25 erilaista kasvista viikossa-haaste. Miten meidän kävi?

Syötkö paljon kasviksia? Tuntuuko aina siltä, että syöt niitä samoja ja annat lapsillekin herkästi kurkkua, tomaattia ja porkkanaa? Välipalaksi banaania ja mandariinia? Minusta tuntuu, että syömme hirveän paljon samoja kasviksia ja kun bongasin Koiviston Satun Instagrammista haasteen siitä, että lapset saisivat 25 erilaista kasvista, hedelmää tai marjaa viikossa, päätin toteuttaa joku viikko seurantaa siitä, paljonko niitä meillä kertyykään. Mietityttyäni asiaa pari päivää tajusin, että tämähän on täydellinen viikko kirjata kaikki ylös, sillä karanteenissa tiedän tasan tarkkaan mitä syövät, koulun listoista kasvisten tutkiminen olisi ihan eri tavalla haasteellisempaa. Siispä kirjasin ylös lasten syömät kasvikset, hedelmät ja marjat tältä viikolta. Saimmeko 25 erilaista kasaan?

Ideana tässä mahdollisimman monen erilaisen kasviksen syömisessä on se, että suolistoflooralle on tärkeää, että lautaselle tiensä löytävät kasvikset olisivat mahdollisimman monipuolisia. Lisää voi lukea esimerkiksi täältä.

Lopputulos oli 32 erilaista kasvista tai vihannesta

Kyllä saatiin! Ihan huomaamattahan tulee aika paljonkin erilaisia juttuja syötyä. Puuron päälle päätyvät puolukat, mustikat, mansikat tai vadelmat, salaateissa ja smoothiessa tulee äkkiä syötyä montaa juttua ja niin edespäin. Tosin tämä asiaan huomion kiinnittäminen teki sen, että kun huomasin torstaina, että 25 oli vielä paria vaille, valitsin sitten erilaisia juttuja viikonlopulle. Eli kyllä tämä innosti syömään vielä monipuolisemmin ja oli kivaa tarkkailla mitä sitä tuleekaan syötyä viikon aikana. Teen varmasti uudelleenkin seurantaa, innosti vaihtelemaan kasviksia enemmän. Meidän listalla olivat tällä viikolla seuraavat kasvikset, marjat ja hedelmät (laskin yrtinkin, en tiedä oliko ok, mutta eipä tämä niin vakavaa):

 • tomaatti
 • kurkku
 • porkkana
 • pinaatti
 • parsakaali
 • mustikka
 • mansikka
 • mango
 • sipuli
 • palsternakka
 • purjo
 • peruna
 • kesäkurpitsa
 • mandariini
 • omena
 • granaattiomena
 • salaatti
 • basilika
 • cantaloupe-meloni
 • hunajameloni
 • avokado
 • sitruuna
 • tyrni
 • inkivääri
 • banaani
 • tilli
 • paprika
 • kookos
 • puolukka
 • lanttu
 • selleri
 • ananas

Miten lisätä kasviksia lasten ruokavalioon?

Kuten kerroin, aamuisin meillä syödään aina puuro, jonka päälle menee vaihdellen erilaisia marjoja tai omenasosetta. Siitä tulee jo helposti useampi. Laitan aina kasviksia mukaan ruokiin, esimerkiksi makaronilaatikkoon pilkon kesäkurpitsaa ja lasagneen meni pinaattia tällä viikolla. Ja huomasin, että niin perustylsä jauhelihakeittokin kätki sisäänsä perunan, porkkanan, sellerin, purjon, sipulin, lantun sekä palsternakan! Tulipas siitäkin monta!

Lisukkeeksi höyrytän usein parsakaalia, joka tuntuu olevan monen lapsen lemppari. Smoothie piti sisällään kaikkea tyrnistä inkivääriin ja mangoon, niistäkin saa hetkessä todella monta. Loppuviikosta bongasin Kodin Kuvalehdestä salaatin, jota halusin kokeilla. Siihen tuli salaatin lisäksi granaattiomenaa, tuoretta basilikaa, avokadoa, melonia sekä kastike sitruunasta sekä oliiviöljystä.

Kyllä niitä siis kertyy kohtuu huomaamattakin, toisaalta keitonkin voi tehdä vaan perunasta ja porkkanasta, eli rohkeasti lisäilisin kasviksia erilaisiin keittoihin ja patoihin.

Tämä seuranta kyllä vaikutti loppuviikon ruokavalintaan, että sai mahdollisimman monipuolisen listan, joten taidan tehdä tämän ensi viikolla uusiksi! Tämä innosti lapsiakin, sillä he eivät tajua puolukkaa puuron päällä (itse rakastan sitä!), mutta ottivat puolukoitakin puuroonsa saadakseen sen listaansa!

Innostiko sinua tutkimaan, mitä kasviksia lapsesi syö? Putoavatko helpolla lapsille marjat, hedelmät ja kasvikset? Aiotko kokeilla haastetta?