Vetovoimainen Pirkkala – Iso-Naistenjärvi, Sankilan kartano, Reippi ja muut!

Kaupallinen yhteistyö Visit Tampere & Pirkkalan kunta

Pirkkala on jäänyt minulle läheisistä kunnista jotenkin arvoitukseksi. Samalla kun siellä tulee käytyä suht usein (koska siellä on Verkkokauppa ja Messuhalli, Bauhaus ja Motonet), on asioiminen jäänyt tasan tuohon kaupoilla käymiseen. Varsinaisesti keskustaa, luontomahdollisuuksia tai veistospuistoa en ole koskaan tutkinut. Muu perhe kävi kerran Pirunkiven luontopolulla ja joskus olemme käyneet suunnistamassa Pirkkalassa sekä useamman kerran kyläilemässä kavereilla. Mutta nyt oli aika tutkia Pirkkalaa lähemmin ja kuten kaikki muutkin Pirkanmaan kunnat, tämäkin yllätti positiivisesti! Tule mukaan tutkimusretkelle ja nappaa vinkit!

Se kuuluisin juttu – Järvien reitit ja Pyhäjärven pyöräily

Moni varmasti tietää, että Pirkkalassa menee paljon pyöräilyteitä ja osa Pyhäjärvireiteistä. Olen kerran pyöräillyt aiemmin Pyhäjärvireitin, sen noin 40 kilometriä kotiovelta ja nyt mentiin toista kertaa miehen kanssa. Innostun niin, että sunnuntaina, kun kävin Pirkkalassa passikuvassa, pyöräilin pidempää reittiä järven ympäri takaisin. Mietin, kuvittelinko pari päivää aiemmin, että autot väistävät Pirkkalan reiteillä todella hyvin, mutta en kuvitellut. Ilmeisesti pyöräilijöitä on sen verran paljon, että autot ovat tottuneet väistämään pyöriä. Baana on leveää ja maasto helppoa ja tietä sai aina. Haluan lähteä tänään uudelleen!

Tampereelta Pirkkalaan Pyhäjärven reittiä polkiessa näkee niin Pirkkalan palvelut kuin keskustan, voi tutkia erilaisia matkan varrelle jääviä juttuja ja pääsee polkemaan rantaan kauniita maisemia. Rajasalmen sillalla on hetkellisesti Nokian puolella ja taas palataan Tampereelle. Erittäin suositeltava kierros. Pyöräily on vielä suht mukavaa vaikka olisi helle, tuulenvire auttaa. Täältä näet järvien reitit ja täällä tarkemmin Pyhäjärvireitit. Myös lapsia näkyi polkemassa erityisesti sunnuntaina, eli pysähdyksillä saa kivan perhematkankin!

Mitä katsella pyörämatkalla Pirkkalassa? Vähäjärven veistospuisto

Aivan Pirkkalan keskustan vieressä on Vähäjärvi, jonka ympäri pyöräilimme ekstralenkkinä tutkiaksemme muun muassa veistospuistoa. Puistosta sanotaan seuraavaa:

Veistospuisto kulkee pitkin Pirkkalan kuntakeskusta ja Vähäjärven rantaa ja koostuu yli 30 julkisesta veistoksesta. Teokset ovat sulautuneet osaksi maisemaa ja pirkkalaisuutta. Veistospuiston teokset ovat valmistuneet pääosin neljässä Pirkkala Sculpture -tapahtumassa.

Vähäjärven ympäristö ihastutti muutenkin kuin vain veistosmielessä. Se on parin kilometrin valaistu hyvin siisti ja leveä ulkoilureitti, josta löytyy kivan näköinen uimaranta ja muun muassa hyvin varusteltu ulkokuntosali. Siellä järjestetään puistojumppaa ja kävelytestejä. Aikamoinen liikuntaihmisen paikka! Veistoksia löytyy myös ihan Pirkkalan keskustastakin, täältä voit ladata karttasovelluksen, josta näkyy kaikki veistosten paikat.

Pirkkalan kirkko sekä kirjasto

Suupantorilta, Pirkkalan keskustasta löytyy kirjasto, jossa on erilaisia näyttelyitä. Lapset katselivat toisella Pirkkalan reissullamme erittäin haaveillen Ransua ja karvakuonoja ikkunan läpi, valitettavasti kirjasto oli jo kiinni. Näytti todella mukavalta ja vierailun arvoiselta!

Pirkkalan kirkko puolestaan löytyy kivenheiton päässä Suupantorilta. Se on moderni, vuonna 1994 rakennettu kirkko, jota on helppo käydä tutkailemassa pyöräillessään.

Rantaniityn kahvila – suppailua ja herkullisia toasteja

Reitin varrelta löytyy Rantaniityn kahvila, jonne kannattaa ehdottomasti poiketa näin kesäaikaan. Kahvila on sympaattinen rakennus, jossa voi järjestää myös perhejuhlia ja siellä vuokrataan sup-lautoja 10e/tunti hinnalla. Uimaranta oli hyvä myös lapsille! Tosin tuulta oli jonkin verran ja lauta keikkui, eli tein hienon lennon järveen laudalta, mutta toisaalta tulipahan viilennettyä pyöräilyn lomassa, hih!

Rantaniityn kahvilassa nautimme hyvät toastit, feta-pinaatti sekä kana-aura olivat molemmat kesäpäivään ja pyöräretkeen sopivaa tankkausta. Jääkahvi toimisi varmasti myös! Lämmin suositus tälle paikalle! Paikka on auki maanantaista lauantainhin kello 12-18 ja sunnuntaisin kello 10-16.

Sankilan kartano – mieletöntä ruokaa ja kotieläinpiha lapsiperheille

Sankilan kartano onkin nyt aika uutta uutta Pirkkalassa, sillä sinne ovat muuttaneet Reipin tilalla ennen olleet eläimet sekä ravintolapalvelut. Paikka on hyvin monipuolinen palveluineen, siellä voi järjestää vaikka ponisynttärit, perhejuhlat tai tulla ihastelemaan eläimiä. Sankilan kartano on auki perjantaisin kello 16-20, sekä lauantaisin ja sunnuntaisin kello 11-17.

Meidän saapuessamme vastassa oli kaatosade, mutta sisältäkin löytyy ruokailutilaa ja katos ulkona suojasi sateesta huolimatta. Päivän erikoisannos oli savustettua kalaa ja perunaa, lisäksi otimme listalta lohiburgerin ja lohisalaatin. Aivan älyttömän hyvää ruokaa, kehuimme kilpaa. Hyvät ainekset, ei mitään yksinkertaisinta linjaa ja kala oli taivaallista. Tännehän kannattaa tulla pelkästään syömään!

Kun sade hellitti, pääsimme tutkailemaan eläimiä. Pihalta löytyy pupuja, hevosia, aasi, lampaita, possu ja kanoja. On trampoliini lapsille ja poniratsastusta 4 euron maksusta. Lapsiperheitä näytti olevan paljon paikalla ja omatkin tytöt ihastuivat aivan valtavasti muun muassa pupuihin. Haave omasta pupusta ei ainakaan lieventynyt tällä reissulla! Ja aasi joka leikki olevansa kirahvi nauratti kyllä erityisesti.

Huomaathan, että kahvilatuotoilla pidetään yllä eläimiä, paikkaan muuten vapaa pääsy, eli omia eväitä ei voi tuoda mukanaan.

Reipin museo

Vain muutaman kilometrin päässä Sankilasta on Reipin museo, joka sekin sellainen alue, missä saisi koko päivän kulumaan. Meidät otettiin avosylin vastaan ja museoassistentti Vilja Saukko-Juvonen piti meille kierroksen museon tiloista. Tännekin on vapaa pääsy! Lapsiakin kiinnosti paljon nähdä entisajan ruoanlaittovälineitä, pesuväleineitä sekä metsästyksessä että viljanhoidossa käytettyjä esineitä. Reipin museon rakennukset ovat kaikki siirretty muualta ja vanhin niistä on noin 1700-luvulta. Ihana opettavainen pala historiaa! Opin muuten vasta mistä tulee sana sumppi ja mitä se tarkoittaa, kun juodaan sumppia. Värttinä oli lapsista jännittävä, ettei nyt vain nukahtaisi sadan vuoden uneen. Pihalla saimme pelata Varpaa, joka on vanha viikinkipeli. Kannattaa testata! Täällä oppi kaikenlaista!

Reipin museolla on luonnonsuojelualuetta, jossa laiduntaa muutama lammas. Hyvin hyönteisystävällistä aluetta, joka oli huomattavissa muun muassa perhosten määrästä. Olipa niitä paljon! Myös kepparirata on suunnitteilla!

Muinaisyhdistyksen väki on myös aktiivista Reipin museolla. He pitivät lauantaina kahvilaa ja mehujen sekä pullien jälkeen lähdimme tutkimaan Muinaisyhdistyksen Arja Rinneahon kanssa Muinaiskylää. Hän johdatti meidät paikalle läpi metsän, jossa menee myös omatoiminen luontopolku. Sen päässä oli aukio, jossa talkooväki oli töissä. Sinne aivan vapaaehtoisvoimin rakentuu Muinaiskylä, joka rakennetaan perinteisin menetelmin. Kuoritaan puut käsin ja tehdään kaikki kuten entisaikaan. Aika mahtavaa! Lasten viikinkikierroksia järjestetään alueella 22.7.2021 sekä 28.8.2021, kannattaa mennä tutustumaan.

Reipin alueella on myös yleinen sauna, iso uimaranta sekä leikkipaikka. Kävimme välissä viilentymässä järvessä. Edullinen paikka viettää lasten kanssa kiva kesäpäivä, kannattaa tutustua!

Iso-Naistenjärven laavu ja luontopolku

Pirkkalasta löytyy luontopolkuja useampikin, me kävimme tutkimassa Iso-Naistenjärven ympäristöä ja laavua. Oli todella siististi tehty paikka ja porukkaa tuntui riittävän. Pitkospuiden luona oli penkki ja vieraskirja, laavu oli hyvin siisti ja järven ympäri meni niin maastopyöräilijöitä kuin polkujuoksijoita. Näytti olevan suosiossa, enkä ihmettele. Juuri sopivan kokoinen kiertää lasten kanssa ympäri ja jäädä eväille laavulle. Mustikoita oli vaikka millä mitalla ja niitä ahmimme kävellessä.

Reitille on tehty myös ilmainen mobiilipeli, johon ohjeet löytyy puusta laavulta. Aika hauskaa ja taas erittäin edullista kesätekemistä lasten kanssa! Täältä voit lukea reitistä lisää, toimii monena vuodenaikana lasten kanssa.

Kuinka paljon kivoja juttuja sitä löytyykään lähiseuduilta ja palasin jo kerran tuolle Pyhäjärvi-reitille uudelleen, uskon, että vielä lastenkin kanssa täytyy käydä polkemassa pätkä. Upeaa luontoa ja paljon kivaa tekemistä. Kiitos Pirkkala, viihdyimme erittäin hyvin!

Saitko vinkkejä näistä, onko Pirkkala itsellesi tuttu? Tiesittekö, että Pirkkala on yksi Suomen vetovoimaisimpia kuntia?