Tampereen teattereiden mieletön musikaalisyksy

*liput esityksiin saatu

Tänä syksynä on tullut nähtyä niin mielettömiä musikaaleja Tampereella, että niitä on täytynyt jälkikäteen sulatella. Jokainen musikaali kantaa upeaa tarinaa ja syyskuussa ensi-iltoja on ollut todella monia. Hienoa, että kaikki siirretyt musikaalit saadaan nyt esitettyä! Tampereen tarjonta on upeaa ja vinkkaan, että meilläkin on jo mummi ostanut joululahjaksi lapselle teatteriliput. Kiva aineeton lahja, mutta täyttä oli, eli kannattaa varata liput ajoissa!

Momentum 1900 Tampereen Työväen Teatterissa

Tämä musikaali lähti käyntiin sellaisella mahtipontisuudella, että leuka loksahti auki. Työryhmä on työstänyt Momentumia viiden vuoden ajan ja sen kantaesitys nähtiin muutama viikko sitten Tampereella. Musikaali on myös TTT:n 120 juhlavuoden pääteos.

Tarina sijoittuu Pariisin maailmannäyttelyyn edellisen vuosituhanteen vaihteeseen. Aikaan, missä Suomi haluttiin itsenäiseksi ja Venäjällä oli mahtipontinen valtias. Kuulostaako tutulta? Historia ehkä toistaa itseään.

Näytelmän on käsikirjoittanut Sirkku Peltola, musiikit on kirjoittanut Heikki Salo ja säveltänyt Eeva Kontu. Laulut ovat mielettömiä ja niiden sanoitukset todella mielenkiintoisia, joita oli ilo kuunnella. Esityksessä meni kaikki nappiin – musiikki, puvustus ja koreografiat. Hyvin vaikuttavia.

Martti Suosalon puolivälissä esittämä kappale päiden putoamisesta naurattaa ja samalla usea kohta on traaginenkin tarinassa. Loppu on kuin Disney-sadusta. Taustalla näkyvä ilmakuva Pariisista lennättää mielikuvissakin tuohon ikoniseen kaupunkiin, jossa Eiffelin tornin ei ollut tarkoitus olla kuin muutama kymmenen vuotta. Ehdottoman suositeltava musikaali, mieletöntä työtä työryhmältä!

Niin ja kannattaa myös maistaa musikaalin nimileivos, ihastuttava!

Anastasia Tampereen Teatterissa

Anastasia on vanha satu, josta Disneykin on tehnyt leffan. Sanoisin sen sopivan todella hyvin juuri noin 10-vuotiaille lapsillekin, tänne on odotettavissa joululahjalippu. Lavalla nähtävä näytelmä on jotain niin upeaa, että alusta asti sitä vain huokailee ja ihastelee. Puvustus, musiikki, näyttelijöiden suoritukset. Pia Peltz on upea Anastasia ja Sinikka Sokka loistaa roolissaan.

Tarinan alussa Romanovien perhe teloitetaan, mutta huhujen mukaan yksi perheestä, Anastasia, selviää tuosta tapahtumasta muistamatta kuitenkaan, kuka oikeasti on. Tämäkin näytelmä menee Pietarista Pariisin, kuten Momentum 1900.

Samuel Harjanteen ohjaama näytelmä on ihastuttava kokemus, jossa myös käytetään digitaalisia efektejä. Näin saadaan lavalle luotua hyvin aidon oloinen junakohtaus.

Tämä kannattaa mennä katsomaan koko perheen voimin, joskaan ei ihan pienimpien.

Come From Away Tampereen Työväen Teatterissa

Tällä viikolla ensi-iltansa saanut Come From Away on sekin Harjanteen ohjaustyö. Tarina oli itselleni aivan vieras, mutta onneksi tutustuin siihen. Kun 11/9 terroristi-iskut tapahtuivat, lentokentät suljettiin ja koneet pakotettiin alas. Näin 7000 ihmistä päätyi pieneen Gandenin kaupunkiin, jossa asui vain 11 000 ihmistä. Hetkessä kaupungin väkiluku lähes tuplaantui. Lisäksi ihmiset olivat hädissään, he eivät tienneet mitä tapahtuu eivätkä saaneet ottaa edes matkatavaroita koneesta mukaansa.

Tarina kertoo kylän hyvyydestä ja siitä, miten ihmiset otettiin vastaan katastrofin keskellä. Se on toiveikas ja iloinen, mutta samalla se itkettää. Petra Karjalainen soittelee hädissään poikansa perään, joka on ollut pelastusjoukoissa, muttei koskaan enää löydä häntä. Myös se ahdistus, mikä ihmisillä on koneessa, kun he eivät tiedä miksi se laskeutuu Kanadaan saatiin näyteltyä todella aidosti. Ihan ahdistuin, kun en muutenkaan lentämisestä välitä.

Nina Tapio tulkitsee Amerikan ensimmäistä naispilottia upeasti. Tarina tulee ehkä enemmän iholle, kun tietää sen olevan totta. Edelleen on yhdessä pariskunta, joka tutustui toisiinsa tuon viiden päivän aikana Kanadassa.

Tässä näytelmässä on kaikki kohdallaan, musiikki toimii ja bändi on mieletön. Ihanaa, kun orkesterin jäsenet tulivat lopussa lavalle tanssimaan! Tämä kosketti ja oli silti niin iloinen ja toiveikas.

Mieletöntä teatteria meillä Mansessa tehdään, upeaa on ollut nähdä nämä kolme esitystä. Oletko itse nähnyt tai menossa katsomaan näitä musikaaleja?

P.S. Kiitos teatteriseurasta Dioriina!