Miksi kaikki ovat Pärnussa?

Ollessamme pari yötä alkuviikosta Pärnussa totesi Vastaisku ankeudelle-blogin Jenny Instagrammissa, että kaikki ovat nyt Pärnussa. Ehkä ovatkin, sillä suomea kuuli koko ajan, lapsi sai samalla viikolla syntyneen suomalaistytön rannalla kaveriksi, minua tuli halaamaan vanha työkaveri Tampereelta, ravintolan naapuripöydästä bongasin suomalaisen kirjailijan ja Instasta huomasin muidenkin bloggaajien Pärnu-kuvia. Mutta miksi kaikki ovat siellä? Siihen on todella helppo vastata.

Pärnu on Viron kesäpääkaupunki, eikä suotta. Siinä missä Tallinnakin on kesällä kaunis, on Pärnu kuitenkin ihan eri maailma. Se on täynnä lapsiperheitä, rauhallisia puistoja ja katuja, ihania ravintoloita, leppoisaa tunnelmaa ilman hälinää ja turistimassaa. Ja se kilometrin mittainen ranta mataline vesineen, sehän on aivan unelma lapsiperheelle!

visitpärnu11visitpärnu16visitpärnu15

Pärnuhun pääsee todella helposti, kun lautta vie parissa tunnissa yli. Ihastuin Tallink Megastarin siisteyteen kesäkuun bloggaajamatkalla ja valitsimmekin sen menomatkan lautaksi. Söimme lähes tyhjässä buffassa ja kävimme lähes tyhjässä tax freessä! Aivan mahtavaa, sillä kesäkuussa lautalla ei mahtunut liikkumaan ja sama oli paluumatkallamme. Lasten leikkipaikkakin oli kohtuullisen tyhjä ja siellä sai ihan huippuhienoja kasvomaalauksia!

visitpärnu1

Sitten vain körötellään autolla suoraa tietä 130 km Pärnuhun. Ainoa miinus matkalla on rekkojen paljous ja ohitella ei ihan hirveästi kannata, edellämme yksi ohittaja pysäytettiin poliisin toimesta ja kameroita on jatkuvasti. Muuten maisema on kaunis ja tie todellakin suora.

Koska varasimme matkamme sunnuntaina nähdessämme Pärnun sääennusteen, ei hirveästi ollut valinnanvapautta majoituksessa. Otimme lopulta oman pienen talon, joka maksoi 70 euroa yö ja tykkäsimme kovasti. Perillä odotti talo isoine pihoineen, oli puusauna ja saimme kivasti nukkumatilaa, on inhottavaa edes yrittää neljällä hengellä yhteen hotellihuoneeseen. Matkaa keskustaan oli noin 2,5 kilometriä, eli kyllä auto oli ihan hyvä olla matkassa tuossa majoituksessa. Vieressä oli kaksi edullista ja isoa kauppaa, piha oli aidattu ja mölkkyä piti pelata heti aamulla pyjama päällä.

visitpärnu3 visitpärnu2

Koska niin meillä kuin monella muullakin on ollut tänä kesänä aurinkoa ikävä, priorisoimme reissussamme rantaa kelin ollessa helteinen. Autolla rannalle suuntaavalle vinkiksi: kännykkämaksut eivät toimi ja automaatteja on vaikeaa löytää. Steffani-ravintolan vieressä on kolikkoautomaatti ja päiväparkki maksaa 9,60 euroa. Toisaalta meille sanottiin, että sakko on 10-15 euroa ja niitä ei karhuta Suomesta jälkikäteen, joten melkein sama maksoiko parkkia. Kerron tämän silti vinkiksi, sillä tuskailimme hyvän tovin ennen kuin saimme parkin maksetttua! Toinen vinkki rannalle menijöille: Balbinon paahdettu omena-jäätelö jätskikioskissa on hurjan hyvää. Ja minä en tykkää jätskistä yleisesti, eli se oli oikeasti todella hyvää.

visitpärnu4 visitpärnu5

Ranta on siisti ja vesi matalaa, eli ihan unelmakohde lasten kanssa. Siitä on helppo kävellen käydä ravintoloissa ja kävelykadulla. Vuokrattava on mm. polkuautoja ja kolmella eurolla saa hyppiä 10 minuuttia pomppulinnassa sekä trampalla. On leikkipaikkoja ja on suihkulähde, jossa lähteet menevät päälle ja pois. Aivan ehdoton hitti meidän lasten keskuudessa oli tuo suihkulähde! Nautimme suuresti lämmöstä kylmän kesän jälkeen!

visitpärnu10 visitpärnu14 visitpärnu13 visitpärnu12

Kävelykadulla oli ihanaa istuskella ja katsella maisemia, mitään ostosreissua en sinne suosittelisi tekemään. Käväisimme pikaiseen Pärnu-keskuksessa, jossa alet olivat kuumimmillaan, joten kyllä ostosmahdollisuuksiakin löytyy jos niistä innostuu.

visitpärnu9 visitpärnu8 visitpärnu7 visitpärnu6

Parasta minusta oli silti ne ränsistyneet talot, jotka olivat vierekkäin viimeisen päälle laitettujen talojen kanssa. Se upea vehreys, kauniit puistot, liikenteen vähyys, ystävällinen palvelu, lapsiperheiden hyvä kohtelu ja kiireettömyys. Pärnun kaduilla ei autot tööttäile, vaan pyörät ja iloiset ihmiset tulevat vastaan. Joka puolelle on lyhyt matka ja törmäillä ei tarvitse. Väittäisin, että siksi kaikki ovat siellä, haistelemassa ihanaa rauhaisaa tunnelmaa, syömässä edullisesti ja nauttimassa rannasta. Ihastuimme totaalisesti ja lämmin suositus lähtee täältä!

Minä haluan ehdottomasti uudelleen, joten kerro jos olet Pärnussa matkaillut, mikä on vinkkisi sinne? Tykkäsitkö?