Toivepostaus: uima-allas kotipihassa. Miten sitä huolletaan ja lämmitetään?

Moni teistä varmasti muistaa, kun viime toukokuussa saimme pihallemme uima-altaan yhteistyön myötä. Lapsemme rakastavat uimista ja se on yksi rakkaimmista harrastuksista heille, joten altaassa oltiin ja paljon kesän aikana. Itse en edes uinut siinä kamalan usein, mutta lapset olivat todella pitkiä aikoja altaassa ja välillä lämmiteltiin saunan kautta, kun hampaat löivät loukkua. Koska tuo yhteistyö oli vain Instagrammin puolella, ei blogiini jäänyt dataa altaan huollosta ja pystytyksestä. Tästä on tullut niin paljon kyselyitä, että lupasin sitten kirjoittaa aiheesta ihan postauksen. Meidän ykkösjuttu lomilla on päästä uimaan, joten allas korvasi aika paljon siitä harmista, minkä peruttu Kyproksen loma aiheutti viime toukokuussa. Viime kesä oli altaiden sesonkia kun ihmiset jäivät kotiin ja uskon, että sama trendi jatkuu vielä tänä kesänä. Tässä siis meidän vinkkimme!

Mistä ostaa uima-allas pihalle? Millaisen pohjatyön se vaatii?

Meidän altaamme on Bestwayn allas ja tuli Tokmannilta. Kyseessä on tämä allas, joka on nyt ainakin sieltä tilapäisesti loppu, mutta varmasti kyseisiä altaita löytyy muualtakin tai on tulossa lisää Tokmannille. Settiin kuuluu verkkovirralla toimiva suodatinpumppu (suodatinpatruuna 58094 (II) on hankittava erikseen) sekä tikkaat, suojapeite sekä ChemConnect™-annostelija puhdistuskemikaaleille.

Suurin työ pystytyksessä oli tehdä pohjat altaalle. Meidän pihamme ei ainakaan ole lähelläkään tasaista, joten mies kaivoi pitkään tukia maahan altaalle, jotka vatupassin kanssa tsekkasi suoriksi. Tärkeintä on saada kehikko suoraan ja altaan jokaisen jalan alle on kaivettu pihaamme alusta. Jos pohjatöitä ei tee kunnolla ja allas jää vinoon, voi tapahtua kauheita. Kurkkaa esimerkiksi tämä video. Siinä tosin suurin ongelma ilmeisesti rajusti säilöautosta täytetty allas, eli puutarhaletku on hyvä ja allasta pystyy suoristelemaan täytön aikana. Tuet ovat talven myötä vähän uponneet ja halkeilleet, eli tarkoitus on vaihtaa niihin tänä keväänä betonilaatat puun tilalle.

Miten pitää uima-allas puhtaana?

Tämä on ehkä se tylsin osuus, kyllähän se vaatii työtä. Ihmisistä irtoaa kaiken maailman likaa altaaseen ja puista lentää lehtiä. Kärpäsetkin ovat yllättävän innoikkaita uimareita! Allas oli meillä täytettynä kolme kuukautta, eli kyllä siihen tulee roskaa ja möhnää tuona aikana. Altaan mukana tullut paperisuodatin ei mielestämme riittänyt putsaamaan allasta ja oli aika tehoton. Vesi meni sameaksi kuukaudessa. Ostimme tilalle hiekkasuodattimen, meillä on tämä Bilteman versio. Putsausteho on aivan eri ja vesi kirkastui hetkessä! Siellä on hiekan sijaan näitä puhdistuspalloja, joita täytyy sitten putsata ja pestä joitakin kertoja.

Bauhausista ostimme puolestaan puhdistustabletteja sekä aloituspaketin kemikaaleja, jotka myös pitivät vettä puhtaampana. Mukana tulee PH-liuskoja, joilla tutkia veden tilaa ja arvioida, tarvitseeko sinne lisää puhdistusaineita.

Lisäksi pidimme tarkkaan huolta siitä, että ennen uimista käytiin hyvin pesulla. Sovimme, ettei altaaseen päädy ihan jokainen lasten kaveri, niin, että lapset olisivat juosseet altaaseen ja takaisin aina eri poppoolla, vaan pari kaveria kävi heidän kanssaan uimassa suihkun kautta.

Jaloille oli tietenkin erikseen pesuvati, jossa ne putsattiin altaaseen mennessä. Haavin hommasimme ja sillä otettiin isoimpia roskia pois ja aina uimisen jälkeen allas peitettiin pressulla, joka tuli altaan mukana.

Kuinka lämmittää uima-altaan vesi?

Tässä on myös yksi kohta, mikä mietitytti – tarkeenko sinne mennä? Allas täytettiin puutarhaletkusta, joten olihan se vesi aluksi aivan jäätävää. Erikseen tuli siis ostaa uima-allaslämmitin, sillä Suomen kesässä menee todella kauan jos odottelee ilman lämmittävän veden, riippuen toki säistä. Lämmitin lämmitti vettä sen verran, että lapsetkin tarkenivat sinne mennä, helteillä sitä ei tietenkään tarvinnut käyttää, mutta heinäkuu oli niin kylmä, että lämmitin sai pöristä puoli vuorokautta ennen uimista. Ihan ehdoton lisäväline mielestäni.

Kannattiko uima-allas omassa pihassa?

No kannatti. Vaikkakin mies kyllä teki paljon hommia sen puhtaana pitämiseksi, kyllä siitä oli kolmen kuukauden aikana aivan valtavasti iloakin. Täytyy kuitenkin huomata, että suodattimet, lämmittimet ja kemikaalit nostavat aika rajustikin allashankinnan hintaa. Silloin kun me hommasimme altaan, se sattui olemaan aika hyvässä alessa.

Mies jopa sitoi itsensä altaan ulkopuolella olevaan tolppaan ja kauhoi menemään uimatreenejä, lapset nauttivat ja kävi siellä uimassa kesän myötä kaikki yövieraamme ukista veljiini. Kyllä siitä oli valtava ilo ja lapset saattoivat viettää tuntikausia uiden, tein jopa töitä terassilla heitä vahtien kesäpäivinä.

Voin siis suositella, mutta varaudu huoltotoimenpiteisiin, niin saat nauttia kirkkaasta vedestä! Kuinka monelta löytyy allas tai onko harkinnassa ostaa? Kysy jos joku mietityttää mistä en huomannut kirjoittaa!

Tulipa muuten hullu olo, nuo kuvat missä lapset uivat on otettu toukokuussa. Tällä viikolla alkaa toukokuu, kyllä säät voivat vaihdella rajusti! Toivotaan että päästään pian kohti lämpöisempiä kelejä ja näitä kesäfiiliksiä! Kivaa alkanutta vappuviikkoa!

P.S. Elivon arvonta suoritettu ja arpaonni suosi nimimerkkiä Jaana. Onnittelut! :)