Jotain uutta lasten kanssa Tukholmassa

Tuntuu siltä, että Tukholman reissusta olisi vaikka kuinka kauan, vaikkei siitä ole kuin pari hassua viikkoa. Niin paljon on taas senkin jälkeen tapahtunut! Tällä kertaa emme halunneet mennä Junibackenille tai keskustakierrokselle, vaan yritimme keksiä jotain erilaista. Heitin ilmaan toiveen Mall of Scandinaviassa sijaitsevasta Disney-kaupasta, kun brändiä rakastavan kälynkin synttärit olivat tulossa. Lapset olivat tietenkin heti mukana, mieskin yllättävän helposti suostui. Tukholman Disney store on avattu pari vuotta sitten ja sijaitsee noin 10 minuutin matkan päässä keskustasta. Valitsimme reitiksi metron satamasta ja vaihdoimme T-Terminaalissa paikallisjunaan. Olipa muuten yllättävän haastavaa löytää oikeaan suuntaan menevä juna ja oikea laituri, jouduimme menemään vähän ylös alas, mutta löytyi. Junamatka T-terminaalista Solnaan kesti reilut 5 minuuttia ja ostoskeskus Mall of Scandinavia on ihan juna-aseman vieressä.

Sieltä siis piti löytyä Disney-store ja löytyikin, mutta voi hurja miten valtava tuo ostoskeskus oli! Siellä menisi varmaan kaksi päivää, jos kaiken kiertäisi. Vessat ja lasten leikkipaikkakin olivat valtavia, ravintoloita oli varmaan kymmeniä. Me kuitenkin kävimme vain sen Disney-storen (kurkkasin sentään Desigualin ja Molon, mutta tyhjin käsin lähdin) ja söimme lounaan Vigårdassa, joka on aiemmin keskustassa hyväksi havaittu hampparipaikka. Ainoa moka oli, että annoimme kuopukselle pöydässä olevassa punaisesta pullosta ketsuppia ja ihmettelimme, kun alkoi itkeä maistaessaan. Olikin sitten chilisoosia, onneksi emme kuorruttaneet koko hampparia sillä. Tämä vinkiksi, jos Vigårdassa syötte.

Ostoskeskuspyörähdyksen jälkeen suuntasimme paikallisjunalla takaisin keskustaan ja kävelimme T-Terminaalista uuteen, viime syksynä avattuun lelumuseoon. Matka oli pari kilometriä ja sen olisi päässyt julkisillakin, mutta lapset nukahtivat kärryihin ja keli oli kiva, niin mikäs siinä oli Tukholman katuja talsiessa. Skeppsholmenissa sijaitseva lelu- ja sarjakuvamuseo Bergrummet on louhittu luolaan mäen alle ja se oli suurempi kuin olisin kuvitellut. Leluja löytyi joka lähtöön Disney-jutuista vanhoihin puuleluihin ja monet jutut olivat kivan osallistavia. Pääsi itse huoneisiin sisälle, pääsi Roope Ankan rahakylpyyn, kävelemään lelujen päällä ja muuta mukavaa. Lapset viihtyivät mainiosti ja kivaa oli vanhemmillakin! Paikassa on pienehkö kahvila, jossa juna kuljetti tilaukset pöytään. Kiva yksityiskohta olisi ollut, minä kuvasin vain jonkun toisen junan, meillä oli jo hoppu laivaan.

Ehdottomasti suosittelen kokeilemaan tämän uuden museon lasten kanssa. Se kustansi 140 kruunua aikuisilta, alle 6-vuotiaat menivät ilmaiseksi. Omituista muuten, paikka on cash free, eli kaikki on pakko maksaa kortilla. Ainoa miinus paikassa oli sen sisäilma, se oli uskomattoman kuuma ja kostea, jotenkaan ilmanvaihto ei toiminut luolassa. Tiistaipäivänä paikka oli kohtuu tyhjä, mutta voisin kuvitella ryysiksessä tämän olevan inhottavaa. Mutta näin arkena ainakin todella kiva paikka!

Lyhyt tuo aika maissa on, vaikka olimme heti ulkona kun laivan ovet aukesivat ja takaisin suunnilleen lähtöaikaan. Noin kuusi tuntia peliaikaa jää ja sen käytimme tehokkaasti, samalla kuitenkin nauttien kauniista naapurimaan pääkaupungista. Skeppsholmenilta kävelimme vajaan kilometrin keskustaan Zaran kulmille ja  hyppäsimme paikallisbussiin numero 76 kyytiin. Siljalta saa ostaa päiväkortteja julkisiin, eli sama lippu kävi niin bussiin, junaan kuin metroon. Kärryjen kanssa pääsee yksi ilmaiseksi busseissa, mutta metroissa ei kukaan, joten päädyimme ostamaan heti laivalta kaksi päivälippua.

Tässäpä meidän vinkit kivaan Tukholma-päivään, oliko matkassa tuttuja juttuja? Mikä on ykkösjuttusi Tukholmassa, suosituksia lasten kanssa puuhaamiseen?