Ihana äiti-tytär vuorokausi Valkeakosken terveyskylpylässä

Kaupallinen yhteistyö Aino-klinikka/Valkeakosken terveyskylpylä

Me täällä olemme vähän kuin hovineitoja. Haluamme saada jokaisen tuntemaan täällä olonsa kuningattareksi päivän ajan” sanoi Leena Larva Valkeakosken terveyskylpylässä illalla mennessäni nukkumaan.

Voi mikä elämys, en ole ollenkaan tottunut hoitamaan itseäni näin tauotta”, huokaili puolestaan äitini, joka oli kanssani Valkeakoskella ensi kertaa.

Meille jäi vuorokaudesta Valkeakoskella kyllä lähtemättömiä muistoja, joista ehkä yksi parhaita oli, kun hihitimme syksyn viileydessä pimeydessä pellon reunassa. Mutta mitä me siellä teimme? Tule mukaan vuorokauteemme, kun tarkoitus oli vain hoitaa, hemmotella ja palautella itseään. Täällä saa todellakin olla kuningatar – kun nouset uima-altaasta, sinua vastassa on lämmitetty aamutakki. Tossut autetaan jalkaan, löylyä heitetään puolestasi ja kaikki ruoat ja juomat kannetaan eteen. Saa vain olla!

Hyvää tekevä turvesauna – aineenvaihdunta aktivoituu ja nestekierto piristyy

Muistatteko, miten lapseni ihastuivat turvesaunaan kesällä? Olen käynyt saunomassa nyt kolmesti ja aina olen palannut Valkeakoskelta äärettömän rentoutuneena. Äitini kiinnostui kokemuksistani ja kertoi, että toivoisi pääsevänsä myös kokeilemaan. Sovimmekin Leenan kanssa, että tulemme testaamaan äitini kanssa vuorokauden mittaista hoitojaksoa, kun äidilläni on syntymäpäivä syyskuussa. Varmasti uudenlainen kokemus hänelle! Ja mikä rauha, kun olemme kaksin talossa verrattuna johonkin kylpylän hälinään. Maalaismaisema tervehtii ikkunasta ja samalla olemme vain kivenheiton päässä Tampereelta. Noin puolessa tunnissa tuo matka on taitettu.

Vuorokauden mittainen reissu terveyskylpylään rentouttaa, puhdistaa ja voimaannuttaa. Turve, joka kylpylässä on kotimaista ja kaivettu maasta vuonna 2016 on täynnä terveysvaikutuksia. Sen sanotaan palauttavan, auttavan urheiluvammoihin ja erityisesti se kiihdyttää kehon lymfakiertoa, jolloin saadaan nesteet kiertoon kehossa. Olo kevenee ja rentoutuu, lihakset palautuvat, stressi helpottuu ja esimerkiksi unettomuuteen voi turvesaunasta saada apua. Sen lisäksi, että Valkeakosken terveyskylpylästä löytyy kolme erilaista saunaa (kaksi sisällä, telttasauna ulkona), on siellä allas vesijumppaa varten (talvisin kiiinni), kylmävesiallas, tärinälaite treenaamista varten, infrapunasauna ja lepotuolit. Niin ja majoitusmahdollisuus kahdeksalle hengelle, eli pienryhmät pääsevät saunomaan ja yöpymään porukalla. Tai esimerkiksi perheet!

Vuorokauden mittainen terveyskylpyläpaketti

Me aloitimme äitini kanssa vuorokauden retriittimme (siltä se vähän tuntui, irtiotolta arjesta ja täydelliseltä keskittymiseltä hyvinvointiin) perinteisesti vedellä ja pienellä määrällä popcorneja. Nestettä täytyy nauttia jatkuvasti, sillä sitä poistuu aikamoisella vauhdilla ja samalla on tärkeää pitää huolta suolatasapainosta. Koko ajan on saatavilla Himalajan suolakiteitä, jottei huono olo pääse yllättämään. Vesipuolesta ei oikeastaan tarvitse huolehtia itse, sillä saunottaja Marjo kaataa vettä mukeihin koko ajan lisää ja muistuttelee lempeästi ”vettä, vettä, vielä enemmän vettä”.

Seuraavaksi laitoimme Nanson treeniasut päälle (löytyy paikan päältä, et tarvitse oikeastaan mitään mukaan!) ja istahdimme infrapunasaunan lämpöön. Jalat laitettiin puolestaan kylmään turveveteen. Saunassa lämmenneitä lihaksia olikin hyvä täryytellä täryytyslaitteella, jota käytetään muun muassa astronauttien lihasten treenaamiseen. Itse auoin siinä juoksujumejani lonkista sekä pohkeista. Treenien jälkeen kävimme vielä uimassa.

Ja sitten turpeeseen! Ensiksi kehon lämpöä nostetaan saunassa pötkötellen ja ihoa hierotaan raakasilkkihanskalla. Nesteet liikkeelle ja ihon kuorintaa! Sen jälkeen kylpyhuoneen puolella levitimme turpeen ihan joka puolelle (se on jääkaappikylmää ja aiheutti äidissäni kiljahduksia). Turpeen annetaan vaikuttaa saunassa maksimissaan 20 minuuttia ja saunan lämpöä lasketaan. Näin turve ei muun muassa kuivu täysin iholle.

Turve pestään pois ja sen jälkeen saa halutessaan hulahtaa 6-asteiseen kylmäaltaaseen. Minä pääsin jo lähes sinne istumaan! Kun siinä saa ylellisen Luin Livingin kylpytakin päälleen, menee hämärään pötköttelemään, juomaan teetä ja rentoutumaan, olisi jo aika valmis nukkumaan. Mutta kello oli vasta kuusi illalla tässä vaiheessa!

Ensiluokkaista ruokaa laadukkaista raaka-aineista

Olen huomannut aiemmillakin kerroilla, että Leena panostaa tarjoamassaan ruoassa raaka-aineisiin. Ruoka on todella hyvää. Nautimme illalliseksi viherpuuroa, jossa oli tällä kertaa muun muassa selleriä, lehtikaalta, hapankaalta, ananasta, inkivääriä ja omenaa, eli sellaisia ruoka-aineita, jotka myös osaltaan kiihdyttävät nesteenpoistoa elimistössä. Pääruokana oli erittäin hyvää lohta, perunamuussia suppilovahverosuolalla (kiva idea!) sekä salaattia. Olin muuten suhteellisen valmis taas unille, mutta äitini oli virtaa täynnä. ”Mennään Katja vesijumppaan, minä rakastan vesijumppaa” tuo eläkeläinen hihkui. Ihmettelin oikeasti, miten toinen on aivan lötkö turvesaunan jälkeen ja toinen tuntui voimaantuneen täysiin energioihinsa.

Lähdimme siis kohti allasta ja vesijumppaa. Kello läheni kahdeksaa illalla, mikä tarkoitti, että hipsimme aika pimeydessä ja syksyn viileydessä altaaseen ja laitoimme 30 minuutin intervalliohjelman ruudulta päälle. Siellä pellon reunalla olevassa 27-asteisessa altaassa sitten pompimme aika hämärässä menemään ja mietin, että on tämä kyllä mieleenpainuva elämys kerta kaikkiaan. Äitini sai suorastaan pakottaa pois altaasta.

Menimme lämmittelemään infrapunasaunaan ja Leena tarjoili meille vielä sinne teetä (tee on muuten aina kofeiinitonta yrttiteetä). Vielä iltapalaksi uunissa valmistettua Metsuri-juustoa leivän kanssa ja olin aivan tillintallin.

Vuorokauden hoitoon kuuluu täyshoito ja esimerkiksi laserhoito

Vuorokauden mittaiseen hoitoon kuuluu kaikki turvesaunasta infrapunaan sekä laserhoitoon ja lisäksi ateriat, eli päivällinen, iltapala, aamiainen ja lounas. Kylpytakit, pyyhkeet, uikkarit, läpsyt, pesuaineet, kaikki saa paikan päältä. Kun suuntasimme yöpuulle, Leena antoi meille vielä laserhoitoa ns. laserkynällä, joka kohdistettiin kehon triggerpisteisiin tai paikkoihin, joissa on kiputiloja. Esimerkiksi äiti otti hoidon sekä illalla että aamulla niskan alueelle ja minut käsiteltiin ympäri kehoa.

Upea auringonlasku saatteli meidät vielä sopivaan mielentilaan ja hiljaisuuteen, joka maalla nukkuessa vallitsi. Keskikerroksessa on kaksi makuupaikkaa, joihin pääsee esteettömästi ja yläkerrassa kuuden sängyn makuutila. Joka kerroksessa on myös omat vessansa.

Aamumme alkoi viherpuurolla ja vedellä ja taas menimme turvesaunaan, jossa oli vuorossa selkä. Kun turpeet oli levitetty, Leena vielä tehosti vaikutusta ns. bambuvihdalla ja veri alkoi todella kiertämään. Pötköttelin aamusaunassa ja mietin, että kaikilla tavoin sitä voikin päivänsä aloittaa. Wau!

Päälle saimme runsaan aamiaisen, jossa aika luksusta oli vastapuristettu mehu sekä pitkään haudutettu kaurarouhepuuro. Jälleen minä olin aivan pyörryksissä saunasta ja runsaasta aamiaisesta ja äiti hihkuin testaavansa kaikkea. Mitä ihmettä! Kun päivittelin tätä, äitini kuittasi, että eläkeläisellä on rauhallinen tahti eikä työstressiä kuten ruuhkavuosia elävällä. Niinpä tämä ikilikkuja-äitini lähti Leenan kanssa treenaamaan tärinälaitteelle ja seuraava sukupuolvi paineli unille. Kyllä. Nukahdin kello 11 aamupäivällä ja puoli tuntia myöhemmin heräsin hämmentyneenä. Mutta ohjelman saa valikoida mieltymysten mukaan ja Leena sanoi, että unen täytyy antaa tulla kun se tulee. Milloin sellaiselle onkaan mahdollisuus?

Lopuksi keräsimme vielä kukkakimput viereiseltä pellolta matkaamme ja kiittelimme kovin tästä elämyksellisestä vuorokaudesta. Olimme puhdistautuneita ja levänneitä. Meillä oli elämysrepussa hyvin hauska äiti-tytär-vesijumppahetki pellon reunan hämärässä. Terveyskylpylän ajatuksena on kohdata ja hoitaa ihminen kokonaisvaltaisesti ja niin tässä kävikin. Meitä hoidettiin hyvällä ruoalla sisäisesti, hoidoilla fyysisesti ja elämyskokemuksin henkisesti. Leena on kehitellyt kylpyläänsä jo 20 vuoden ajan ja toteuttaa palveluja intohimolla, minkä kyllä huomaa.

Tämä jää mieleen! Suosittelen lämpimästi testaamaan vuorokauden elämyksen porukalla tai perheen kesken. Vuorokauden hinta on 260 euroa ja luvassa on hoitoja, yöpyminen sekä laadukkaat ruoat. Varauksia voi tehdä sähköpostilla info@ainoklinikat.fi tai puhelimitse 0500 607 553. Laita korvan taakse syntymäpäivälahjana tai esimerkiksi joululahjana, sillä myös lahjakortteja voi ostaa!

Oletko testannut koskaan turvesaunaa? Kumpaan kategoriaan kuulut, reipastuva eläkeläinen vai liian rentoutunut ruuhkavuosilainen?