*pressimatka, yhteistyössä Visit Pärnu, Storytold & Your Brand Up Studio
Syöminen on yksi matkustamisen parhaita puolia. Ennen sitä vain haahusi etsimässä jotain ruokapaikkaa (varsinkin ajalla ennen nettiä puhelimessa ja matkoilla!), mutta nykyään tulee käytettyä aikaa ennen reissua ja varailtua esimerkiksi pöytiä eri ravintoloista, varsinkin jos kyseessä on aikuisten reissu ja aikaa syömiselle on. Tiesittekö, että tutkimusten mukaan 90 % suomalaisista matkaakin Viroon ruoan perässä? En ihmettele. Löytyy paikallisia ruoka-aineita, hinnat ovat edullisempia ja taso korkealla. Varsinkin Pärnussa huomaa hintojen huokeuden verrattuna esimerkiksi Tallinnan hintatasoon. Nostan teille muutaman paikan Pärnusta, jossa kävimme syömässä, jotta voitte laittaa korvan taakse mahdollisia reissuja varten. Varsinkin kesäaikaan kannattaa ennakkovarauksia tehdä!
Ravintola NOOT
Resort Hotel & Span yhteydessä sijaitseva Ravintola NOOT on valoisa, valkoiseen puettu ravintola. Minun ei tule monesti mentyä hotellin yhteydessä oleviin ravintoloihin, mutta Pärnussa tuli huomattua, että se kannattaa. NOOTiin kannattaa mennä ihan jo pelkästään myskikurpitsakeiton vuoksi. Se oli taivaallista! Kohtalaisen suuri annos oli hinnaltaan 6 euroa ja samettisen keiton alta tuli esiin rapuja, jotka sopivat mielettömän hyvin kokonaisuuteen. Ihan paras syömäni kurpitsakeitto! Oli pääruokakin hyvää, mutta älä ohita Pärnussa tätä annosta!
VILLA WESSET
Villa Wesset sijaitsee myös saman nimisen hotellin yhteydessä, jonka huoneita pääsimme myös kurkkimaan. Oli monen hintaista ja kokoista huonetta ja yhdessä kunnon prinsessasänky, kannattaa tsekata myös majoitusta etsiessään. Ja varata ajoissa, jos on kesällä suuntaamassa!
Villa Wessetin ravintola oli ehdottomasti esteettisin annoksiltaan. Kaikki oli huikean kauniisti mietitty ja aseteltu ja lisäksi kaikki oli mielettömän herkullista. Iso lautanen erilaisilla maistiaispaloilla kustansi 17 euroa ja syötävää riittää vähintään kahdelle tuosta lautasesta. Pääruoaksi syömäni kasvisannos oli myös valtavan kokoinen, herkullinen ja yksi kauniimmista ja maukkaimmista, mitä olen syönyt. Täällä saat kyllä ehdottomasti laadukasta ruokaa uskallan luvata. Kesäaikaan lisätilaa tuo suuri terassi, joka avautuu kauniisti puistoon päin.
MAHEDIK
Reissun sympaattisin paikka, kahvila Mahedik löytyy ihan Pärnun keskustasta. Nimikin tarkoittaa luomua ja sitä paikka todellakin on. Raaka-aineita haetaan Pärnun torilta niin viinit, kahvit kuin teet ovat luomua. Itse asiassa kyseessä on Viron ensimmäinen täysin luomukahvila! Paikkaa vetävät Evi ja Evelin Kuusik, äiti ja tytär ja he haluavat tarjota asiakkaille samoja ruokia, joista itse pitävät. Kahvila on perustettu juhannuksena 2010 ja siellä oli selkeästi jo suuri kanta-asiakasjoukko. Mikä ihana pikkukaupungin tunnelma, jossa ihmiset juttelevat tuttavallisesti toisilleen ja moni moikkailee omistajaa! Myös vegaaneille löytyy aina syötävää.
Kahvila on suloisesti sisustettu ja helppo lähestyttävä myös lasten kanssa. Seinillä on kerran vuodessa vaihtuva taidenäyttely ja teokset ovat kuuluisien virolaisten taitelijoiden tekemiä ja myös myytävänä, eli jos sisustukseen rakastuu, siitä saa palasen myös matkaansa.
Mahedikin ruoka oli yksinkertaista ja puhtaan makuista, me söimme muun muassa perunoita ja kanttarellikastiketta. Aivan ihanaa ja oli muuten syksyn ekat kanttarellit! Herkkuvalikoima oli valtava ja kierrätimme jälkkäreitämme pöydässä, jotta jokainen sai fiilistellä mitä kaikkea tarjolla onkaan. Kotiin ostin sipulipiiraita, jotka tuoksuivat nenääni koko kotimatkan. Mutta kannatti, erityisesti kuopus ihastui niihin kovin!
Tässäpä muutama herkullinen ruokavinkki Pärnuhun. Onko mukana tuttuja paikkoja? Mikä on oma lempparisi Pärnussa, onko ruoka matkailussa tärkeää sinulle?