. Oli paikallista musiikkia, hiljaisuutta ja omaa rauhaa. Aivan täydellistä, en kyllä heti palaa all inclusive-konseptiin kerhoineen, nyt kun lapset ovat isompia.

Suloinen perhehotelli Kassandra: 60 euroa yöltä

Hotelli oli mielestäni sitä, mitä saattoi odottaa maksaessaan 60 euroa yöltä. Perussiisti, viisi sänkyä, pöytä, jääkaappi, liesi, kylpyhuone. Suihku oli vähän mitä oli, mutta eivätkö ne aina ole Välimerellä aika jännittäviä, jos et yövy luksushotellissa? Siivous toimi päivittäin, tosin tiskata sai itse. Hotellialue oli siisti ja suhteellisen suuri, siinä oli kaksi allasta, kaksi baaria, ravintola ja leikkipuisto. Myös hierontoja olisi saanut. Henkilökunta oli minusta todella ystävällistä.

Hotellissa oli myös teemailtoja, joihin ajauduttiin välillä tarkoituksella ja välillä puolivahingossa. Maanantaisin oli kreikkalainen ilta, tiistaisin ja torstaisin karaokea, lauantaina rock-ilta. Enpähän ole muuten varmaankaan ikinä ennen tanssinut letkassa kreikkalaisia tansseja, tulipahan sekin koettua!

Kun musiikki loppui esityksistä noin 23.30, oli alue äärimmäisen hiljainen. Mistään ei kyllä kuulunut mitään. Aamu olikin sitten toinen juttu. Seinät huoneissa olivat aika paperia ja pulu herätti yleensä puoli kuudelta, naapurit seiskan aikaan. Jopa töpselin irrotus kuului naapurista. Myös ilmastointilaite piti aika ajoin tiputusääntä. Me olemme kuitenkin aikaisin herääjiä ja edelleen, oli minusta täysin linjassa hinnan kanssa, joten ei häirinnyt meitä. Huone selkeästi hiljeni noin kymmenen jälkeen, kun ihmiset lähtivät päivän puuhiinsa, eli päivällä siellä oli taas aivan hiljaista! Minä kyllä tykkäsin hotellista ja tilaa piisasi hyvin neljälle, eikä tarvinnut törmäillä toisiinsa.

Aamiainen olisi maksanut Booking.com kautta varattaessa 24 euroa neljältä/aamu ja sillä hinnallahan sai jo viikon aamiaiset kaupasta, eli päädyimme kokkaamaan aamiaisen itse. Hella oli hyvin auttava, mutta kyllä sillä juuri sai kananmunat paistettua ja yhtenä iltana kalapuikot käräytettyä, heh!

Ialysoksen kylä – turismin keskus vai rauhan tyyssija?

Emme pahemmin tutkineet kylää, mihin olemme menossa sen jälkeen, kun varaus oli tehty. Totesimme, että Rodoksen kaupunkiin on matkaa noin seitsemän kilometriä ja siinä se. Menimmekin pariin otteeseen edullisellapaikallisbussilla keskustaan ja iltapäivisin se toimi hyvin, oli tyhjä ja ajallaan. Aamuisin bussit tuntuivat jämähtävän johonkin ja eräänä aamuna luovutimme koko odottamisen. Lisäksi keskustasta hotellille viiden jälkeen tullessa sai kyllä litistyä bussiin, mutta onneksi ilmastointi pelasi!

Entä sitten Ialysoksen kylä, jossa Kassandra sijaitsi? Kävelimme heti ensimmäisenä päivänä rannalle ja hämmennyin. Voiko niin hiljaista rantaa ollakaan? Yläpuolella lensivät toki lentokoneet jatkuvasti, mutta viimeisenä päivänä istuskelimme kivirannalla suorastaan keskenämme. Lähellä ei ollut ketään, vedessä vain lainelautailijoita ja kukaan ei kaupustellut mitään. Istuimme pyyhkeiden päällä ja hymyilin tauotta. Mikä rauha, miten ihanaa! Ei jatkuvaa pörräystä moottoriveneillä, ei aurinkotuolien tuputusta, ihan kuin rannalla olisimme olleet vain me. Nautin valtavasti. Tuo alempana oleva kuva, jossa näkyy lainelautailija ravintolan ikkunasta hymyilyttää. Näky melkein itketti, kuin seinässä olisi ollut taulu, mutta ei, se oli maisema ja taustalla siintää Turkki.

Katu rannalle oli myös ihastuttava ja siellä oli hyvinkin hienoja paikallisten koteja. Pelkästään se sai jo huokailemaan – voisin loputtomiin kävellä kreikkalaisia katuja ihastellen ja maisemista nauttien! Noin 100 metriä hotellilta oli erittäin hyvin varusteltu kauppa ja melkein vastapäätä sitä leipomo.

Ialyosoksen ydinkeskusta

Itse pääkatu pienen matkan päässä rannalta oli aika perinteinen – oli turistikauppoja, hiusten letitystä, oli terve terve-juttelua ja magneetteja myynnissä. Mutta sekin oli hyvin pienimuotoista, pääasiassa kadut olivat rauhallisia, tyhjiä, ihmisiä ei ollut paljoa ja palvelu oli hyvin ystävällistä ja autenttista. Söimme eräänä iltana aivan täydellisen päivällisen ja yritimme mennä paikkaan uudelleen, mutta se oli täynnä. Kirjoitan vielä ruokajuttuja erikseen. Me nautimme suunnattomasti kylän rauhasta ja hinnatkin olivat aika eri kaliiperia kuin Rodoksen kaupungissa. Rannassa oli iso kiva leikkipuisto, jossa tytöt halusivat käydä useamman kerran ja jossa olimme aina ainoat ihmiset.

Niin paljon jäi tutkimatta, vielä olisi mennyt heittämällä ihan lähikylääkin tutkiessa toinen viikko. Miten ihanan rauhallinen drinkkibaari meillä oli juhannuksena, jossa paikallinen pappa toimi tarjoilijana kaikki avosylin vastaanottaen.

Sydämestä jäi pala tuohon kylään ja huomasin, että olimme todella hyvään aikaan lomalla. Kun juhannus alkoi, täyttyivät hotellin altaat ja suomalaisia oli aivan joka puolella. Tuo viikko ennen juhannusta oli vielä hiljainen ja rauhallinen, eli suosittelen matkustusajankohdaksi! Tosin juuri ennen tuloamme oli kuulemma ollut ”kylmää” ja sateista, mutta me saimme nauttia 30 asteen lämmöistä. Eli osui ajoitus täydellisesti nappiin!

Onko sinulla kokemuksia Ialysoksen kylästä?