Onko Peurunka vain eläkeläisille?

*kaupallinen yhteistyö Visit Jyväskylän kanssa

Palataan ajassa kuukausi taaksepäin, kun olin Jyväskylässä parin päivän bloggarireissulla. Ensimmäisenä iltana suuntasimme kohti Peurunkaa, josta minulla on pari aiempaa muistoa. Olemme käyneet siellä lapsuudessa uimassa ja sen lisäksi olin siellä muutama vuosi sitten Apulannan keikalla mieheni kanssa. Kyllä, Peurungassa! Tämä ihmetytti jo silloin kun keikkoja katselimme, sillä oma muistikuva lapsuudesta oli, että Peurunka on jotenkin pieni ja siellä on lähinnä eläkeläisiä uimassa. Varmasti osa mielikuvasta johtuu siitä, että paikalla on 50 vuotinen historia niinkin kunnioitettavassa työssä, kuin veteraanien kuntoutuksessa. Peurungan ovat perustaneet Korsuveljet tavoitteena kuntouttaa ja saada tukea sodassa olleilta veljiltään. Urho Kekkonen oli itse asiassa yksi toimintaa tukeneista ja Peurungan palveluita aktiivisesti käyttäneistä.

Mikä siis on Peurunka? Se on Jyväskylän kupeessa, Laukaan kunnan puolella sijaitseva kylpylähotelli täynnä aktiviteetteja. Tutkiessani Peurungan tietoja etukäteen totesin, että se on muuttunut aika tavalla jo omasta lapsuudestani 1990-luvun alussa. Yksi pääkohderyhmistä on liikunnasta ja hyvinvoinnista kiinnostuneet 30+ naiset, joten koin, että paikalla olisi ehkä paljonkin annettavaa minulle. Lähdin avoimin mielin tutustumaan Peurunkaan parin vuosikymmenen jälkeen!

Peurungasta löytyy kylpylä, jossa on muun muassa höyrysauna ja erilaisia altaita kylmäaltaasta lastenaltaaseen. Lisäksi sieltä löytyy huimat 130 metriä pitkä vesiliukumäki, jossa porukkamme oli tarkoitus ottaa kisa, kuka kellottaa nopeimman ajan. Ajanottotaulussa vesiliukumäen alla oli aika 18,6 sekuntia, mikä taitaa olla ennätys. Meillä venyi ruokailussa niin pitkään, että olimme uimassa vasta kylpylän viimeisellä aukiolotunnilla klo 21-22 ja vain muutama jaksoin illallisen jälkeen uimaan. Otin siis kisan ihan yksinäni, ensimmäinen aikani oli 32 sekuntia ja tuosta järkyttyneenä kipitin ylös portaita uudelleen ja uudelleen. Kun kellotin ajaksi 20 sekuntia, olin tyytyväinen ja mielestäni tarpeeksi lähellä ennätystä. Sain blogisiskoilta huutelua kilpailuhenkisyydestäni, kuka nyt kilpailee itseään vastaan? Minä, en kai muuten tähtäisi parempaan puolimaratonaikaankaan. Mutta vauhti oli ihan huima ja minä kiljahtelin itsekseni syöksyessäni mäessä, lämmin suositus!

Kylpylän lisäksi Peurungassa on vaikka mitä aktiviteettteja tarjolla. Se sijaitsee hyvin kauniilla paikalla ja pelkästään lenkkeily noissa maisemissa olisi suosittelemisen arvoinen aktiviteetti. Aulasta voi vuokrata fatbiken ja lähteä polkemaan, on keilarata, curlingia, vesijumppia – siis hulluna tekemistä, kuten Peurungan nettisivuilla sanotaan! Tutkiessani onko paikassa kuntosalia hymähdin, sillä niitä olikin tarjolla kolme kappaletta. Aamulla olin yksinäni salilla treenaamassa ja siellä oli vaikka mitä tarjolla, eli hyvinkin kattava kuntosali oli tuo testaamani, joka sijaitsee kylpylän kupeessa.

Peurungassa on myös ravintoloita ja me söimme ihanan illallisen ravintola Peurankellossa saapumisemme jälkeen. Ikkunoista näkyi kauniisti auringonlasku järvelle ja seura sekä ruoka olivat mitä parhaimpia. Ravintolasta voi jatkaa helpostikin Villipeura-viihderavintolan puolelle. Kuten kerroin, vuonna 2014 katselimme Peurunka Areenalla Apulantaa ja tuona lokakuisena viikonloppuna esiintymässä olisi ollut Jenni Vartiainen. Kovia viihdenimiä siis piisaa tuolla!

Kun hipsin kylpylästä kohti hotellihuonettani kylpytakissani ja tyytyväisenä itseni voittamisesta omassa henkilökohtaisessa liukumäkikisassani, katselin Hilarius Hiiren leikkipaikkaa matkalla ja mietin, että pitäisi joskus tulla lasten kanssa tänne lomalle. Uimaan ja peuhaamaan, ulkoilemaan ja syömään. Aina sitä lähtee kauemmas, mutta puolen tunnin päässä mummilasta olisi vaikka mitä kivaa tarjolla! Itse asiassa meidän piti mennä lasten Extreme runille Peurunkaan syksyllä, mutta se jäi. Toivottavasti jo ensi syksynä sinne, varmasti olisi kaksi innokasta pinkojaa osallistumassa!

Peurunka on siis muuttunut valtavasti vuosien saatossa, vaikka kuntoutustakin toki edelleen on ja se tärkeä rooli on pysynyt. Paikassa voi viettää niin pariskuntaloma rentoutuen tai juhlien tai aktiiviloman perheen kesken. Kaikille löytyy jotain! Minä olin ainakin todella positiivisesti yllättynyt.

Onko paikka itsellesi tuttu? Kuinka kovaa olet päässyt mäen alas? Hih, tärkeitä juttuja!