Kaupallinen yhteistyö Sortter
Talousasiat. Liiketoimintasuunnitelma. Siinäpä kaksi sanaa, jotka laittoivat ainakin itseni ajattelemaan, etten voi olla yrittäjä. Intohimoni on kirjoittaa, valokuvata ja tehdä erilaisia sisältöjä, markkinoida ja miettiä asiakkaan parasta, mutta talousasiat. Ei ei ei. Minusta ei tule yrittäjää, koska en ikinä hallitsisi sitä palettia. En kaksi vuotta sitten tiennyt mikä on YEL (yrittäjän eläkevakuutus) ja paljonko sitä maksetaan tai miten ALV:it rullaavat yrittäjällä tai mitä kaikkia muita maksuja pärähtää päälle. Jännitti. Ajattelin yrittäjyydestä jotenkin niin, että siinä suurin riski on se, ettei kassavirtaa ole ja joutuu aivan pulaan.
Itse asiassa yrityksen talousasiat eivät olekaan kovin monimutkaisia varsinkaan yksinyrittäjällä, joka tekee kotoa töitä. Sain erittäin hyvän vinkin toiselta alalla toimivalta, kun suunnittelin yrittäjyyttä. Hän sanoi ”palkkaa hyvä kirjanpitäjä”. Ja näin tein, vaikka välillä kyllä kirpaisee hänelle menevät summat, mutta olisin ollut pulassa monta kertaa ilman. Kirjanpitäjä pitää huolta esimerkiksi alveista tai erillisilmoituksesta verottajalle siitä, että teen ulkomaantöitä. Pyörittää vähennykset ja huolehtii verot. Ihan korvaamatonta.
Ensimmäinen vuosi yrittäjänä – onko tullut yllättäviä menoja?
Minun yritykseni oli aika helppo pistää pystyyn, kun läppärillä, kameralla ja puhelimella pääsi jo aika pitkälle. Ei tarvinnut vuokrata toimitilaa tai palkata työntekijöitä, eli sinällään pääsin alkuun hyvin pienellä alkupääomalla. Mutta toki ne kirjanpitäjän kulut lähtivät heti rullaamaan, YELitkin aika pian ja ihan heti ei välttämättä uudelle yrittäjälle ole rahaa tulossa. Alussa olikin vaikeaa hahmottaa, millainen summa tilillä on rahaa, kun piti huomioida muun muassa pois rapsahtavat ALVit. Ja sitten tuli viime kevät ja kassavirran ennustaminen olikin jo huomattavasti haasteellisempaa. Erinäisiä juttuja alkoi peruuntua ja kaikki mainostaminen sekä markkinointi hiljeni. Jännitti.
Loppuvuodesta olikin taas todella kivasti töitä tarjolla ja jokaista hommaa kohtaa ihan uudenlainen kiitollisuus ja into epävarmemman kauden jälkeen. Niinhän siinä sitten kävi, että alkuvuodesta minua odotti 600 euron mätkylappu. Joka toki voi kai vielä tasaantua. Yrityksen verot maksetaan ennakkoveroina, jotka arvioidaan tulojen perusteella, eli hiljaisempi kolmannes vuodesta huhti-heinäkuussa teki sen, etteivät verot pysyneet perässä, kun loka-joulukuu olikin vauhdikasta. Eli kyllä niitä yllättäviä menoja voi tulla ihan näin yksityisyrittäjällekin.
Yrityslaina ja yrityksen kassavirran ennustaminen
Tulojen arviointi ja asiakkaiden hankinta piti perustella jo liiketoimintasuunnitelmassa, jonka tein starttirahaa varten. Jännitti senkin teko kamalasti, olenko yhtään järkevä sanoissani. Mutta läpi se meni ja sain starttirahan ensimmäiselle vuodelle.
Kassavirtaa täytyy tarkkailla säännöllisesti ja välillähän se on suhteellisen haastavaa tietää, mitä tapahtuu kolmen kuukauden kuluttua. Minullakin on ehtinyt olla 1,5 vuoden yrittäjyyden aikana kausia, kun tuntuu ettei millään ehdi tehdä kaikkea mitä pitäisi ja kausia, kun tuijottaa aamulla kattoa ja miettii, että ei ohjelmaa päivälle, on alettava markkinoimaan palvelujaan. On mietittävä myyntejä tehdessään sitä, kuinka paljon aikaa menee työhön (arvioin monesti alakanttiin edelleen), eli jos ajattelee työhön menevän 40 tuntia, hinnoittelee projektin sen mukaan, ettei yhtenä viikkona tekisi muuta. Sen lisäksi, että voi laskea toteutuneita myyntejä ja tulossa olevia laskuja, kannattaa olla yritystilillä pelivaraa ja kannattaa huomioida, että vähennyksiin saa yrittäjänä useat asiat, kuten vaikka puhelinlaskun.
Toki tilanteita tulee, jolloin täytyy ottaa lainaa jonkun yllättävän menon tai ihan suunnitellun menon vuoksi. En pärjäisi ilman läppäriä, joten jos ei ole irrottaa sillä hetkellä rahaa uuteen tietokoneeseen kun edellinen esimerkiksi hajoaa, voi olla paikallaan hakea lainaa. Toinen asia omalla kohdallani on kamera – uusi järkkäri on haaveissa jo, mutta niistä saa pulittaa aika pitkän pennin! Näitä hankintoja silmällä pitäen olen tutustunut Sortterin palveluun, joka vertailee eri pankkien lainat.
Sortter kilpailuttaa lainat puolestasi – myös yrityslainat
Palveluna Sortter on siis apuna lainasi kilpailutuksessa. Sen avulla voit kilpailuttaa jo olemassa olevan lainasi, yhdistää lainasi tai hakea täysin uutta lainaa. Kun lainasta puhutaan, korothan ovat ne, mitkä siellä merkkaavat. Itse kokeilin palvelua yrityspuolella niin, että valitsin 5000 euron lainan ja 24 kuukauden maksuajan. Hakemuksen teko oli simppeliä – täytin omat ja yrityksen tiedot ja hakemus lähti, tarjoukset tulivat seuraavana päivänä. Sortter vertailee lainoja vähän samalla tavalla kuin erilaiset majoituspalvelut hotelleja. Mihinkään ei sitoudu sillä, että kysyy tarjousta ja tarjous on aina henkilökohtainen. Minusta oli tärkeää, että auki oli kirjoitettu myös kohta ”Sortterin lainavertailun kautta lainaa hakiessa arvioidaan, täyttyykö lainanantajan asettamat ehdot lainanhakijalle. Jos kriteerit eivät täyty, emme välitä hakemuksia eteenpäin lainkaan. Kuluttajalle ei näin tarjota lainaa, jos hänellä ei ole takaisinmaksukykyä.”. Eli mistään pikavipeistä ei ole kyse, vaan tarkoitus on löytää edullisin korko lainalle.
Kun olin tehnyt lainahakemuksen, seuraavana päivänä minulle soitettiin lisätietoja. Yrittäjänä täytyy lähettää vielä tuloslaskelma sekä tase, jotta päästään arvioimaan, onko yritykseni maksukykyinen ja myönnetäänkö laina. Tein illalla hakemuksen, soitto tuli aamulla ja lainan saaminen olisi kuulemma arvioitu saman päivän aikana, eli hyvin nopeasta palvelusta kyse.
Kannattaa lukea lisää täältä siitä, miten lainojen kilpailuttaminen toimii. Kyse ei ole vain yrityslainoista, kilpailuttaa voi vaikka asunto- tai autolainan. Lainojen kilpailuttaminen ottamalla yhteyttä eri pankkeihin on aikaa vievää hommaa ja itseäni on yrittämisessä yllättänyt se, miten paljon kaikki taustahommat vievät aikaa! Sortterin kautta voi lainaa hakea kuten pankista, mutta tarjouksia tulee useampia ja niistä voi valita itselleen edullisimman.
Yrittäjyys on jännittävää. Se on ehkä parasta mitä voi keksiä ja samalla kauheinta. Kyllä. On aivan uskomatonta saada tehdä työkseen asioita, jota ehkä muutenkin tekisi vapaa-ajallaan, luoda työtä omista intohimoistaan. Samalla se on epävarmaa, voi olla, että välillä tiedät ensi kuussa olevan töitä, mutta siitä eteenpäin onkin arvoituksellisempaa. Sitä oppii sietämään, mutta välillä tietynlainen epävarmuus yrittäjyydessä ja läsnä oleva jatkuva myyminen väsyttää. Sitten kun voi loikkia juoksulenkille vaikka arkena lounasaikaan ja kirjoittaa viikonloppuna, jos silloin on paremmin inspiraatiota sitä ajattelee, etten vaihda tätä ikinä mihinkään.
Minä uskon, että jos kaltaiseni luova, ei niin numeroihminen on saanut yrityksen raha-asiat pyörimään, sinäkin saat. Kannattaa heittäytyä rohkeasti! Oletko harkinnut yrittäjyyttä joskus?