Useampi Kreetan ravintolasuositus

Täytyy sanoa, että jos minun pitäisi valita yhden maan ruoka koko loppuiäkseni, se maa olisi kyllä Kreikka. Kaikki kreikkalaisessa keittiössä on niin valtavan hyvää. Yksin matkatessa suurin ongelma oli annoskoko, olisi ollut kivaa maistaa vielä useampia juttuja, mutta onneksi pääsin muutaman kerran syömään porukallakin. Ne kasvikset, feta, oliivit, tsatziki, ravut ja kalat… Ihanaa! Tässä muutama ravintolasuositus Kreetan lomaa varten! Sanon heti aluksi, että yritin viettää lomani todella pienellä budjetilla, joten nämä ravintolat ovat sieltä edullisesta päästä. Kävin katselemassa hintoja tämän Kreetan parhaaksikin valitun ravintolan edustalla, mutta jätin tällä kertaa väliin. Kolmesti olemme sielläkin käyneet, lämmin suositus siis!

Sonio Beach Bar & Hotel

Aivan hotellini vieressä Plataniaksen rannalla oli Sonio Beach & Bar Hotel, joka oli monella tapaa aivan ihastuttava. Sijainti ja maisemat suoraan merelle, sisustus, kaikki. Sonion yhteydessä on hotelli, mutta ravintola on avoinna kaikille. Se oli todella usein täynnä ja illaksi ihmiset tekivät varauksia, eli kannattaa tehdä varaus ainakin kesäaikaan!

Söin useamman heidän salaattinsa (valtavia), join aamulla vastapuristettua appelsiinimehua ja maistelin halloumit sekä tsatzikit. Söin avokadosalaattia ja ihania kesäkurpitsapihvejä, maista! Palvelu oli ystävällistä (välillä kyllä hidasta ruuhkasta johtuen) ja hinta-laatusuhde aivan loistava. Vähän turmiollista, kun näin hyvä ruoka oli aivan vieressä, oli vaikeaa lähteä muualle!

Yamas Beach Bar

Aivan Sonion vieressä rannalla on Yamas Beach Bar, joka oli edullinen, ihana ja sieltä löytyi maailman ystävällisimmät ihmiset. Söin kreetalaista salaattia useasti ja jos ravintolasta tilasi jotain, sai käyttää heidän uima-allastaan. Olin useammankin kerran ainoa ihminen tuolla altaalla! Eli vahva suositus heidän salaatilleen ja altaalleen, jossa soi maailman ihanin musiikki. Myös heidän kotitekoisia viininlehtikääryleitään suosittelen suuresti!

Astrea

Legendaarisessa Astreassa olin käynyt jo aiemminkin, mutta halusin kokea sen uudelleen. Ruoka on perushyvää kreetalaista ruokaa, mutta entä se miljöö! Mielettömät näkymät yli Plataniaksen ja terassilta voi ihailla auringonlaskua. Ihana maisema, aivan vertaansa vailla.

Astreassa valitsin vain alkupaloja listalta, hummuksia, pitaleipää sekä rapuja. Aivan älyttömän hyviä. En ajatellut yhtään, että menin paikkaan lauantai-iltana, joten se oli aivan täynnä. Olin ravintolassa noin 1,5 tuntia ja sinä aikana pärähti kuudelle eri synttärisankarille onnentoivotukset henkilökunnan puolesta. Valitsisin ehkä jonkun muun kuin lauantai-illan…

Paikassa myös halutessaan kaadellaan ouzoa maksutta ja tarjoilijat juovat sitä myös mukana, eli illemmalla meininki on myös sen mukainen. Erittäin hyvähenkistä menoa kuitenkin ja tuo maisema… Oih!

Restaurant Orexi

Plataniaksesta kun lähtee kohti Haniaa, löytyy pääkadun varrelta ravintola Orexi. Sinne pääsee esim. paikallisbussilla, joka on erittäin edullinen tai taksilla. Pysähdyimme ravintolaan matkalla takaisin Plataniakseen, kun Terhi käytti minua Jumbossa (en tiennyt mikä se on, nyt tiedän!). Todella kiva ja autenttinen miljöö, älyttömän hyvä salaatti. Vaikka olimme turistialueilla, niin täällä oli heti sellainen autenttisempi fiilis. Saganakia, tsatzikia ja ravintolan takana olevassa asunnossa kovaa höpöttävät kreetalaiset mummot. Kissat jaloissa. Juuri sitä paikallista meininkiä! Tykkäsin!

Kookoovaya Hania

Tänne meneminen vaati hieman vaivannäköä. Ensin matkasin 45 minuuttia paikallisbussilla Plataniaksesta Haniaan ja vielä vartin taksilla vuorelle. Mutta kyllä kannatti! Kookoovayasta on varmasti Hanian parhaat maisemat. Minut yllätti vielä perjantai-iltana alhaalla näkynyt ilotulitus. Wau! Katselin auringonlaskua ilosta hymyillen, sainpas aikaiseksi tulla!

Kookoovayan erikoisuus on Zoumero-suklaakakku, joka on vähän kuin mutakakkua suklaakastikkeella. Annokset olivat hurjan kokoisia, joten en edes yrittänyt tilata sellaista yksikseni. Sen sijaan kakkua on vakuumipaketissa ja ostin sellaisen kotiin. Ei se nyt niin hyvää ollut ainakaan Suomessa maisteltuna, olisikohan maistunut paikan päällä paremmalta? Varmasti. Mutta jos Haniassa käyt, älä missaa tätä! Harmillisesti reunimmaiset pöydät olivat varattu isoille seurueille, eli yksinään matkaavana ei ilta-aikaan saanut sitä parhainta näkymää, mutta näkyi se auringolasku ns. toiseenkin riviin.

Elena Kalives

Lähdin yhtenä päivänä työkeikalle Vamokseen. Kun tuosta ihanasta autenttisesta kylästä laskeutuu 8 kilometriä alas rannalle, päätyy Kalivesin kylään. Menin kahden suomalaisen rouvan kanssa lounaalle Elena-ravintolaan, joka on suoraan rannalla.

Tässä huomaa heti sen, että on tullut pois hyvin kansoitetusta Plataniaksen kylästä. Hinnat ja annosten koot, mikä ero! Tilasimme kalaa, kreikkalaista salaattia, tsatzikia, viininlehtikääryleitä… Ne meille tarjoili itse isäntä ja maksoimme setistä kympin per nenä. Lämmin suositus, viikon paras lounas!

Lisäksi nostaisin Plataniaksesta (tai virallisesti paikka on Agia Marinan puolella) esiin Nostoksen, jossa on mieletön leikkipaikka lapsille sekä mahtavat oluet, eikä ruoassakaan valittamista. En käynyt siellä tällä reissulla vaan muutama vuosi sitten, joten kuvaa ei tähään hätään ole. Lopuksi yllättäjä! Hanian venetsialaisessa satamassa, jota pidin ihan turistipaikkana, oli hirmuisen hyvä illallinen. En ottanut paikan nimeä ylös, mutta yllätyin, että sielläkin oli niin hyvää!

Löytyikö näistä sinun Kreetan suosikkejasi? Kuinka monelle tuli nälkä?