Askel kerrallaan kohti parempaa huomista – luomumaitoon tehty ohrapuuro

Kaupallinen yhteistyö Hyvä merkki -kampanja ja Pro Luomu

Olen ilahtuneena seurannut viime aikoina enemmän ja enemmän esiin tullutta keskustelua ruoasta, sen vaikutuksesta ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuteen sekä ruokahävikistä. Kun puhumme ympäristöstä ja lastemme tulevaisuudesta, tulee aina ensimmäisenä mieleen lentäminen ja ilmansaasteet. Mutta itse asiassa se, mitä syömme ja kuinka paljon laitamme ruokaa roskiin, vaikuttaa paljon oleellisemmin ympäristöömme. Ja samalla se on asia, johon voi pienillä teoilla vaikuttaa todella helposti itse! Juurikin siihen, mitä valitsee päivittäin ruokakaupasta. Miten tekemäsi valinnat ovat tuotettu tai viljelty ja kuinka kaukaa ne kuljetetaan? Kaupassa on valtavasti nykyään tarjolla esimerkiksi luomutuotteita – ne tunnistaa vihreästä lehtimerkistä ja niitä ostamalla voi olla varma, että koko tuotantoprosessi kestää lähempää tarkastelua. Mutta mikä sai meidät valitsemaan entistä enemmän luomua?

Lasten saanti innosti syömään luomummin

Mies on lapsuudessaan ollut kasvissyöjä ja he ovat kasvattaneet paljon kasviksia itse, tehneet itse ruoat kouluun (ei tuolloin ollut kasvisruokaa tarjolla) ja syöneet hyvinkin niin sanotusti puhtaasti. Mieheni siis oli alusta asti tarkempi myös siitä, mitä haluaa lapsille antaa ruoaksi. Ihan pienille, jotka vasta totuttelevat erilaisiin makumaailmoihin ja heidän ruokavalioonsa lisätään hiljalleen uusia juttuja. Kun esikoisemme lähestyi vuoden ikää seitsemän vuotta sitten ja oli aika siirtyä lehmänmaitoon, oli miehelle ehdottoman selvää, että ostamme sitten luomumaitoa, jotta lapsi saa sitä parasta. Minä opin vasta tuolloin, että luomumaito on yleensä homogenoimaton eli siitä ei ole eroteltu rasvaa. Omissa ajatuksissa on luomusta ajatus, että mitä vähemmän käsitelty, sitä parempi ja puhtaampi ravinto. Ja sitä halusi ja haluaa erityisesti kasvavalle lapselle tarjota, mahdollisimman vähän käsiteltyä ruokaa ja mahdollisimman puhdasta ravintoa.

Mutta on luomussa lupaus paremmasta koko ketjun kannalta. Sen lisäksi, että saat itse puhtaampaa ja vähemmän käsiteltyä ruokaa, tiedät luomumaitoa käyttäessäsi, että lehmät pääsevät kesä-syyskuun välisenä aikana laiduntamaan päivittäin pihalle. Se edistää tietenkin niin lehmien hyvinvointia, mutta myös erilaisten hyönteisten, joille lehmien lantaläjät tarjoavat suojapaikkoja. Näin ollen luomu on lupaus paremmasta joka askeleella ja yhtä lailla kun saat lapsille puhtaampaa ravintoa, tiedät samalla, että luonto ja eläimet voivat paremmin. Luomun valitseminen on helppo teko arjessa, jolla on kuitenkin paljon vaikutuksia.

Päivän paras ateria sekä viikonlopun luksushetket

Tiedätte varmasti jo moni, että minä olen aamupalaihminen. Se on ehdottomasti päivän paras ateria ja parasta on, jos sen saa syödä rauhassa, kuten yleensä viikonloppuisin saa. Haudutella useamman mukillisen teetä ja syödä nopean veteen keitetyn kaurapuuron sijasta luomumaitoon haudutetun puuron. Vesikaurapuurosta puheen ollen, isäni, joka sitä meillä on koti-kotona keittänyt 40 vuottta, on siirtynyt luomukaurahiutaleisiin ja jaksaa aina kehua, kuinka paljon kuohkeampi ja parempi kaurapuuro niistä tulee. Hyvä iskä!

Mutta siis, takaisin meidän aamiaisiin. Mies on meilläkin se puuromestari, joka yleensä herää minua aiemmin ja hauduttelee luomumaitoon ohrahiutaleista tehdyn puuron. Se tulee suhteellisen nopeasti (puolessa tunnissa), mutta jos oikein haluaa fiilistellä, hauduttelee ohrasuurimoista puuron. Ohrahiutaleet ja -suurimot ovat myös luomua, käytämme aina samaa merkkiä joka on myös lähiruokaa. SItä ei valitettavasti myydä kuin toisessa lähikaupassamme, eli täytyy muistaa kumpaan kauppaan menee, jos ohrahiutaleet ovat loppu! Pyrin aina katsomaan kasvisten ja monien muidenkin tuotteiden kohdalla, että ne ovat kotimaisia ja mielelläni valitsen myös lähiruokaa.

Naapurimme puolestaan harrastaa hapanjuurileivontaa ja on tilannut suoraan tiloilta suuria pusseja jauhoja. Hän kertoi, että valitsee aina luomujauhon, mutta välillä on ollut vaikeuksia löytää luomujauhoja, joissa ei ole askorbiinihappoa, sillä juuri ei tykkää tuosta haposta eli ei toimi sen kanssa oikein. Olen useasti ostanut häneltä hapanjuurileivän, tiedän hänen käyttävän luomutuotteita, leivän saa hakea ovelta lämpöisenä ja se on ihan täydellisen ihanaa. Hapan maku, pehmeä sisus ja rasahtava kuori. Ihanaa luksusta viikonloppuihin! Haaveissani opettelen homman itse, mutta ehkä jää haaveeksi, juuren käsittely tuntuu niin haasteelliselta.

Ohrapuuro luomumaitoon

Maito on meillä se tuote, joka on aina kaapissa luomuna. Ykkösluomutuotteemme siinä missä nuo ohrahiutaleet ja -suurimot tulevat hyvänä kakkosena! Ohrapuuro on suosikki viikonlopuissa ja maitoon tehtynä se pitää todella pitkään nälkääkin! Nappaa resepti ja nauti!

Ohrapuuron resepti

1 l vettä
3 dl luomuohrasuurimoita
1 l luomumaitoa
(suolaa)

Laita illalla suurimot likoamaan vedessä kattilaan. Keitä aamulla hitaasti ylimääräinen vesi pois. Olemme yleensä joutuneet lisäämään hieman vettä, etteivät suurimot pala pohjaan. Kun vesi on kiehunut, lisää maitoa hitaasti, sekoittele ja hauduta (teflonkattila paras!), kunnes maito on imeytynyt ja suurimot pehmenneet. Tämä on kuin riisipuuron keittoa, eli tuntikin vierähtää haudutellessa.

Miehen tyyli on yleensä lukea lehteä ja juoda kahvia baarijakkaralla istuskellen ja sekoitella puuroa, ettei maito nappaa pohjaan. Kuopuksen kommentti viikonlopun puurosta yleensä onkin ”miten puuro voi olla näin hyvää!”.

Puuron päälle laitamme aina jotain marjoja, mansikat ovat ostettu luomuversiona torilta kesällä ja pakastettu, vadelmat poimittu omasta pihasta.

Kyllä puhtaan ruoan maistaa ja sitä syö ilolla, kun voi luottaa siihen, mitä lautasella on ja minkälaisin menetelmin se on siihen päätynyt.

Käytetäänkö teillä luomua, jos niin missä tuotteissa erityisesti?

 

Tämä materiaali on tuotettu Euroopan unionin tuella. Artikkelissa esitetään tekstin kirjoittajan näkemyksiä ja ainoastaan hän on vastuussa sen sisällöstä. Euroopan komissio ja kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanovirasto (Chafea) ei vastaa mistään tekstin sisältämien tietojen käytöstä.