Loistava Kuuma!

Äiti mä sulan tänne” sanoi esikoinen terassilla brunssia syödessään. ”Äiti, täällä saunassa on toooosi kuuma!” totesi taapero puolestaan löylyissä istuskellessaan. Olimme eilen testaamassa Tampereen mahtavinta uutuutta, saunaravintola Kuumaa Laukontorilla. Enpä olisi vielä hetki sitten uskonut kehuvani paikkaa mahtavaksi, mutta eilinen muutti kyllä mieleni.

Kevään aikana katselin viikoittain, kuinka saunarakennus nousi Laukontorin kulmaan. Mietin, miksi tarvitsemme yleisen saunan keskelle keskustaa, kun tarjolla on upeata tunnelmaa tarjoavia saunoja kuten Rajaportti tai Rauhaniemi. Kuka haluaa uimaan satamaan?

Olihan se kuitenkin testattava ja eilen suuntasimme pääkaupunkiseudulta yökylässä olevien kaverien kanssa paikalle. Päätimme skipata saunan, sillä heillä ei ollut uikkareita matkassa (näitä tosin saa vuokrata paikan päältäkin) ja keskittyä ruokapuoleen. Keli oli mieletön ja istuimme helteisellä terassilla Pyhäjärven äärellä katsellen maisemia. Mielipiteeni alkoi muuttua, terassihan on älyttömän hieno!

Ruoka puolestaan oli tyyristä, mutta erittäin hyvää. Menu on suunniteltu tapas-henkiseksi, eli annokset jaettavaksi. Ystäväpariskunta kehui mm. nokkoskeittoa, meidän perheemme päätyi ottamaan brunssit, joita tarjoillaan viikonloppuisin klo 14 asti. Otimme kolme pienempää brunssia, jotka kustansivat 24 euroa (lapset saivat puoleen hintaan) ja yhden ison, 30 euroa maksavan brunssin. Hinta oli aika kova, mutta toisaalta ruoka hyvin laadukasta, ainekset hyvät ja syötävää paljon. Oli kipakan inkivääristä mehushottia, proteiinismoothieta, raakakakkua, chiavanukasta, Helsingistä tuotuja ranskalaisen leipurin leipomia croissantteja ja isommassa setissä vielä briossi uppomunalla sekä hedelmälautanen. Olimme erittäin täynnä koko päivän. Ruokia sai odotella hetken, vaikkei paikka hirveän täynnä ollut. Lauantaina oli kuulemma ollut niin täynnä, ettei enää sisään mahtunut.

Sitten tuli se ylläri. Nimittäin eilen olikin tarjouksena brunssin ostajille ilmainen sauna, joten näin ollen kallis brunssi ei ollutkaan enää niin kallis. Saunan normihinta on 15 euroa, joten ihan heti en sinne menisi nelihenkisenä perheenä maksamaan, varsinkin kun lapset eivät jaksa pitkiä aikoja saunoa. Tarjous oli niin hyvä, että pitihän se lunastaa ja löylyt testata! Sovimme siis, että hoidamme päikkärit kotona ja haemme pyyhkeet sekä uikkarit ja palaamme iltapäivällä saunomaan.

Sunnuntaina oli ihanaa saunoa ja meitä oli saunatiloissa kymmenkunta ihmistä. Kuumassa on kaksi saunaa, savusauna sekä tavallinen sauna, joista on hieno näkymä suoraan järvelle. Savusauna ei ole millään tapaa kyllä savuinen ja sen löylyt ovat vähän miedommat kuin normisaunan, joka meinasi olla varsinkin 2-vuotiaalle vähän liikaa. Saunat ovat sekasaunoja, eli niissä saunotaan uikkarit päällä. Suihkut ovat kivasti oven takana ja pukkarissa on kaksi suihkua vain naisille.

Kyllähän saunaihmisenä olisin ollut siellä vaikka kuinka kauan. Vilvoitellut katsellen maisemaa ja tilannut kylmän juoman ja se veteen pulahtaminenkin alkoi innostaa, enkä enää miettinyt kuka haluaa uida satamassa. Vielä odotellaan allasta, joten pulahdus on toistaiseksi kiellettyä, etteivät uimarit päädy laivan alle. Teimme nyt kohtuu pikaisen visiitin, kun ei maksanut mitään ja esikoinen oli lähdössä vielä isänsä kanssa metsäretkelle telttaan yöksi. Olisi ihanaa viettää Kuumassa joku tyttöjen ilta tai vaikka ilta miehen kanssa kaksin – tykkäsin todella paljon siitä, että paikassa oli sekasauna ja saimme perheenä olla yhdessä, näin ei monesti ole.

Se on jännä, miten suomalainen avautuu saunan lauteilla. Juttelimme kaikkien saunassa olijoiden kanssa kuin ystävien kanssa ja vaihdoimme mielipiteitä siitä, kumpi sauna on parempi, onko hinta vähän liian kova ja onko tämä Helsingin Löylyn kopio. En ollut ainoa, joka oli pannut merkille, että esimerkiksi saippuat ovat täsmälleen samat kuin Löylyssä ja design sävyinen myös aika identtinen. Eipä tuo haitannut. Muutkin saunojat totesivat, että upeaa saada tällaista suurta Euroopan tyyliä Tampereelle ja saunan ikkunasta näkyi muutkin uudehkot maamerkit Tampereella, eli hotelli Torni sekä Ratinan kauppakeskus.

Myönnän, että olin aivan myyty koko touhulle tuona sunnuntaisena kesäpäivänä. Hyvä ruoka, järkyttävän hyvä asiakaspalvelu, uudet ihanasti puulle tuoksuvat tilat, kaunis maisema, ihanan kipakat löylyt, aika yhdessä perheen ja ystävien kanssa, kaikki natsasi. Tästä tulee niin Tampereen ykköspaikka, joka on varmasti kesäviikonloput täyteen ammuttu. Testaa niin ymmärrät miksi!

Onko joku käynyt jo? Mitä pidit? Aurinkoista alkanutta viikkoa!