Lokakuisen Kööpenhaminan vinkkejä!

Oli vaikeaa palastella mielessään vinkkejä liittyen Kööpenhaminaan, kun tekisi mieli kertoa ja vaikka mitä! Köpis on aina yhtä ihana ja siellä on niin hirveän paljon kaikkea. Ravintoloita, terasseja, muotia, sisustusta, luontoa…  Ja se pyöräilykulttuuri on mieletön! Hakusanalla Kööpenhamina löytyy useampi postaus liittyen Kööpenhaminaan, tässä yksi missä olen kirjoittanut ravintoloista ja täällä fiiliksiä Botanical Gardenista. Tällä kertaa olin reissussa vanhempieni kanssa viiden päivän ajan ja päätehtävämme oli huolehtia pikkuserkkuni kissasta. Majailimme siis hänen asunnossaan kissaa hoitaen ja tutkailimme samalla kaupunkia. Koska meillä oli käytössämme asunto keittiöineen, teimme mm. siellä illallisen yhtenä iltana. Eli kokemuksia keskustan paikoista ei kertynyt niin paljon.

Ajattelin jakaa kolmeen eri postaukseen kokemamme, ensimmäisenä vuorossa tällainen yleiskatsaus kaupunkiin, sitten lisää pyöräilystä ja kolmas juttu onkin aivan ihana ehkä hieman yllätyspaikka!

Kööpenhaminan ydinkeskusta ja Nyhavn

Kööpenhamina on 1,5 miljoonan asukkaan kaupunki, jos lasketaan mukaan kaikki siihen kuuluvat alueet. Silti se on minusta kivan kompakti ja ns. otettavissa haltuun nopeasti. Metro on toimiva ja selkeä ja pyörä… No se vasta ihana tapa liikkua onkin!

Ydinkeskustasta kaikki varmasti tuntevat ikonisen Nyhavnin alueen värikkäine taloineen. Sieltä lähtee jokiristeilyjä, on katusoittajia, terasseja, historiaakin – vanhin talo numero 9 rakennettiin vuonna 1681.

Nyhavnin alueella on ihanaa kävellä ja näin lokakuun lopulla siellä ei mielestäni ollut ruuhkaistakaan. Ilma oli hyvin lämmin ja terasseilla on vielä lämmittimet lisänä. Hinnathan ovat aika pilvissä, mutta lounasta saattaa saada edullisestikin. Ylipäätään Kööpenhaminan hintataso on sellainen, että asunnon keittiö ja siellä kokkaaminen olivat hyvä vaihtoehto!


Designmuseossa oli mm. lehmän suolista tehty valaisin!

Shoppaile Kööpenhaminassa

Sitä ei oikeastaan edes hahmota, miten moni merkki on tanskalainen, ennen kuin saapuu Kööpenhaminaan. Sisustustrendejä piisaa, muotia on loputtomiin, on taidetta… HAY on tanskalainen merkki, jolla on myös HAY House keskustassa. Tänne niin piti mennä mutta… No jäi.

Mikä yllätti oli Magazin Du Nord – pidin sitä hurjan kalliina paikkana (no onkin paljon sitä) ihan ulkonäkönsä perusteella. Nyt kun astuimme sisään, ihastuin välittömästi heidän joulukalenteriinsa, joka lähti mukaan. Yläkerrasta löytyikin poisto-osasto, jossa oli isossa alessa kaikkea. Mukaani lähti edellisessä postauksessa nähty glittermekko.

Kongens Nytorvilta lähtee pitkä ostoskatu, jonka varrella on kaikkea mahdollista ihanaa. Emme kovin monessa kaupassa käyneet, sillä ei ollut tarvetta millekään ja vanhempani eivät ole shoppailuihmisiä. Legokaupassa oli pakko käydä ja sieltä lähti mukaani iso setti joulupakettiin tytöille. Hinnat eivät ole mitenkään edulliset, mutta kaupasta löytää settejä, mitä välttämättä Suomesta ei saa. Lisäksi kaupan päälliksiksi sain 50 euron arvoisen Halloween-legosetin. Oho!

Ihan legojen nurkalla oli kadulle nostettu vihreää ja pinkkiä sävyä hehkuva pörrötakki. Äitini oli luvannut jotain syntymäpäivälahjaksi ja tuo takki kirjaimellisesti käveli vastaani kadulla (sekin edellisessä postauksessa). Se oli myös -70% alennuksessa, joten siinä se oli, syntymäpäivälahjani! Tuo kauppa oli muutenkin ihastuttava ja nimeltään Palm&Thriller. Nettisivuja en löytänyt, mutta FB löytyy.

Jos ei jaksa kävellä ympäriinsä, niin metro vie helposti ostoskeskukseen nimeltään Field’s. Täältä löytyy sitten ihan kaikkea. Me kävimme vain ruokakauppapuolella, mutta sielläkin oli kaikkea mitä kuvitella saattaa ruoan lisäksi.

Missä syödä Kööpenhaminassa

Ykkösjuttu ovat tietenkin smörrebrödit, näin ruotsalaisittain kirjoitettuna. Tanskalaiset lausuvatkin sanan niin, ettei onnistunut, vaikka yritin perässä toistaa. Vanhempani olivat käyneet Köpiksessä viimeksi kasarilla, joten smörrebrödeihin ei ollut varaa kyllästyä!

Yksi aivan must see-paikka on Torvehallerne eli Kauppahalli. Se sijaitsee Israelin aukion vieressä, lähelle tulee metro ja halleilta on lyhyt matka esimerkiksi Botanicaliin. Smörrebrödit toki söimme hallissa ja ihastelimme, mitä kaikkea sieltä voikaan löytää. Kalatarjonta on valtava, on simpukoita ja mustekaloja, kasviksia, sieniä, suklaata, lahjatavaroita, teetä. Ihana paikka! Opin vasta oikeasti tällä reissulla, miltä ruijanpallas näyttää. Hurjan näköinen kaveri.

Nyhavnin läheltä löytyy puolestaan todella sympaattinen paikka Mormors. Nyhavnilta on muutaman korttelin matka paikkaan, missä suurin osa asiakkaista tuntui olevan paikallisia. Lupaa aina hyvää! Lähellä oli Designmuseo, jossa vanhempani halusivat käydä.

Mormorsissa söimme leipiä, jotka eivät olleet perinteisiä ”open top”-leipiä, mutta erittäin hyviä. Kana-pesto vei kyllä pisteet lohiversiolta! Paikan sisustus oli äärettömän suloinen. Oli joulukoristeita, vanhoja Aku Ankkoja, vanhoja astioita (myynnissä toki) ja paikan tunnelma oli ihanan pysähtynyt. Lämmin suositus tälle!

Syntymäpäiväillalliseni söimme puolestaan Trio-ravintolassa, jonne sai matkustaakin parilla metrolla. Itse paikka on ihastuttava ja näkymät hienot, varsinkin päivällä. Pimeällä ei niin kauas nähnyt. Trio on tunnettu cocktaileistaan, eli sinne voi tehdä varauksen niin baarin puolelle ja/tai ravintolan puolelle. Ja kyllä, ehkä parempaa drinkkiä en ole maistanut, eli voin niitä lämpimästi suositella.

Ravintolan puolella otimme pienemmät menut, minä kasvisversion ja vanhempani lihaa sisältäneen. Alun kurpitsakeitto lupasi hyvää. Samoin täytetyt purjot, joita sain seuraavaksi. Sen sijaan pääruokana ollut kukkakaali oli… Kukkakaalia vailla makuja. Sen sijaan sieniannos ennen sitä oli aika kitkerä ja voimakas. Tällä hinnalla olisin toivonut vähän enemmän tajunnan räjäyttäviä makuja. Trio on Kööpenhaminan korkein ravintola ja se löytyy Michelin-oppaasta, joten vähän ihmetytti illallisen laimeus. Mutta olihan se upea paikka synttäridrinkeille ja niitä suosittelen lämpimästi!

Kävimme myös Mikkellerillä, mistä tykkään itse kovasti. Ihanaa sukeltaa tuonne kellariin ja valikoima valtava. Tämäkin kävelymatkan päässä ytimestä ja Tivolista.

Tivoli

Onko tylsää käydä käydä jälleen Tivolissa? En tiedä, mutta halusin välttämättä käydä. Kannatti, sillä äitini suostui ensi kertaa elämässään pää ylösalaisin menevään vuoristorataan The Demoniin. Kurkkaa video täältä! On muuten aika upean näköistä, kun pimeässä laite nousee ns. tyhjyyteen (alamäkeä ei näe) ja kaikki kaupungin valot loistavat. Jonoja ei ollut laisinkaan, eli kaikkialle sai vain kävellä.

Onhan kyseessä kuitenkin maailman toiseksi vanhin huvipuisto, eli kannattaahan siellä jo senkin takia käydä. Pääsyliput ovat lähes 20 euroa, eli halpa ei ole tämäkään paikka (ja lippuihin ei siis laitteet kuulu). En tajunnutkaan, että puisto olisi nyt niin hienosti valaistu ja täynnä Halloween-juttuja! Ihana tunnelma, mutta meidät ajoi vähän ennakkoon pois vesisade, sillä emme olleet tajunneet ottaa mitään sateenvarjoja matkaan.

Oli muuten ihanaa, miten lämmin Kööpenhaminassa vielä oli! Olin varautunut vaikka millä villapaidoilla ja pipoilla, mutta lämpötila huiteli +15 asteessa ja en pystynyt edes takkia laittamaan kiinni. Ruohokin oli vielä aivan vihreää.

Sellaisia kokemuksia Kööpenhaminasta näin alkuun, mitkä ovat omat suosikkisi kaupungista?

P.S. Ostin lähtöpäivänä uuden puhelimen ja näinhän siinä kävi – kaikki kuvat ovat kännykällä otettuja. Oli nopeampaa ja pysyin vanhempieni perässä, jotka eivät juuri kuvanneet. Ja hartiat säästyivät painolta. Mutta kyllähän näistä osasta näkee, etteivät ole kameralla. Mitä tuumaatte?