Starttiraha on loppu ja vuosi yrittäjänä täynnä. Mitä olen tehnyt? Mitä kaikkea haluaisin tehdä?

Perjantaina se sitten oli, viimeinen päivä starttirahaa. Vuosi yrittäjänä alkaa olla taputeltu. Miten aika voi mennä näin äkkiä? Miten summaisin vuoden yrittäjänä? Yrittäjyyttä koskevat postaukset ovat aina olleet suosituimpia, joten yritän summata mahdollisimman laajasti ajatuksiani vuodesta. Se selkeästi kiinnostaa monia työmuotona, enkä ihmettele! Hyviä puolia löytyy paljon, joskin myös niitä huonoja. Sitten mennään!

Miksi lähdin yrittäjäksi?

Olen valmistunut kasvatustieteiden maisteriksi 12 vuotta sitten. Teimme valinnan painaa Thaimaahan kokeilemaan siipiämme ihan muihin duuneihin ja tuolla tiellä meni kolme vuotta. Oli yllättävän vaikeaa saada töitä, kun oli 4 vuotta tutkinnon jälkeen tehnyt kaikkea muuta kuin alaan liittyviä töitä. Toisaalta, luin pääaineena aikuiskasvatusta, graduni pohjautui pääasiassa pitkään sivuaineeseeni hallintotieteeseen, olin Englannissa toisen sivuaineeni tiedotusopin vaihtopaikalla ja luin mm. psykologiaa. Mikä minun alani edes on? Sain työharjoittelupaikan Uusyrityskeskuksessa ja siellä luotujen suhteiden perusteella päädyin pirkanmaalaisen kaupungin tiedottajaksi. Kun sijaisuus loppui olin jo raskaana ja… Tiedätte. Se kotoilu, sijaisuudet, pätkätyöt.

Aloin yhä enemmän tehdä tosissani somea, blogia, kirjoitushommia ja muita ja ajattelin, että olisiko niistä minulle ihan työksi, kun työhakemukset eivät tuottaneet tulosta. Viime vuoden kesän kävinkin yrittäjyyskurssia (se tarjottiin ilmaiseksi työttömille korkeakoulutetuille, wau!) ja väänsin liiketoimintasuunnitelmaa. Ilo oli suuri, kun myöntävä päätös starttirahasta tuli. Nyt vain täysillä hommiin!

Mikä yllätti eniten yrittäjyydessä?

Se alun säätö. Miten pitkä prosessi oli edes yrityksen nimi! Kun olin saanut mielestäni hyvän nimen keksittyä ja rekisteröinyt sen, parin viikon päästä tuli kirje postissa, että nimi on liian lähellä toista yritystä. Arvatkaa olinko jo ehtinyt jo ilmoittaa sen kirjanpitäjälle yms. Ei muuta kuin uusiksi kaikki.

Kirjanpito oli varsinkin alussa ihan ”mitä hittoa”-hommaa. Kun on aina ollut palkansaaja/kevytyrittäjä, ei ole tarvinnut ymmärtää ihan hirveästi alveista, vähennyksistä yms. Yhtäkkiä piti miettiä joka laskun kohdalla esimerkiksi se, teenkö hommat Suomeen vai ulkomaille, sillä ulkomaan työt menevät EU-palvelumyyntiä alvilla 0%. Oli huojennukset ja mitkä lie. YELit ja muut. Oli ihan järkyttävä duuni avata yritystili, minua videohaastateltiin pankista muun muassa siitä, onko mieheni poliitikko ja niin edespäin. Oli pakko avata yritystili, sillä ns. normaali henkilökohtainen tili ei linkity kirjanpito-ohjelmaan. Kaikessa meni pari kuukautta, ihan tavallisisssa avaa tili-asioissa. Samalla piti hoitaa ne työt. Olin vähän helisemässä pariin otteeseen. Ihan paras päätös oli palkata osaava ja asiakkaasta huolehtiva kirjanpitäjä. Kyllähän se maksaa, mutta olisin mokannut kuulkaa monta hommaa ilman häntä. Niin kuin sen, että jos tekee ulkomaisille firmoille töitä, se pitää ilmoittaa kerran kuussa 20.päivä verottajalle! Olisi varmaan jäänyt tekemättä, kirjanpitäjä hoitaa. Hän on enkeli.

Mikä on ahdistanut eniten? Mikä on ollut parasta?

Aluksi ahdisti se säätö. Tuntui, etten ikinä selviä siitä suosta, mitä yrityksen aloittaminen vaatii. Mutta selvisin! Seuraavaksi eniten on ahdistanut myynti. Minulla on ollut paljon pieniä yksittäisiä projekteja, joten myymässä seuraavaa saisi olla vähän koko ajan. Samalla pitäisi päivittää blogin ulkoasua, tehdä nettisivuja, kaikkea yrityksen buustamishommia, jotka vievät ihan tuhottomasti itse asiassa aikaa! Olen monta kertaa ajatellut, ettei minusta ole tähän ja seuraavassa hetkessä ajatellut ”vitsi tämänkin selvitin ja opin, vähänkö olen hyvä”. Yrittäjyys on kyllä yhtä vuoristorataa.

No se paras puoli! Sitähän on loputtomiin. Saan tehdä töikseni asioita, mitä rakastan. Saan itse määrittää mitä teen. Voin aivan hyvin (tai siis en voi, oikeastaan pakko) tehdä ison läjän asioita viikonloppuna tai iltaisin, samalla kun voin lähteä aamupäivällä tunnin lenkille. Olen aina tykännyt tehdä asioita itsenäisesti ja olen hyvin omatoiminen ja itseohjautuva, joten yrittäjyys on sinällään ollut ihan mielettömän ihanaa. Olen oman itseni herra ja koskaan ei ole jäänyt mitään tekemättä, olen hyvin tunnontarkka ja teen vaikka yöllä jos niikseen. Autotoimisto on pyörinyt koko kesän, mies on hoitanut ajohommia Kuusamoon ja Hankoon ja minä olen tehnyt hommia.

Samallahan tuo ”voin tehdä aina” on vähän sudenkuoppa, sillä minulla on perhe ja minulla on rajallinen jaksaminen. Olen yrittänyt välillä rauhoittaa viikonloppuja niin, että vaikka kuvaisin silloin tai jotain muuta, keskityn perheeseen ja lepäämiseen myös. Tulee muuten parempaa tekstiä ja jälkeäkin kun lepää välillä! Mutta helppoa se ei ole, kun intoa on!

Yrittäjyys on ihanan joustava juttu nyt kun lapset ovat pieniä ja tuntuu, että olen voinut hyvin joustaa esimerkiksi hoitoaikojen kanssa, ettei päivistä tule loputtoman pitkiä. Tai pystyn viemään lapsen suht helposti keskellä päivää hammaslääkäriin. Yrittäjyys joustaa hyvin tässä elämänvaiheessa, kun lapset ovat pieniä.

Mitä kaikkea olen tehnyt vuoden aikana?

Niin. Tätä kysytään ihan hirveästi. Mitä yritykseni oikeastaan tekee? Hissipuheena sanoisin, että yritykseni luo aitoja sisältöjä innostuneella otteella erilaisiini omiin kanaviini ja tuottaa tekstejä asiakkaiden kanaviin. Tunnen niin yrityspuolta kuin julkista puolta ja hallintoa – kirjoitushommia on mielettömästi! Mielelläni myös esiintyisin ja luennoisin.

Mitä olen tehnyt vuoden aikana? Olisikohan tämä paras tiivistää ranskalaisin viivoin? Töitä joita olen tehnyt:

  • Olen tehnyt erilaisia sisällöntuotantoja yritykselle. Asiakkaina ovat olleet mm. IF vakuutus, Change Lingerie tai Tokmanni. Sisältöjä on ollut yhtä lailla blogissa kuin Instagrammissa.
  • Syksyllä heti kun yritys oli pystyssä, tein muutaman kuukauden ajan viestintäohjetta Pälkäneen kunnalle. Oli muuten hyvin opettavaista palata taas julkishallinnon kieleen ja maailmaan, tykkäsin kovasti!
  • Olen kirjoittanut blogisisältöjä eräälle tamperelaiselle yritykselle
  • Olen auttanut yrittäjiä erinäisissä juoksevissa tehtävissä liittyen esimerkiksi tapahtumantuotantoon
  • Olen pariin otteeseen ollut tapahtumassa paikalla valokuvaajana
  • Olen hoitanut tammikuusta asti erään verkkofirman asiakaspalvelua
  • Olen tehnyt käännöstöitä parille eri firmalle (englannista suomeksi)
  • Olen ns. somekouluttanut yksityisyrittäjää
  • Olen osallistunut somekampanjaan, eli buustannut isoa somekampanjaa vielä isommaksi

Mihin olen pyrkinyt?

Miten olen kehittänyt itseäni?

Mitä haluaisin tehdä jatkossa?

No ihan kaikkea tätä samaa ja enemmänkin! Toivoisin jonkun pysyvämmän asiakkuuden, jonka somea voisin hoitaa, jotta olisi jatkuvampaa työtä eikä kaikki projektit niin lyhyitä. Intoa on kovasti! Että saisi kirjoittaa, ideoida ja inspiroitua, luoda uutta, ehkä esiintyä ja luennoida, rakastan myös esiintymistä!


paita UHANA DESIGN/ farkut BY PIA’S/ korvikset MAANANTAIMALLI/ kengät ADIDAS/ takki VERO MODA

Yrittäjyys ja korona-aika

No tämä. Huoh. Tuntui että syksyllä meni hirveästi energiaa siihen alkuvaiheen säätöön. Oli ihanan paljon hommia ja ajattelin, että yrittäjyys on parasta mitä olen ikinä tehnyt! Sitten se iski. Kaikki kevään sovitut asiat peruuntui. Kaikki jumiutuvat kotiin. Ei ollut verkostoitumishommia, pressejä ja kontakteja, ei työrauhaa kun lapsetkin olivat kotona 24/7. Kyllähän se iski. Harmitti, sillä olin ollut niin hyvässä flowssa juuri maaliskuun alussa ja lista suunnitelmista oli loputon. Yritykselle nettisivut, minulla oli Tampereen kaupungin tarjoama sparraaja yritystoiminnalle, ihan loputtomasti olin tarmoa täynnä. Ja sitten. Mutta minulla ei onneksi ole yrityksessä valtavasti pääomaa tai juoksevia vuokrakuluja saatikka työntekijöitä, eli sinällään olen päässyt hyvin vähällä moneen, moneen muuhun yrittäjään verrattuna.

Siinäpä tiivistetysti ensimmäisen vuoden yrittäjäkuulumisia! Eilen vietettiinkin teemaan sopivasti yrittäjän päivää. En olisi ikinä uskonut, että minusta tulee yrittäjä, mutta onpahan ollut hieno reissu kokea tämä. Toivon kovasti, että töitä riittää tulevaisuudessakin!

Olisi kivaa kuulla mietteitä muilta yrittäjiltä tai yrittäjyydestä haaveilevilta! Aurinkoista sunnuntaita!