Ihan pähkinöinä – rouskuva startti päivään!

*kaupallinen yhteistyö Dr. Oetkerin kanssa

Päivän paras hetki on omalla kohdallani aamiainen ja se on myös päiväni tärkein ateria. En iltaisin usein pysty syömään paljoa, joten herään aamuisin nälkäisenä ja haaveilen aamiaisesta sillä hetkellä, kun aukaisen silmäni. Mustaa teetä, puuroa, jogurttia, mysliä, marjoja ja hedelmiä, leipää ja sitten taas santsikuppi mustaa teetä. Lapseni ovat samanlaisia, he heräävät myös aina nälkään ja aamiaista on saatava ja pian! Olen monesti sanonut, että minulle ei kannattaisi edes puhua, ennen kuin olen saanut kupin teetä ja jotain syötävää aamuisin. Huh, aamuisin se nälkäkiukku iskee pahiten, näkisitte minut ja esikoisen, joka on aika äitinsä kopio ennen kunnon aamupalaa!

Arkiaamuthan ovat monesti yhtä haipakkaa, eivätkä aamiaiset niin rentoja tai pitkiä, vaan enemmänkin kauhomista, take away-teetä tai vastaavaa, mutta viikonloppuisin onkin sitten kivempi nauttia pitkän kaavan mukaan aamiaista. Rakastan yökyläilijöitä ja heille on ihanaa laittaa parempaa aamupalaa, syödä ja jutella porukalla. Tai istua kököttää aamiaisella kaksi tuntia sunnuntaiaamuna, kun ei ole kiire mihinkään. Lapset siirtyvät leikkeihinsä ja me miehen kanssa norkoilemme mukien ja lehden kanssa pöydässä.

Dr.Oetker pyysi minua laatimaan pari aamupalaideaa Vitalis-mysliensä ympärille ja tartuin haasteeseen popsimalla mysliä paketista käsin. Oikeasti. Ja vielä tunnustan.  Meillä on ollut testissä Vitaliksen Crunchy Plus-tuotteista maut Multifruit, Nut mix sekä Double Chocolate ja nuo isot myslinpalaset avonaisessa paketissa ovat kompastuskiveni, popsin niitä välillä ohimennen! Oma suosikkini on ihanan pähkinäinen Nut mix, lapset liputtavat suklaamyslin puolesta. Hihkuntaa tulee, kun sitä saa aamulla tai illalla jogurtin päälle. Mutta mitä muuta näistä voisi loihtia aamiaiselle kuin sen perinteisen tavan syödä mysli jogurtin tai maidon kanssa? Minulta on muuten toivottu useasti ideoita aamupaloihin, joten tässäpä vinkkiä siihen!

Hitaaseen viikonloppuaamuun ja ehkäpä jopa brunssimuotoiseen aamiaiseen kuuluu mielestäni aivan ehdottomasti jokin uunista tuleva leivonnainen. Olen kyllä monesti puolivalmisteitakin paistanut, mutta halusin kokeilla, miten mysli taipuu sämpylöihin. Valitsin myslitaikinaani Vitalikselta Nut mix-myslin ja mielestäni sämpylöihin tulikin ihanan rouskuva suutuntuma ja hieman pähkinäinen maku. Sämpylät ovat ihanan helppoja tehdä, jopa minä ehkäjoskusjonkunmokannut-leipoja onnistun niissä yleensä! Kokeile ja kerro piditkö!

Nut mix-sämpylät
50g hiivaa
0,5 l maitoa
n. 4dl Vitalis Nut mix mysliä
1 tl suolaa
n. 11 dl sämpyläjauhoja
0,5 dl öljyä

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola sekä mysli. Itse vedin myslin blenderissä hienommaksi jäänmurskaus-toiminnolla, mutta hyvin sen voisi laittaa isompanakin sekaan. Lisää jauhot ja alusta käsin taikinaksi, lisää loppuvaiheessa öljy. Anna kohota noin 30 minuuttia. Pyörittele pieniä sämpylöitä ja paista 200 asteessa n. 12 minuuttia.

Vitsi miten suloinen pähkinäinen tuoksu näistä tulikaan! Mutta, entä sitten ne kiireaamut, kun ei ole aikaa leipoa tai leivän tekeminenkin tuntuu liian pitkälliseltä prosessilta? Meidän suosikki on sotkea jogurttia maustamattomaan rahkaan ja laittaa valmiiksi jääkaappiin johonkin kippoon. Näin jogurtin makeutta saa säädeltyä sillä, paljonko lisää rahkaa ja rahkan myötä saa vähän proteiinipitoisempaa aamiaista kuin syödessä pelkkää jogurttia. Kun päälle laittaa marjoja sekä Vitaliksen Double Chocolate-mysliä, on aikamoinen herkku jo kasassa ja aamiainen, jolla jaksaa pitkään!

Suklainen jogurtti-rahka
1 litra mansikkajogurttia
500g maustamatonta maitorahkaa
marjoja
Vitalis Double Chocolate-mysliä

Sekoita jogurtti ja rahka sekaisin isossa kipossa jo edellisenä iltana (maista, kaipaatko happamampaa, lisää siinä tapauksessa rahkaa). Varaa marjat valmiiksi jääkaappiin siivottuna. Aamulla jokainen voi napata valmista sekoitusta kippoon, päälle marjoja ja suklaista mysliä ja avot, kiireaamukin herkkuhetki on valmis! Vaikka Double Chocolate on aika makea mysli eikä sitä tarvitse aamupalaan paljoa laittaa saadakseen herkun aikaiseksi, siinä ei silti kuitenkaan ole eniten näistä kolmesta sokeria. 100 g Multifruit mysliä sisältää 28 g sokeria, Double Chocolate puolestaan 25 g ja Nut mix 21 g sokeria.

Brunssipäivänä aamiaiseen kuuluu mielestäni myös jälkkäri ja meidän satokautta hyödyntävään jälkkäriin pääsi Multifruit-mysli. Omenoita riittää tällä hetkellä pihassa ja vähän huonoistakin versiosta saa mainion jälkkärin, eli perinteisen omena-kauraherkun, joka tällä kertaa onkin mysliherkku!

Omena-mysliherkku
10 omenaa
3-4 dl Vitalis Multifruit-mysliä
100g margariinia
kanelia

Pilko omenat lohkoiksi ja laita voideltuun piirakkavuokaan (otin omenat omasta puusta enkä kuorinut sen vuoksi). Ripottele päälle kanelia. Sulata margariini kattilassa ja sekoita mysli siihen. Laita mysliseos omenoiden päälle ja paista uunissa 200 astetta noin 20 minuuttia. Kannattaa vahtia, sillä myslin seassa olevan marjat tummuvat helposti! Nauti – totta kai – jäden kera!

Minä syön hirveästi hiilareita muun muassa leivän, puuron ja myslin muodossa, sillä mennä jolkotankin kymmeniä juoksukilometriä joka viikko ja koen, että tarvitsen hiilareiden tuomaa energiaa. Myslit ovat herkullinen lisä aamupaloihin tai välipaloihin ja taipuvat hyvin jälkkäreihin, leivontaan tai menevät tosiaan vaikka paketista sellaisenaan, eli niistä on moneksi. Lapset rakastavat myslejä ja ihastuivat ihan lähtemättömästi suklaamysliin. Rahka-jogurtista marjoineen ja mysleineen tuli kuulemma maailman paras aamiainen!

Nautinnollisia aamiaisia kaikille! Toivotaan, että saadaan nauttia vielä elokuun aamuissa ulkona aamiaista ja siirrytään pikkuhiljaa heräilemään uuteen päivään villasukat jalassa ja aamuhämärässä! On ihanaa syödä pitkän kaavan mukaan aamiaista viikonloppuna ja parhassa tapauksessa kattaa se vielä ulos raittiiseen ilmaan.

Onko teillä myslejä käytössä? Mikä on oma aamiaissuosikkisi? Instagrammin puolella on käynnissä arvonta jossa voi voittaa näitä myslejä testiin, käy osallistumassa!