5 huippukirjaa syksyyn!

Mikä olisikaan sen ihanampaa, kuin ottaa mukillinen teetä tai kahvia käteen, suklaata toiseen ja kirja kainaloon? Laittaa pari kynttilää palamaan ja fiilistellä syyssadetta lukien? Lukea muutama kymmenen sivua sängynpohjalla ennen nukkumaanmenoa miettien, että pitäisi jo nukkua, mutta kun haluan tietää miten tässä käy!

Lukeminen on aina ollut yksi suosikkijuttujani, jossa on välillä oikea rytinävaihe, välillä kirjat unohtuvat hetkeksi tai en löydä uutta luettavaa. Kurkkasin, että monta viikkoa jonottamani Camilla Greben Lemmikkien varauksessa olen sijalla 87 tällä hetkellä. Kohta siis taas uutta luettavaa!

Elokuussa hyviä kirjoja tuntui osuvan enemmänkin kohdalle. Juuri sellaisia, jotka oli vaikeaa laskea kädestään ja pettyi, kun ne loppui. Joskus ärsyyntyi loppuratkaisusta, mutta yleensä siitä, että nyt se sitten loppui. Hotkit ja hotkit kirjaa kohti loppua, mutta oikeastaan se palanen puolivälin jälkeen onkin se paras kohta kirjoissa, joissa pitäisi pysyä pitkään. Kun tietää jo hahmot, mieli arvailee loppuratkaisua ja jännität kenelle käy ja kuinka. Jos rakastat lukemista, niin tässäpä viiden kirjan vinkit syksyyn. Nämä kirjat olivat omalla yöpöydälläni elokuussa, kuten huomaatte, rakastan edelleen dekkareita!

A.J. FINN – NAINEN IKKUNASSA

Käsi ylös, kuinka monelle tuli mieleen kirja Nainen Junassa ja siitä tehty leffa tuota kantta myöten? Hämäsi itseänikin, mutta eri kirjailija ja teos siis kyseessä. Nainen ikkunassa on takuuvarma jännityskirja, joka kertoo Annasta, joka ei pysty poistumaan kotoaan ja tarkkailee ihmisiä kameranputkensa avulla ikkunasta. Kirjan alussa asetelma tuntuu jotenkin liian ahtaalta kokonaiseen kirjaan – yksinäinen punaviiniä lipittelevä nainen ja kamera, mutta kirja saa koko ajan uusia ulottuvuuksia enkä minä ainakaan loppuratkaisua osannut arvata. Sen sijaan pari muuta juonenkäännettä arvasin aika alussakin, mutta kun juttelin kirjasta äitini kanssa, hän taas ei ollut arvannut niitä. Jotenkin tämä kirja vie otteessaan ja on sen verran mystinen, että loppuratkaisua kohti pyrkii ja kovaa! Ja vaikuttaa muuten ihan naisen kirjoittamalta, mutta A.J. Finn on miespuolinen pseudonyymi.

SAMUEL BJÖRK- MINÄ MATKUSTAN YKSIN

Tämä kirja oli lainattu Jyväskylän kirjastosta ja kun valittelin mummilassa, että luin kirjani loppuun, äitini ojensi tämän matkaani Tampereelle. Kirjan lähtökohdathan ovat aivan kamalat, sillä siinä käsitellään lapsenmurhia. Niillä ei kuitenkaan mitenkään liikaa ”mässäillä”, mutta pala kurkkuun nousi usemman kerran. Kirja lupaa olevansa sarjan avausosa, eli pääosassa olevaa naispoliisia Mia Krugeria ja hänen vanhempaa kollegaansa Holger Munchia saadaan seurata varmasti vielä jatkossakin. Minua viehättää jokin todella paljon näissä pohjoismaalaisissa dekkareissa – pelkästään se, miten saaristoa ja meren tuiverrusta kuvaillaan, saa ajatukset pysymään jossain lähellä. Näissä pohjoismaalaisissa teoksissa on jotenkin enemmän tarttumapintaa kuin jenkkiversioissa. Kirja eteni vauhdilla ja kuvasi hyvin jokaisen päähenkilönsä sielunmaailmaa, näkökulmaa vaihdettiin usein. Ahmin viimeiset 100 sivua aika kovaa kyytiä. 

JO NESBO- JANO

Onko joku, joka ei ole vielä lukenut Harry Hole-sarjaa? Jos sellaisia löytyy, niin olet onnenpekka! Niitähän on ilmestynyt jo aika läjä, joten nautiskeltavaa riittää. Nämä ovat ihan takuuvarmoja kirjoja ja täynnä yllättäviä käänteitä. Pelkäsin jo pari kirjaa sitten, että Harrylle käy huonosti ja sarja päättyy, mutta vielä on hengissä! Kirjan ensimmäiset 30 sivua luin nukkumaanmennessä ja sanoin miehelle, etten voi sammuttaa valoa, olipa pelottava ja koukuttava alku. Kirjan nimikin viittaa murhaajan tapaan juoda uhriensa verta. Ehkä parasta on jo tuttu päähenkilö monien aiempien kirjojen myötä ja tähänkin teokseen on saatu todella monta koukkua ja juonenkäännettä, en arvannut kyllä yhtään mihin loppu johtaa. Ostin tämän kirjan muuten isälleni kun se ilmestyi ja sen on odotellut yöpöydällä pitkään, mutta aina joku kirjaston varaus on kiilannut eteen. Alle viikossa tämäkin tuli ahmittua, kun sen aloitti ja toivon niin, etteivät Holet loppuisi ikinä!

HJORT & ROSENFELDT – HYLÄTYT

Viimeisin ahmimani teos ja taas äitini suosittelema. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Ruotsiin ja jälleen ylistän sitä, miten kivaa on lukea pohjoismaisia dekkareita. Kirjan käsikirjoittajat ovat kirjoittaneet muun muassa tv-sarja Siltaa, eli mikään hilpeä teos ei ole kyseessä. Teos on hyvin ajanhermolla, sillä murhaajaa ärsyttää tyhmät julkkikset kuten tosi-tv tähdet sekä bloggarit (!). Hän teettää heille kysymyksiä, joihin vastaaminen määrittää, jäätkö henkiin vai et (opin muuten uutta, sillä en tiennyt moneen vastauksia ja pakko ne oli tutkia). Kirja on osa Sebastian Bergman-sarjaa ja itse asiassa jo sarjan viides osa! En tiennyt tätä, mutta kirjan pystyi lukemaan ihan sellaisenaankin. Nyt on pakko sitten lukea niitä vanhempia ensiksi, jokaisessahan on oma tarinansa, mutta tiedän miten päähenkilöiden elämät tulevat menemään. Harmi. Lue siis alusta tämä sarja ja tämä vasta viidentenä, jos et ole lukenut! Taattua jännitystä tiedossa!

MICHAEL CONNELLY – YÖVUORO
Tässäkin kirjassa on pääosassa nuori naispoliisi, joka yllättävää kyllä asuu pääasiassa teltassa. Päähenkilö on ehkä jollain tapaa epäuskottava, mutta tarina onneksi hyvä. Lainasin kirjan VIP-lainana kirjastosta ja kuvasin kyllä ennen palautusta, mutta kuvia en löytänyt enää, joten lainataan netistä tämä kirjakuva.
Yövuoro on kuin perusvarma leffa. Se etenee koko ajan, pitää otteessaan ja vie lukijan keskelle Hollywoodia ja poliisityöläisen yövuoroon. Se, miksi päähenkilö Renee Ballard on joutunut yövuoroon onkin sitten oma juttunsa, joka vaikuttaa jopa loppuratkaisuun. Perusvarma teos ja minä innostun aina, kun päähenkilöinä on vahvoja naisia!

 

Viisi koukuttavaa kirjaa syksyysi, joista toivottavasti edes joku on lukematta! Oliko tuttuja kirjoja, mitä olet tykännyt? Ja hei, sitten tärkeä kysymys: mikä kirja sinulla on menossa yöpöydällä? Minä haluan uusia! On ihan paras tapa saada unen päästä kiinni lukemalla ennen nukahtamista (no joo, tuo Nesbo meinasi viedä ehkä unet, mutta noin yleisesti) vai mitä olet mieltä?

Ihania lukuhetkiä sekä alkavaa viikonloppua!