Elämää koronan jälkeen

Ihanaa pakkaspäivää kaikille! Heti ensi töikseni täytyy kiittää teitä arvontapostaukseen tulleista kommenteista. Aivan ihanaa kuulla teistä ja kuinka moni on ollut matkassa niin pitkäänkin! Monesti nykyään blogiin ei tule kommentteja, toki näen tilastoista, että täällä ihmisiä käy, mutta homma tuntuu aika yksinäiseltä. Kommenttinne ovat piristäneet suuresti, ihanaa! Tänään arvon tuon palkinnon sitten eteenpäin.

Blogi on taas ollut hiljaa, sillä korona kävi meilläkin kylässä ja uupumus on tuskaisen kova. Tuntuu, että joka aamu kun avaan Instagrammin, siellä on joku saanut positiivisen tuloksen, eli kyllä se nyt tuntuu jyräävän kaikki läpi. Tai ei ehkä kaikkia, mutta monet kyllä!

Koronaoireet laidasta laitaan

Meidän perheessä jokainen kävi läpi eri tavalla koronan. Minä taisin kaatua meistä pahiten. Yhtenä aamuna herätessäni hengitin vielä sängyssä ollessani sisäänpäin ja totesin, että keuhkoihin sattuu. Ei kurkkuun, vaan alas keuhkoihin. Niin ei muistaakseni ole koskaan käynyt, yleensä aina kurkkukin kipeä. Nyt ei ollut. Koska olin odottanut vuoroamme (ympärillä oli tautia niin paljon), enkä ollut perheen ensimmäinen, olin tuosta hengityksestä lähtien aivan varma, että tämä on sitä tautia. Meillä kiersi tauti niin hitaasti perheessä, että arvoitukseksi jää, saimmeko toisiltamme vai jostain muualta.

Väsymys tuli mukaan saman tien ja makasin uupuneena sohvalla. Kumma kyllä, uupumuksen kanssa tuli mukaan unettomuus, enkä saanut nukuttua sen enempää öisin kuin päivisin. Kamala tunne! Kuudentena päivänä tuli ensimmäinen nukuttu yö. Ensimmäisenä päivänä lämpö käväisi lukemissa 37,2 ja sen jälkeen oli päiviä vuorotellen hirvittävän kylmä ja hirvittävä hiki, vaikka kuumemittari pysyi normaalilukemissa.

Neljä ensimmäistä päivää kaikki syömäni ruoka tuli läpi, eli vatsakin reagoi rajusti. Pääkipu oli valtava, samoin kuin se, ettei pystynyt tekemään mitään. Lukeminen tai leffaan keskittyminen oli liikaa. Koko ajan oli paha olo, sellainen raskauspahointivointikuvotus, mutta samalla oli koko ajan hirveä nälkä! Teki mieli suolakurkkuja (söin 2 purkillista), fetaa, pizzaa, limpparia. Teki mieli lämmintä juotavaa, mutten pystynyt yhteenkään vaihtoehtoon, ei mennyt alas tee tai mehu muutamaan ensimmäiseen päivään.

Kolmantena päivänä lähti ääni totaalisesti. Se ei onneksi kestänyt kuin päivän, yskä kesti kolmisen päivää.

Toipumista pala kerrallaan

Eli kaikkea mahdollista tuli, muutaman päivän sisällä, mutta se kaikki lähti myös taittumaan pian. En ole kokenut sitä, mistä moni puhuu, että olo aaltoilisi. Joka päivä oli parempi. Viidentenä päivänä tein jo hitaan kävelyn ulkona, raitis ilma auttoi minulla pääkipuun. Enää ei yskittänyt.

Eilen kävin bodybalance-tunnilla ja juoksin lämmittelyksi 1,5 kilometriä, enempää en uskaltanut. Olo ei ole huono, mutta pienin askelin liikkeelle. En hengästynyt tai syke noussut yhtään sen enempää kuin aiemminkaan, eli siinä en huomannut mitään. Sen sijaan keskittymiskykyni ja sanojen muodostaminen on ollut tukkoista. Olen unohdellut ja lukeminen on tuntunut ylivoimaiselta. Ehkä pahin oire, jos työkseen yrittää kirjoittaa. Mutta eilen sain tartuttua kirjaan ja lukaisin saman tien 200 sivua, eli helpottanee sekin tästä.

Vaikeinta on kyllä tuo liikkeelle lähtö, kun kroppa ei laita vastaan, mutta mitä ohjeita on lukenut, niin rauhassa täytyy ottaa, vaikka olisi ollut suht oireetonkin tauti. Tässä tapauksessa oman olon kuuntelu ei toimi, kun syke  pysyy alhaalla. Juoksu on vaihtunut kävelyksi ja hiihtolenkille otin lapset mukaan hiihtämään edessäni, ei päässyt vauhti karkaamaan!

Henkinen puoli koronaa sairastessa

Tämä oli omalla kohdallani yksi iso asia. Kun oli kaksi pahinta päivää ja keuhkoihin sattui ja yskiminen sattui, oli ahdistava olo. Mihin tämä kehittyy, jättääkö jälkiä, onko minusta vielä juoksijaksi? Kukaan ei tietenkään osaa tuohon vastata siinä vaiheessa, enkä lääkäriin mennyt sellaista kyselemään. Piti vain odottaa. Onneksi näyttää nyt siltä, että homma väistyi jättämättä pahempia arpia.

Toinen, minkä huomaan käytöksessäni on ihmisten karttelu. Olen kahden vuoden aikana kehittänyt erilaiset väistörutiinit käydessäni vaikka Prismassa. Palattuani taudin jälkeen kauppaan, missä joku yskäisi lähelläni, tein omituisia väistöliikkeitä taas. Tajusin vasta pari hyllyväliä myöhemmin, että olen juuri itse sairastanut, eikä ehkä heti tartu kaupassa joku uusi pöpö (tiedän toki, että uusia variantteja tulee jatkuvasti ja voin sairastua piankin uudelleen). Oli hämmentävää huomata, millaiset ajatusmallit sitä kehittää parissa vuodessa, eikä niistä pääse hetkessä eroon.

Kolmas oli helpotus. Kun on pelännyt milloin se tulee, millaisena se iskee ja niin edelleen, niin nyt on koettu yksi variantti ja sen tuomat oireet. Olen itse ollut iloisemmalla tuulella kuin aikoihin, nyt se pelko on kohdattu. Joku painolasti putosi harteilta. Hullua, mutta siltä minusta tuntuu.

Neljäs jännä juttu oli, että ollessani vielä kipeä, kaksi ystävää viestitteli, voisiko tulla meille kylään. En kysynyt, onko tällä mitään tekemistä sen kanssa, että olen somessa kertonut koronastamme. Meillä ei kuitenkaan ole ainakaan vuoteen käynyt kukaan kylässä, niin hämmennyin, kun yhteydenotot tulivat juuri nyt. Toki voi tulla! Ajatus oli ihana! Sitten heräsin, että hei, sängyt pitää pedata, kun joku tulee ihan sisälle asti!


neule ZARA/ tyllihame (vanha, en muista)/, kengät DR.MARTENS/ takki PBO/ korvikset MAANANTAIMALLI

Hah, kaikkea sitä on oppinut tämän aikana. Väistöliikkeitä kaupassa, käsidesiä ja petaamattomia sänkyjä. Sitä, ettei tarvitse pukeutua välttämättä. Ja mitä näitä nyt oli.

Mutta pienin askelin takaisin treeneihin ja töihin! Samaistutko tuntemuksiin, joita tauti herätti minussa? Voimia kaikille sairastajille, teitä on nyt paljon!