Amagerin luonnonpuisto Kööpenhaminassa sekä 8 House

Nyt täytyy sanoa – kannattaa niitä reissuja aina vähän suunnitella etukäteen. En ollut etukäteen Kööpenhaminaan mennessä katsonut ollenkaan, missä pikkuserkkuni asunto sijaitsee ja mitä siinä on lähellä. Ajattelin, että kaupunki on tuttu ja kissa on meidän ykkösprioriteettimme ja varmaan teemme ruokaa ja hengailemme asunnolla. Lähdimme eräänä päivänä kävelemään valtavan kokoiselle luonnonpuiston alueelle. Onkohan virallinen nimi Amagerin luonnonpuisto? Ajattelin jo sen olevan upea juttu, mutta nyt kun googlettelin seutuja, huomasin, että pyörällä olisi 30 minuutissa päässyt katsomaan THE siltaa ja rantaviivaa. Voi miksi emme pyöräilleet syntymäpäivänäni sinne, meillähän oli kaksi pyörääkin käytössä. Mutta! Onneksi kävelimme tuolla Amagerin (vai Vestamagerin?) nummilla, oli aivan uskomaton paikka!

Vestamagerista Amageriin

Luonnonpuistoon pääsee helposti keskustastakin metrolla, jonka viimeinen pysäkki on Vestamager. Helppo muistaa, kun pysäkki on viimeinen. Pysäkiltä luonnonpuiston alueelle kävelee ehkä kymmenisen minuuttia ja se on kyllä nähtävä! Olimme kävelleet ehkä viisi minuuttia, kun tielle humpsahti kaksi isoa kaurista. Metro ja valtavat hotellit näkyivät silhuetissa ja samalla edessämme näkyi kauriita. Niin vähän aikaa kyllä, etten ehtinyt heitä kuvata.

Matka jatkui pidemmälle ja joka puolella oli sekä lehmiä että lampaita. Jossain on kuulemma hevosiakin, ymmärsin, että puoliksi villejä, eli ei missään ratsastuskäytössä. Vaikka tarvoimme 1,5 tuntia, emme noita hevosia koskaan nähneet. Alue on valtava ja tarkoitukseni oli ottaa se vielä uudelleen haltuun pyörällä, mutta se sitten jäi.

Ilma oli todella kaunis ja olo ihan epätodellinen tuolla kävellessä. Kuin olisi tarponut jossain Englannin nummilla ja hyvin kaukana sivistyksestä. Mutta totuus oli toinen.

8 House (8 Tallet) – elämäni paras smörrebröd

Vaikka hommaa ei juuri suunniteltu, kävi meillä onneksi tuuri kävelyllämme. Poistuimme luonnonsuojelualueelta nälkäisinä ja näimme edessämme 8 House-rakennuksen (tietämättä, että se se oli). Sen alakerrassa on hyvin viehättävä ravintola, jonne suuntasimme lounaalle. Samalla googlettelimme, missä oikein olemmekaan.

8 House on yllhäältä katsottuna todellakin numero kahdeksan muotoinen rakennuskompleksi. Valtava rakennelma ja asukkaat voivat pyöräillä yläkerroksiin asti pitkin ulkokäytäviä. Paikkaan saivat pienet ryhmät kurkistaa päiväaikaan, mutta erikseen oli kyltti, jossa pyydettiin, ettei kuvattaisi. Google näyttää kyllä heti, millainen 8 House on! Se on suurin Tanskassa koskaan rakennettu yksityinen rakennus, jonka on suunnitellut Bjarke Ingels. Erittäin mielenkiintoinen paikka!

Entä sitten se alakerran ravintola! Elämäni parhaat smörrebrödit. Hienostuneet, viimeisen päälle mietityt. Toisessa leivässäni oli mm. kimchiä ja avokadoa, toisessa sienimajoneesia, selleriä ja pähkinöitä. Äidilläni oli silakkaa ja rapuja, isällä punakampelaa. Mieletön löytö ja erittäin lämmin suositus tälle paikalle! Varmasti mieletön paikka kesälläkin, täältä löydät heidän nettisivunsa.

Välillä siis haahuilu kannattaa. Jatkoimme matkaa lounaan jälkeen ja poikkesin sisälle hyvin mielenkiintoisen näköiseen paikalliseen pikkukauppaan, joka oli aivan 8 Talletin vieressä. Siellä olikin seinällinen hauskoja oluita, jotka olivat tuon saaren, eli Amagerin panimosta. Valitsimme kolme ja jos törmäät näihin Kööpenhaminassa, niillekin lämmin suositus!

Onko kenellekään tuttu tämä luonnonsuojelualue tai 8 House? Hauskaa vastapainoa turisteja täynnä olevalle ydinkeskustalle, suosittelemme!