Vamos – palanen aitoa Kreetaa

Koko Kreetan viikko tuli majoituttua ja pitkälti pyörittyä Vamoksessa, joten täytyy siitäkin kirjoittaa teille sananen erikseen. Olen pitkälti majoittunut isoissa hotelleissa Kreetalla lasten kanssa, pyörinyt uima-altailla muiden turistien kanssa ja vuokrannut sitten auton perheen kanssa, jotta olemme päässeet pois sieltä hotellialueelta. Totuushan kuitenkin on, että niin kauan kuin lapsilla on meri, uima-allas, jätskiä, uimaleluja ja limpparia, eivät he kaipaa sitä aitoa Kreetaa ja pitkiä automatkoja tai kuumien kaupunkien kaduilla kävelemistä. Tämä viikko olikin ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä Kreetan eri puolia – ainoatakaan uima-allasta en viikon aikana nähnyt. En kyllä hetkeäkään sellaista kaivannut. Miten ihanaa oli olla paikallisten keskuudessa, vailla turisteja tai täydellisesti riviin istutettuja palmupuita! Inhoan sellaista päälleliimattua upeutta ja Vamoksessa oltiin kaukana keinotekoisesta lomaparatiisista. Täytyy sanoa, että jatkossa varmaankin majoituksena on jonkinlainen omatoimimajoitus lastenkin kanssa, jos reissuun päästään.

Vamos – täältä alkoi Kreetan itsenäistyminen

1896 tapahtumat Vamosin kylässä herättivät kiinnostusta myös ulkomailla, kun siellä vallankumoukselliset saivat turkkilaiset perääntymään ja ajatus Kreetan itsenäistymisestä lähti. Lisää Vamosin historiasta suosittelen lukemaan Merja Tuominen-Gialitakin kirjasta Ihana Kreeta, jossa on valtava määrä tietoa historiasta sekä ihania ajoreittejä joiden avulla tutkia Kreetaa.

Vamoksen kylä alkoi jo rapistua 1970-luvulla, kunnes kyläläiset löysivät yhteisen sävelen ja alkoivat toimiin. He järjestivät kyläjuhlat, joihin osallistui tuhansia ihmisiä ja Vamoksen kylä alkoi taas pikku hiljaa kukoistaa.

Nykyään kylä panostaa ekoturismiin ja autenttiseen matkailuun. Vaikka itse kylä tuntuu todella pieneltä (siellä asuu noin 800 ihmistä), sillä on monia puolia. Pieneksi kyläksi se on hyvinkin elävä. On koulu, pankki, apteekki, useita kauppoja, tavernoita, leipomo… Vamos yllättää! Ja kun astuu vähänkin vilkkaalta pääkadulta sivuun, näkee ihanan autenttista Kreetaa. Maisema vuorineen on upea, paikallinen turisti-info ehkä söpöin ikinä puhumattakaan entisestä poliisitalosta! Koska kirjoituspaikkamme, Fabrika Farm, jossa usein kokoonnuimme sijaitsi mäen päällä, tuli usein katseltua ihanaa maisemaa aika korkealta. Mäkeä täällä saa kyllä kiivetä! Haniasta matkaa Vamokseen on noin 25 kilometriä. Lähin ranta on puolestaan Kalivesissa, noin 8 kilometrin päässä kylästä.


Merja, Niko & Lola. Kuva Kaisa Leppänen.

Majoitus Vamoksessa

Pieneksi kyläksi Vamoksessa on yllättävän paljonkin majoitusta ja myös niitä uima-altaallisia majoituksia löytyy. Kirjoituskurssin ja Kreetan maun käyttämä majoitus on Fabrika Houses, jonka takana ovat sydämelliset Lola ja Niko. Fabrika Farm löytyy mäen päältä ja siellä me kirjoittelimme iloisessa äänten sekamelskassa. Autojen ääniä ei kuulunut lainkaan, mutta hiljaisuuden rikkoivat erilaiset eläinten äänet aika ajoin. Paikka on uskomattoman rauhoittava oliivipuineen ja sen takaa lähtee hiljainen pitkä tie, jossa sielu lepää. Lola ja Niko ovat muuten saaneet ensimmäisenä Kreikassa ministeriön myöntämän virallisen maaseutumatkailuyrityksen merkin pari vuotta sitten!

Majapaikka, jossa itse olin on alamäkeen kohti Kalivesia ja sijaitsee aivan turisti-infon vieressä. Joka aamu hymyilytti, kun astuin ulos ovesta ja näin vuoret kadun päässä. Se maisema oli jotain uskomatonta! Rakennus on entinen oliivipuristamo, joka on remontoitu majapaikaksi. Sen sijaan ovi ei hymyilyttänyt yhtään – asuntoon oli kaksi ovea, keskikerroksessa ja alakerrassa, alakerran oven sain toimimaan, mutta keskikerroksen oven kanssa en päässyt juttuun ollenkaan. Avain vain pyöri lukossa.

Koska Vamos sijaitsee vuorella, niin vaikutus suihkun lämpimään veteen oli todellinen. Merja neuvoi, että kannattaa laittaa vesi valumaan ja pestä vaikka hampaat ensiksi. Kestää, ennen kuin lämmin vesi alkaa tulla ylös. Minut on niin opetettu panemaan hana visusti kiinni, etten valuttanut vettä, mutta käytyäni eräänä aamuna aivan jääkylmässä suihkussa uskoin ohjetta. Lämmintä vettä tuli aina, kun hetken antoi veden juosta.

Fabrika Housesissa on terassi sekä hyvin varusteltu keittiö. Vieressä kulkeva tie oli hyvin hiljainen, ulkoa kantautuvat äänet olivat pääasiassa aamuinen kukko ja jopa vielä kello 23 soivat kirkonkellot.

Niin Vamoksessa kuin muuallakin oli muuten todella laajassa käytössä käteinen! En saanut ikinä postimerkkejä ostettua, sillä Vamoksessa niitä ei myydä ja kun olimme retkellä Rethymnonissa, sain automaatista 50 euron setelin. Se ei kelvannut parin euron merkkiostokseen. Lopulta kortit ja maksu merkeistä jäivät Merjan hoidettavaksi ja mummo kiitteli eilen saamastaan postista. Eli perillä ovat! Kannattaa kuitenkin aina pitää edes vähän käteistä mukana, sen nostaminen Kreetalla maksaa vähän ekstraa.

Syöminen Vamoksessa

Jo legendaariseksi muodostunut Sterna of Bloumousifis Taverna pääkadun varrella ei ole turhaan kuuluisa. Sen ruoka oli uskomattoman hyvää, palvelusta puhumattakaan. Tähän väliin täytyy kyllä mainita, että palvelu joka puolella oli muutenkin aivan ihanaa ja ihmiset jotenkin rentoja ja mielettömän ystävällisiä ruuhkaisiin turistikohteisiin verrattuna. Tavernan tsatziki oli muun muassa aivan jumalaista! Hinnat ja jälkkäreiden määrä on myös aika eri suhteessa verrattuna turistirantoihin. Vaikka kylä on pieni, on tämä paikka erittäin suosittu – ei siis ole ollenkaan liioittelua tehdä pöytävaraus illaksi!

Ihastuin täysillä myös mäen päällä olleeseen, pari vuotta vanhaan Mosaico Cafesen. Palvelu ei ollut maailman nopeinta tai yhtenä iltana syömäni wrapit kovin ihmeellisiä, mutta se miljöö ja omistajan mieletön ystävällisyys! Ne peittosivat paljon siitä, minkä ehkä ruoassa voisi parantaa. Kuinka ihanaa oli kirjoittaa granaattiomenapuun alla kahvilan puutarhassa. Se hiljaisuus ja tunnelma – ajatuskin hymyilyttää! Useampi seurueesta söi nimikkosalaatin, joka taisi olla Mosaico salad ja kehui sitä vuolaasti. Vielä joku päivä palaan testaamaan tuon salaatin!

Jos kaipaat maaseutumatkailua, historian havinaa, autenttista ja rauhallista tunnelmaa, sydämellisiä ihmisiä, upean makuista ruokaa ja henkeä salpaavia maisemia on Vamos täysin oikea kohde! Naapuritalossa oli viikon aikana neljät eli vieraat, eli monet näyttivät tutkivat Vamosia pari päivää. Vielä niin paljon jäi nurkkia koluamatta, toivottavasti palaan jonain päivänä!