Miksi ajaa Kuusamoon asti lomalle?

*kaupallinen yhteistyö Holiday Club Resorts Oyn kanssa

Tuleekohan siitä mitään, ajattelimme, kun katselimme reilun 700 kilometrin ajomatkaa Tampereelta Kuusamoon. Olemme parina aiempana vuonna lomailleet Vuokatin Katinkullassa juurikin siedettävän ajomatkan takia, mutta nyt päätimme yrittää Kuusamoon asti. Pätkäisimme matkaa molemmissa päissä olemalla yön mummilassa Jyväskylässä, sitten painettiin hyvin vähillä pysäyksillä perille asti. Mietimme, mitä sellaista saamme Kuusamosta, mitä ei ole Vuokatissa, kun sielläkin on riittänyt hiihtolatua, kylpylää ja laskettelurinteitä. Olen itse lomaillut Kuusamon Tropiikissa vuonna 1992 ja useamman kerran siinä lähellä eli Iso-Syötteellä 1990-luvulla. Silti edellisistä näin pohjoisen visiiteistä oli kulunut lähes 20 vuotta, sama aika oli miehellä edellisestä reissusta Kuusamoon.

Matka meni yllättävän hyvin, 5-vuotias oli jo ihan huikeaa matkaseuraa, 2-vuotiaalla meinasivat viimeiset 100 kilometriä olla tuskaa. Jo Oulun jälkeen meille valkeni, miksi kannatti ajaa näin ylös asti. Vaikka Kuusamo ei ole virallisesti Lapissa, ihan rajoilla ollaan ja maisemat alkoivat muuttua huikean kauniiksi. Huokailimme, räpsin kuvia liikkuvasta autosta ja saavuimme poronhoitoalueelle. Sekin jo jotain, mitä ei alempana näe, jopa Rukan rinteissä oli poroaitaus!

Kuusamon tropiikki ja Petäjälahden villat

Hetki, jolloin ajoimme Kuusamon tropiikin eteen oli maaginen. Se pimeys, joka ympäröi meidät oli niin erilaista kuin etelässä ja tuli paljon aiemmin. Kylpylähotellin edessä vaihtoivat väriä upeat jääpatsaat ja lumi narisi kenkien alla, pakkasta oli saapumis- ja lähtöpäivänä 30 astetta, siinä välissä hyvä viikko! Mikä mäihä!

Asetuimme Petäjänlahden villoihin ja purimme saman tien ulkovaatteet naulakkoon, lasten vaatteet kaappiin ja aloimme tehdä ruokaa. Se näissä Holiday clubin villoissa on plussaa, että voi olla vähän kuin kotonaan. Meillä oli mukana esimerkiksi omat aamutakit ja teepannu, mutta kodin tuntua toivat samanlaiset astiat kuin kotona ja takkatuli oli tytöistä ihan ehdoton! He olivat onnellisia omasta huoneestaan, jonne saimme pienelle lastensängyn. Ruokaa odotellessa lapset katselivat kirjastosta lainattuja DVD-levyjä, sillä soitinkin villasta löytyi. Saunan jälkeen juostiin nakuna 27 asteen pakkasessa hangessa ja vedettiin aamutakit päälle. Aamuisin pieni iso ilo oli vedenkeitin, jossa oli säädettävä lämpötila. Oikeasti tiedätte teenjuojat, miten raivostuttavaa on juoda 100 asteista teetä, minä arvostin tätä kovasti!

Millainen on Kuusamon tropiikin kylpylä?

Olemme aika ulkoilmaperhe, joten tarkoitus oli olla pihalla niin paljon kuin mahdollista. Olimme kuitenkin ajatelleet, että jos pakkanen on liian kova, tekemistä löytyy yllin kyllin. Villat ovat ihan kylpylän vieressä, joten kävelymatkan päässä on uintimahdollisuus ja samassa yhteydessä esimerkiksi Angry Birds land. Lapset hinkuivat sinne, aikuiset halusivat olla pihalla, joten ratkaisimme lopulta tämän niin, että palkkasimme MLL:n kautta ihanan lastenhoitajan, joka vei lapset riehumaan sisäleikkipuistoon, kun me hiihdimme kaksin 12 kilometrin lenkin. Win-win tilanne!

Kun mittari näytti yhtenä aamuna -27 astetta, päätimme viettää päivää kylpylässä. Pienet viihtyisivät siellä loputtomiin, niin vesileikeissä kuin liukumäessä. Me taistelimme miehen kanssa keskenämme parempaa aikaa vesiliukumäestä ja minä vein lopulta voiton 9 sekunnin ajallani. Että voivat aikuiset aina kilpailla tosissaan! Kylpylän puolelta löytyy höyrysauna, tavallinen sauna ja muun muassa kylmäallas, johon 5-vuotias sukelsi. Apua sitä kiljuntaa, kun pomppasi ylös ja huusi päänsä olevan jäässä! Äkkiä saunaan! Pukutilat olivat varmasti kohtalaisen uudet ja hyvin siistit, vanhoista puista tehdyt penkit ihastuttivat meitä siellä. Kun tulimme ulos kylpylästä, oli lapsilla kiljuva nälkä, joten suoraan kylpylän yläpuolella oleva ravintola Mango ja sen lounasbuffet oli pelastus!

Mitä kaikkea voi tehdä Holiday Club Kuusamon tropiikissa?

Kylpylän nurkilla on myös rantasauna, joka näytti vastikään rakennetulta. Todella siisti ja iso sauna, joka oli yhteissauna, eli siellä oltiin uikkareissa. Tämä oli todella kiva juttu, että sai olla perheenä rantasaunassa, meidän lisäksemme paikalla oli kaksi muuta ihmistä tuolla hetkellä. Mattoa pitkin pääsi kipittämään avantoon, josta kiitosta, että oli valaistu ja paikalla oli koko ajan ulkopuolinen vahtimassa menoa. Jäi kyllä vähän puolitiehen oma avantoreissu, mutta tässä on joka tapauksessa sellainen elämys, jota suosittelen lämpimästi Kuusamon lomailijoille!

Entä ne ulkoaktiviteetit sitten? Lähes vastapäätä kylpylää lähtee latuja, joita hiihtelin kirjaimellisesti yksin. Oli ilmeisesti hiljainen viikko ja lisäksi ehkä kova pakkanen tyhjensi latuja. Hiihdin viiden kilometrin Petäjälammen latua, josta 3 kilometriä on valaistu aina iltayhdeksään asti. Todella hyväkuntoinen latu, joka kiersi kauniissa maisemissa lähellä asutustamme. Sen jälkeen oli ihanaa mennä saunaan mökille ja maistella Kuusamon juustolan leipäjuustoa ja tyrnihilloa. Lämmin suositus! Juustola on lähes kylpylän pihassa, vain kivenheiton päässä on myymälä, josta saa herkkujuustoja matkaansa.

Lisäksi voi kokeilla esimerkiksi lumikenkäilyä. Lumikengät saa vuokrata kylpylähotellin aulasta ja ohjattujakin reissuja lähtee, jos ei halua omatoimisesti lähteä. Lähdimme vähän vitsillä kyselemään, onko lumikenkiä koossa 25. Yllätyksemme oli ja niin tarvoimme kaikki neljä ohjatulla reissulla. Taapero uuvahti kohtalaisen pian, lumikenkäily on aika raskasta ja lisäksi häntä nipisteli pakkanen liikaa, mutta esikoinen tarpoi sinnikkäästi koko tunnin lenkin. Siellä me sitten taapersimme hollantilaisten kanssa upeita maisemia ihaillen. Olin hyvin ylpeä tyttärestäni ja hän onnellinen, kun lumikenkäilyn jälkeen sai vaahtokarkkikaakaon O’Learysissa ja pääsi uimaan!

Myös läskipyöriä voi vuokrata heti kylpylän aulasta ja lähteä polkemaan tai vuokrata Rukalta, kuten me teimme. Nyt kun urat ovat tamppautuneet, sekin on varmasti helpompaa kuin meidän reissumme, jolloin meinasimme upota tykkylumeen! Rukalta löytyi aika huima pulkkamäki, joten teimme myös niin, että nappasimme hotellin edestä pulkkia lainaan, hyppäsimme oven edestä monta kertaa päivässä menevään ski bussiin ja suuntasimme ihan vain pulkka- ja syömisreissulle Rukalle. Viimeinen bussi takaisin lähti kello 19.15 ja se olikin väsyneille matkaajille sopiva aika palata.

Lisäksi pihalla vietettiin aikaa muun muassa rinteessä, hiihtokoulussa ja poroajelulla, joista viimeinen oli upea kokemus! Pelkästään kylpylän ympäristössä voi tehdä monta juttua ja on uskomattoman tunnelmallista istua takkatulen ääressä oman mökin rauhassa.

Niin, kannattaako ajaa Kuusamoon asti lomalle? Ehdottomasti, se on ihan oma maailmansa. Tekeminen ei lopu ja paikka on kuin tehty perhelomailulle, joka käänteessä on otettu lapsetkin huomioon. Nyt kun etelässä sataa vettä, kävin jo vähän pala kurkussa läpi näitä lumikuvia. Tahtoo takaisin! Ja hei, ehkä pääseekin, sillä ihastuimme niin, että varasimme uuden loman huhtikuulle. Toivotaan, että lumi pysyy sinne asti! Niin ja että ajomatka sujuu yhtä hyvin kuin tällä lomalla!

Onko sinulla kokemuksia Kuusamon tropiikista? Oletko itse matkalla pohjoiseen hiihtolomalle tai keväämmällä?