Ajattelitko maalata ulko-ovesi! Harkitse vielä!

Hahhah, oikeasti olen kiroillut jo aika moneen otteeseen vain reilun viikon kestäneen ulko-oven maalaukseni kanssa. Tämä kyllä kertoo ehkä jotain omasta kärsivällisyydestäni ja luonteestani. Minähän olen sellainen vauhdilla tekijä, jonka pitää saada heti valmista siinä missä mies tekee todella tarkasti kaiken, hirmuisella pieteetillä ja… Siinä kestää. Totta kai on järkevää tehdä kerralla hyvin, mutta itselläni ei monesti hermot riitä.

Olen pitkään puhunut siitä, että ulko-ovemme pitäisi maalata. Oven edusta on pihamme kuumin paikka, jossa jo koirammekin tykkäsi huhtikuussa lämmitellä. Mittarin näyttäessä 7 astetta oli siinä jo ihan t-paitakeli. Tämä täysi porotus tekee tietenkin pahaa ovelle, joka kai joskus oli kirkkaan punainen. Hätkähdin nähdessäni FB-muiston seitsemän vuoden takaa – siinä koira paistetteli auringossa oven vieressä. Se siis oikeasti oli ihan punainen! Nyt se oli hieman… Hailakamman värinen. Lisäksi edelliset omistajat olivat kiinnittäneet siihen koiratarroja ja naulanneet useita kylttejä, jotka eivät tuntuneet lähtevän millään.

Pohjatyöt ovat avainsana oven maalauksessa. Ja oikeat välineet!

Ajattelin siis, että kun viime kesänä maalasin terassin, sitä edellisenä kaikki piha-aidat, että helppo homma, valkoista maalia ja suti käteen. Mies toppuutteli, että kuule, pohjatyöt pitää tehdä hyvin. Joo joo, no teen lupasin. Hän haki minulle rautakaupasta tarvikkeita ja aloin hioa ovea. Hermot meni puolen tunnin kuluttua, miten tylsää on hioa!

Mies välillä auttoi ja lopulta oli pinta hiottu. Sitten kuulemma piti kitata ne ruuvinreiät ja lohjenneet kohdat, että tulee tasainen pinta. Ja sitten laitoin sitä kittiä liikaa ja piti sitten hioa sitä seuraavaksi matalammaksi. ”NO MINÄ HION!” mies tuli auttamaan kun marisin että kädestä loppuu voimat. Meillä oli jo pieni tappelu pystyssä pihalla aiheesta hionta. Vaaleanpunaista pölyä oli joka puolella ja otti niin päähän koko projekti. Miksi läksin, kun en osaa tehdä käsillä ja hermostun heti.

Olin todella onnellinen, kun päästiin vaiheeseen, että sain teipata ikkunanreunat suojaan maalarinteipillä. Kohta tulee maalia pintaan, vihdoin tulee valmista oi joi! Sudin vimmalla valkoista ulkomaalia oveen miehen katsellessa vieressä. ”NO SANO NYT JOTAIN OHJEITA ÄLÄKÄ PYÖRITTELE SILMIÄSI SIELLÄ!”. Taas oltiin riidan partaalla. Oven kaikki kolot ottivat maalia vastaan aika epätasaisesti ja ensimmäisen maalauskerran jälkeen ovi oli niin hirveän näköinen, että meinasin itkeä. ”Maalauskuiva 16 tunnin kuluttua sanoi purkki”. Ei auttanut kuin mennä nukkumaan, hävetti koko ovi ja aloin suunnitella mitä sateenkaaria alan maalata siihen päälle. Näin siitä jopa unta.

Seuraavana päivänä uusi kerros maalia. Parempi, muttei häävi. Taas seuraavaan päivään ja kerros maalia. Parempi. Neljäntenä päivänä taas kerros maalia. AIKA HYVÄ HEI JO! UUUUU! Tuulettelin ihan onnessani, mä onnistuin! Enää tarvitsee kuivumisen jälkeen poistaa ne maalarinteipit.

Lauantaina miehen ollessa kaupassa päätin irrottaa ne teipit. Senkus vetäsen ne pois ja homma valmis. Otin kiinni teipistä ja nykäisin. Sain irti noin millin palan. Teipit eivät irronneet mihinkään. Mutisin itsekseni ääneen pihalla ja toistelin mielessäni miehen ohjetta ”NE PITÄÄ SITTEN IRROTTAA VAROVASTI”. No mitenköhän tämän voisi tehdä ”ei varovasti”, millin paloja nykiessäni kirosin. Vaivuin hetkelliseen epätoivoon, olen vuosisadan tumpelo! Ettei teipitkään irtoa!

Mies tuli kaupasta ja huuteli auton luota, olenko jäänyt lukkojen taa? TÄH? No kun siinä hameessa seisot? No kun en nyt vaihtanut vaatteita kun tulin viidessä minuutissa IRROTTAMAAN NE TEIPIT! Näin että miestä nauratti. Rouva ei saa edes teippejä irti. Niinpä. Tuli itse toteamaan tilanteen ja sanoi ”OHO. Luulin että halpa teippi ennemminkin käpristyisi irti, mutta sulikin kiinni. Eihän tämä irtoa”. NO NIINPÄ, EI IRTOA EI!

Entäs sitten se maalarinteippi?

Siis. Opimme, että halpa maalarinteippi ei voi olla ikkunassa viikkoa putkeen täydessä auringonpaahteessa. Se liima todellakin suli ikkunoihin kiinni. Yhdessä lauantai-iltana näpräsimme niitä millin paloina irti lasten katsoessa leffaa. Apuna meillä oli keraamisen lieden ”raappa” (mikä sen virallinen nimi on?). Aika jännä, aika jännä höpisi mies. Mmmm. On se jännä kyllä.

Lopulta eilen vikat liimat oli nypitty irti ja enää karmit tarvisee naulata takaisin. Oli kyllä haastavampi projekti kuin ikinä uskoin ja yhden illan mökötin oviriidan takia. OIKEASTI! :D Korona-aika on vähän hurjaa perheissä. Mutta on kyllä niin paljon paremman näköinen ovi nyt, vitsi haluaisin siihen jonkun koristeen tai kyltin. Mitä ovissa on muuta kuin joulukransseja? Sukunimi? En minä sitä halua, onko ideoita?

Mutta olkaa varovaisia projektien kanssa, niissä saattaa kestää ja tulla ihme mutkia matkaan. Ja jos ryhdytte varoituksistani huolimatta (onhan se lopputulos hieno), niin ostakaa ulkokäyttöön tarkoitettua teippiä. Ei mulla muuta, kivaa uutta viikkoa!