Rauhoittava joulutraditio Tampereella

Viimeisiä marraskuun päiviä viedään ja joulujutut alkavat tosissaan tulla esille. Omia suosikkejani joulutapahtumissa ovat ne, joihin liittyy jollain tapaa ulkoilma, vanhanaikaisuus, traditiot ja rauhallinen tunnelma. Paikat, joissa tytär voi keittää äidille valkoista teetä lumesta ja leikkiä rauhassa. Ei ne, joihin rynnätään hiki päässä joulupukkia jututtamaan, saadaan karkkia ja joululaulut pauhaavat niin, että korvissa soi.

Tällainen ensimmäisenä mainittu, vanhan ajan joulutunnelma löytyy lähes Tampereen ydinkeskustasta, mikä on mielestäni aina yhtä ihmeellistä. Tallipiha on ihana ja rauhallinen paikka muinakin aikoina vuodesta, mutta joulun alla se herää jotenkin tosissaan eloon. Miljöö sopii kuin nenä päähän rauhoittumiseen ja joulutunnelmaan. Vain askel pois ytimestä ja olet rauhaisassa tallissa kuuntelemassa hiljaisella soivia joululauluja ja katselemassa, kun lapsesi silittävät tallin lampaita Veeraa, Annia ja Kerttua.

Tallipihan joulusta löytyy vähän enemmän tohinaa viikonloppuisin ja avajaisia vietettiin viime viikonloppuna. Me emme kuitenkaan pääse viikonloppuisin siellä niin pyörimään, joten valitsimme hiljaisen arkipäivän kuten aiemminkin. Vielä ei esimerkiksi pihan karuselli pyöri päivisin, muttei se menoa hidastanut. Keli oli aivan täydellinen, maa hieman valkea, pikku pakkanen nipisteli poskia ja tytöt kipittivät innoissaan pihalla leikkien. Löysimme muuten pihalta ksylofonin (?), jota emme olleet ennen huomanneet. Mikä riemu lapsilla oli, kun soittelivat sitä kuin ammattiaiset konsanaan! Onkohan se ollut siellä pitkään?

Tallissa lampaiden rapsuttelun lomassa ihasteltiin joulukoristeita, olisi kuulemma pakko saada yksisarviskoristeita kuuseen. Minä itse ihastelin käpykuusia, joita pystyi niitäkin ostamaan kotiinsa. Tallimiehen puodin pihalta on perinteisesti oveemme ostettu upea ja näyttävä kranssi, joita on nytkin myynnissä. Suklaapuodissa on kivasti laitettu esille mm. erilaisia pieniä lahjoja, joilla voi muistaa esimerkiksi päiväkodin henkilökuntaa. Jos joulukalenteri puuttuu vielä, oli tuolla aika houkuttelevassa tarjouksessa laadukas suklaakalenteri! Teimme kesällä maistelukierrosta Suklaapuodin herkuista ja aina ykköseksi jyräävät tryffelit, joita löytyy monessa maussa. Nappasin eilen mukaani appelsiinin, huikean hyvä sekin, vaikka vadelmatryffeli yrittää edelleen pitää ykköspaikkaa.

Kun juoksentelee ympäri pihaa hihkuen ja puuhaten, tulee nälkä. Olemme perinteisesti aina syöneet riisipuurot kahvilassa, mutta puuron kanssa oli eilen ongelmia. MInä tilasin salaatin, jotka ovat ihanan runsaita tuolla ja tyttöjen puurot hyviteltiin hienosti erilaisin tuottein. Näistä ykköseksi pääsi lapsilla ohrarieska, joka oli kuulemma mielettömän hyvää (maistoin, niin oli ja päälle sulava voi teki omansa tietenkin!). Saimme siis mahamme täyteen ja kuopusta ihastutti valtavasti, kun kaksi koiraakin tuli kahvilaan piipahtamaan.

Mitä Tallipihan joulusta voi elämysten, lahjojen ja herkkujen lisäksi löytää? Joulua vietetään aina 23.12.2018 asti ja tallista löytää lampaat sekä Hohde-joulukaupan. Pihalla olevat kojut, joissa myydään käsitöitä ovat auki viikonloppuisin ja 10.12.-23.12. päivittäin. Joulupukki on paikalla taas 23.12. klo 12 -16. Vaahtokarkkeja voi paistaa pihalla 15.12. Pihalla oleva karuselli on auki joulukuussa tiistaista sunnuntaihin. Tontun tapaa pihalla muun muassa itsenäisyyspäivänä. Kaikkea kivaa on tiedossa ja ihanaa jouluun virittäytymistä j0 20 vuoden perinteellä. Kurkkaa lisää ohjelmasta täältä!

Oma päiväni sai paikasta rauhaa ja iloa, lasten riemusta puhumattakaan. Tästä on tullut meidänkin ehdoton traditio jouluun virittäytymisessä!

Kuka on menossa Tallipihalle ennen joulua? Tai onko sinulla joulumuistoja sieltä?