Parasta just nyt: nokkoskeitto sekä nokkosletut!

Mikä olikaan inhottavampaa lapsena, kun osua nokkoseen kesällä paljain säärin tai käsivarsin? Se negatiivinen mielikuva on täytynyt vaihtaa myöhemmällä iällä, sillä itse asiassa nokkonen on ystävämme ja nyt keväällä aivan parhaimmillaan! Nokkonen sisältää muun muassa paljon piitä, c-vitamiinia ja rautaa. Tosin itse epäilen raudan imeytyvyyttä, kun teen usein maitopohjaisia nokkosohjeita, mutta ainakin monet vitamiinit niistä saa talteen. Nokkosta voi käyttää kuten pinaattia, mutta pinaattiin verrattuna siitä saa paljon paremmat ravintoarvot ruokaansa. Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla, jos et ole vielä testannut!

Nokkosen kerääminen ja käsittely

Nokkonen on parasta kerätä näin keväällä, sillä mitä pienemmän kokoinen, sitä parempi. Paksut hanskat käteen, pussi matkaan ja keräämään. Erityisesti lehdet kannattaa hyödyntää, pienistä voi ottaa myös varren matkaansa. Kannattaa kerätä vähän syrjemmästä kuin esimerkiksi yleisimpien ulkoilureittien tai autoteiden varrelta. Myöskään ihan kompostin tai lannoitetun alueen vierestä nokkosta EI kannata kerätä, sillä se kerää itseensä nitraattia. Olimme ottamassa blogiini kuvia kauniiden tuomien lähellä ja äkkäsin aivan valtavat määrät nokkosta tuolla alueella. Kyllä nauratti – nuorempi minä olisi mutissut että ei täällä uskalla kävellä ja keski-ikäinen minä hihkui miehelle ”katso miten paljon nokkosta, noin nuorta ja nättiäkin”. Palasimme hanskojen ja pussin kanssa paikalle.

Miten nokkosta käsitellään?

Nuoret nokkoset olemme keränneet sellaisenaan varsien kanssa. Jotkut käyttävät nokkosta ihan raakana, sitä voi kuivata, mutta itse olen suosinut ryöppäämistä. Jos nokkosta on kerännyt paljon, kannattaa ryöpätä useammassa erässä. Ryöppäysaika on niin lyhyt, etten ainakaan itse ehdi laittaa paljon nokkosta kyytiin, kun aika on jo ensimmäisten kohdalla kulunut. Älä keitä vitamiineja pois!

Keitä siis kattilassa vettä, kun se kiehuu komeasti, lisää vähän suolaa ja nokkoset kyytiin, anna poreilla n. 30 sekuntia, maksimissaan minuutin verran. Kaada vesi pois ja viilennä nokkoset heti kylmällä vedellä, jotta kypsyminen loppuu. Keitinveden voi kaataa viemärin sijaan esimerkiksi kukille, ne tykkäävät nokkosvedestä!

Ryöpätyt nokkoset voi käyttää ruokaan heti tai kuten itse tein isommalle satsille, annoin kuivua jonkin aikaa ritilän päällä ja pakastin.

Nokkoslettujen resepti

Tänä keväänä on jo syöty nokkoslettuja puolukoiden kera sekä nokkossoppaa kananmunien kanssa. Nokkosletut saavat meillä suuremmat kehut kuin pinaattiletut, niissä on ihanasti makua!

Yksinkertaisuudessaan letut ovat siis tavallisia lettuja, joihin lisätään mukaan ryöpätty nokkonen.

1 l maitoa
4 munaa
5 dl jauhoja
1/2 dl öljyä
n. 2-3dl ryöpättyä ja pilkottua nokkosta (painuu hirveästi kasaan, eli raakana on n.1,5 litraa)
ripaus suolaa

Sekoita kaikki ainekset yhteen ja anna turvota hetki. Paista pannulla lettuja ja tarjoa puolukkasurvoksen kera. Itse luin nyt vinkin, että nokkosen pilkkomisen sijaan kannattaa panna ne suurina taikinaan ja vetää koko homma sauvasekoittimella tasaiseksi. Toimi ja oli nopeaa, vinkin antoi Satu Koivisto blogissaan.

Nokkoskeitto

Tämäkin toimii kuten pinaattikeitto, mutta maukkaampana nokkosversiona. Käytimme myös tähän sauvasekoitin-kikkaa.

1 l maitoa
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
n. 150-200g ryöpättyä nokkosta, eli noin 2-3dl, joka raakana sen n. 1,5l
suolaa ja pippuria mausteeksi

Lämmitä maito toisessa kattilassa ja sulata voi erillisessä kattilassa. Varo ettei maito pala pohjaan, sekoita ahkerasti/käytä teflonkattilaa. Sekoita sulaneeseen voihin vehnäjauhot ja lisää lämmintä maitoa sekoittaen koko ajan. Lopuksi lisää nokkoset ja nosta kattila pois levyltä ja soseuta nokkonen sauvasekoittimella (toki voit pilkkoa etukäteen ja laittaa keittoon pilkottuna). Laita kattila levylle takaisin ja anna hautua pienellä lämmöllä, mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa keitettyjen kananmunien kera.

Kyllä muuten toimii ja häviää lautaselta kaikilla perheenjäsenillä äkkiä! Ja voisiko olla edullisempaa ruokaa!

Tykkäätkö kokata nokkosista? Mitä teillä niistä tehdään? Minulla haaveissa nokkospesto ja nokkosvohvelit, joiden ohjeen äiti vinkkasi. Ensiksi täytyy vaan rynnistää sinne nokkosapajille ja täyttää pakastinta!

Iloista viikonloppua kaikille!