Hei mummo, mitä kuuluu sinne teille?

Perjantaiaamuna lähdin mummoni luota aamulla. Hän vilkutti ikkunasta kuten aina. Vilkutin takaisin ja kyyneleet kihosivat silmiini. Olin samalla niin kiitollinen siitä, että voin näin 35-vuotiaana edelleen olla mummollani yötä. Jakaa hänen kanssaan vaikka mitä asioita, kertoa juttuja lapsistani. Yli 90-vuoden iässä hänen päässään ei edelleenkään ole mitään häikkää, vaan hän seuraa niin politiikkaa kuin uutisia ja useammin se olen minä, joka tippuu jutuissa kärryiltä. Vaikka ikä alkaa selkeästi vaikuttaa hänen kuntoonsa, hän silti ulkoilee joka päivä ja asuu itsekseen. Ukkini menetin reilut 10 vuotta sitten, asuttuani kaksi kuukautta Thaimaassa. Se oli hirveän vaikeaa aikaa, sillä meillä oli kiireisin sesonki toisella puolen palloa joulun alla ja samaan aikaan ukkiani haudattiin Suomessa. Heidän liittonsa päättyi niin kuin olivat luvanneet, kunnes kuolema heidät erotti 50 yhteisen vuoden jälkeen.

Kurkkuani kuristi perjantaiaamuna, sillä tiedostan, että aikamme mummon kanssa alkaa olla rajallista. Itse sanoin, että hän elää satavuotiaaksi, mutta elämästä ei koskaan tiedä. Meillä on ollut mummon kanssa omat erimielisyytemme, varsinkin teiniaikoina hän sanoi aika suoraan monesta asiasta ja sanoo edelleen. Mutta ikä on pehmentänyt häntä, minä oppinut ymmärtämään häntä paremmin kuin teininä ja emme enää nykyään ota yhteen.

Lapsuuden yksi rakkaimpia muistoja on aika mökillä isovanhempien kanssa, kun he vielä jaksoivat siellä puuhata. Mummon kanssa pyöräiltiin kauppaan ja minä istuin tarakalla. Käytiin uimassa. Mummo keitti kesäkeittoa, jota söin ukkini tekemässä muovimajassa pihalla. Miten tuntuukin, että lapsuuden kesinä paistoi aina aurinko? Jouluna odotin aina eniten Helsingistä saapuvia isovanhempia ja kun haimme heitä juna-asemalla, muistan isäni pyytäneen minua olemaan hetken hiljaa, kun lauloin koko matkan kaikkia osaamiani joululauluja. Muistuttaa nyt tytärtäni. Se oli kova pala, kun he ilmoittivat etteivät jaksa enää reissata ja jäivät pois jouluistamme.

Mummola on aina ollut olemassa. Tarkemmin sanottuna hän on asunut samassa asunnossa 1950-luvulta asti. Mummola ei ole maatila jossain kaukana, vaan minun mummolaan pääsee ratikalla. Se ei vähennä rakkautta tuota paikkaa, asuntoa ja tunnelmaa kohtaan. Kaikki on ihan samalla tavalla kuin lapsuudessani, huonekalut samalla paikalla. Mikään muu paikka ei ole säilynyt läpi elämäni, ei ole omaa lapsuudenkotia tai muuta, missä vaalia muistoja. Pala lapsuuttani on ja pysyy täällä. Mummola on se tärkein, missä katselen aina samat piirustukseni seiniltä ja mummo keittää niin mustaa Assam-teetä, että sukat irtoaa jaloista ja päivä lähtee käyntiin. Ei ikinä pussiteetä. Samalla niin hirmuisen vaatimaton mummon tinkimätön laadun suhteen mitä tulee teehen ja kahviin. Hän herää aamuviideltä hauduttamaan puuroa ja kuuntelee vanhaa kunnon radiota.


hame LINDEX/ paita H&M/ takki ONLY/ kengät CONVERSE/ korvikset POOLA KATARYNA

Halasin perjantaiaamuna heiveröistä mummoani, joka sanoi tavalleen ominaisesti (siis suorasukaisesti) minun muuttuneen tikuksi, mutta pieneltä hänkin tuntuu halatessa. Niin hauraalta, etten meinaa uskaltaa enää rutistaa. Teki mieli kertoa miten rakastan, mutten osannut suoraan sanoa. Vilkutin ikkunaan lähtiessäni kuten olen 35 vuoden ajan tehnyt. Mietin, etten ikinä halua menettää tuota suorasukaista, kipakkaa mummoa. Muserruin pelkän ajatuksen alle, ettei hän enää jonain päivänä olisi ikkunassa vilkuttamassa minulle. Hän on reippaasti osallistunut kaikille lastensynttäreillemme, ihastellut pieniä tyttäriäni rukoillut puolestamme.

Tuon aamun aatosten jälkeen minun oli pakko kirjoittaa tämä teksti. Mummolleni, jonka kanssa meillä on toivottavasti vielä monta yhteistä hetkeä edessä. Itkin tätä kirjoittaessa niin paljon, etten meinannut nähdä eteeni ja kaiken lisäksi kirjoitin tämän junassa, vastapäätä istunut mies onneksi nukahti minun niiskuttaessani. Onneksi on rakkaita ihmisiä elämässä.

Oletko itse läheinen isovanhempiesi kanssa, vieläkö he ovat keskuudessamme?

Postauksen kuvat eivät varsinaisesti liity aiheeseen, mutta ne otettiin ihanana perheviikonloppuna ja kirkkaat värit jotenkin henkivät sitä positiviisuutta ja kiitollisuutta, mikä tässä kaikessa on taustalla. Sehän se sai tekstin alkujaan kirjoittamaan, kiitollisuus ja rakkaat muistot. Perhe. Eikö ole kirkas asu?