Mitä tehdä lasten kanssa (ja muutenkin) Ahvenanmaalla?

Ruokavinkit laitoinkin jo kehiin, mutta mitä muuta Ahvenanmaalla kannattaa nähdä? Nämä suositukset tulevat erityisesti lapsiperheen näkökulmasta, mutta käypiä toki muillekin! Tästä tuli vähän maratonpostaus, toivottavasti kuitenkin hyödyllinen sellainen!

MAJOITUS

Kun varaa viikkoa ennen juhannusta neljän hengen majoitusta, alkoivat vaihtoehdot loppua. Toivoimme kohtuuhintaista majoitusta kävelymatkan päästä Maarianhaminasta ja näin ollen päädyimme Övernäsgården gästhemiin. Luokitus on vain pari tähteä, mutta paikka yllätti positiivisesti. Saimme päätyasunnon, jossa oli sängyt, vessa ja jääkaappi. Parin oven päästä löytyivät suihkut. Hyvin peruskuntoistahan kaikki oli, mutta lähinnä kävimme nukkumassa ja se kelpasi vallan hyvin. Aamupala yllätti sitten ihan tosissaan: oli kylmäsavulohta, puuroa, leikkeleitä, juustoja, jogurttia, smoothieta, leipiä, mätitahnaa, mehuja, mysliä ja juhannuspäivän aamuna tuoreita mansikoita ja jätskiä! Oletin saavani jonkun puuron ja siinä se tasoluokitukseen nähden!

Palvelu oli taas ihan 10+. Lisäksi paikasta löytyy rantasauna, jonka sai 20 eurolla vuokrata tunniksi. Kun katselimme, että juhannuspäivälle luvattiin kaatosadetta ja +12 keliä, päädyimme varaamaan saunan aamuksi. Olikin todella hyvä päätös, siellä aloitimme päivän perheen kanssa saunomalla ja toiset rohkeat pulikoivat meressä.

Kävelymatka keskustaan todellakin oli ja siinä matkalla oli kivaa katsella maisemia ja kerätä vaikka ne 7 kukkaa tyynyn alle! Suosittelen kyllä lämpimästi tätä majoitusvaihtoehtoa, jos ei etsi luksusta vaan hyvällä sijainnilla olevaa nukkumapaikkaa ja herkullista aamiaista!

ahvenanmaa+övernäsgården+mariehamn ahvenanmaa+rantasauna ahvenanmaa+kaurapuuro ahvenanmaa+limppari

VUOKRAA PYÖRÄ

Pyörällä näkee taas uusia paikkoja Ahvenanmaasta ja pääsee ihan eri tavalla liikkumaan pyöräteitä pitkin. Me otimme omat pyörät mukaan auton katolle, sillä se oli kohtuu vaivatonta, mutta Maarianhaminan keskustasta vuokrasimme pyöräkärryn, joka kustansi 15e/vrk. Meidän kärrymme oli RONOLTA, toki esim. majoituspaikkammekin vuokrasi pyöriä, eli niitä kyllä löytyy!

Pyöräily oli helppoa, törmäsimme yhteen vähän hurjempaan alamäkeen. Muuten saimme sotkea tasaisia, tyhjiä teitä ja ihastella maisemia.

ahvenanmaa+pyöräily ahvenanmaa+rono ahvenanmaa+pyörä ahvenanmaa+biking

AHVENANMAAN VANHIN TALO

Me kävelimme joka kerta majoitukseemme tämän suloisen talon eli Övernässtuganin ohi, joka on Maarianhaminan vanhin rakennus. Kannattaa käydä kurkkimassa, jos esim. pyörällä kulkee ohitse, ei ole pitkä matka Maarianhaminan keskustasta!

ahvenanmaa+övernässtugan ahvenanmaa+pu

LILLA HOLMEN

Lapsille suunnattu Lilla Holmen on käytänössä katsoen Maarianhaminan keskustassa, satamasta pääsee kävellen portille ja majoituksestamme pääsi toisesta päästä kävelemään paikalle. Uimarantaa, leikkipaikka ja eläimiä löytyi paikan päältä. Ihailimme mm. pupuja ja riikinkukkoa. Parempia ilmoja ajattelen myös piknik-paikka löytyy! Tämä on ilmainen ja hieno leikkipaikka eläimineen, ehdottomasti käymisen arvoinen, jos lasten kanssa olet liikenteessä! Ainoa miinus niistä hanhista ja hanhien jätöksistä, niille ei valitettavasti mitään mahda.

ahvenanmaa+maarianhamina+lillaholmen ahvenanmaa+lillaholmen+keinuahvenanmaa+lillaholmen

KÄVELE JA TUTKI

Ahvenanmaa ja Maarianhaminan ympäristö on niin pieni, että sen saa hienosti haltuun parissa päivässä kävellenkin. Merikorttelista löytyy matkamuistoja, museota, Pub Niskan ruoat, upeita laivoja ja hei, ihan sairaan hyvää teetä. Ostin SALT-myymälästä mukaani teetä, joka oli niin hyvää, etten ole juuri muuta juonut sen jälkeen. Alkaa pussi vajentua, eli tilaan kyllä tätä ahvenanmaansekoitusta joltain, joka on menossa paikan päälle! Tuo minulle lisää, hih!

Keskusta on pieni ja sen saa kivasti haltuun kävellen ja pyörällä. Sieltäkin löytyy leikkipaikkoja. Ihanat myymälät jäivät juhannuksen takia tutkimatta, säästyipähän rahat, mutta hieman sormet syyhysi!

ahvenanmaa+sjökvartalen ahvenanmaa+maarianhamina ahvenanmaa+maarinhamina+shopping

KASTELHOLMAN LINNA

Kastelholman linna on kyllä ihan käymisen arvoinen. Lapset saavat mukaansa kartan ja matkan varrella on tehtäviä, jos viimeisen ratkaisi sai lipunmyynnistä yllätyksen! Aika hitti ainakin meidän 4veen kohdalla! Lisäksi sai sovitella niin linnanneisdon kuin ritarin asuja, hihitystä ja selfieitä oli siis tiedossa!

Kun sisäänpääsyyn maksaa euron lisää, saa lisäksi kurkata mäen päällä olevan vankilamuseo Vita Björnin, joka kyllä aiheutti paljon keskustelua ainakin meillä. Ehdottomasti kurkkaisin sen samalla, kun kerran paikalle on tullut.

Ulkoilmamuseo Jan Karlsgården löytyy linnan vierestä ja muistuttaa vähän Koiramäkeä, sielläkin olisi ollut kivaa viettää pidempäänkin aikaa, jos kylmyys ei olisi pakottanut sisälle. No, sittenpähän saimme sen hyvän ahvenanmaan pannukakun!

ahvenanmaa+kastelholminlinna ahvenanmaa+kastelholm+pih ahvenanmaa+tuulimylly ahvenanmaa+kastelholm

MERENKULKUMUSEO ja GETA-VUORET

Me pyöräilimme Merenkulkumuseon ovelle ja katsoimme hinnat, mutta kirpaisi niin paljon, että jäi meiltä välistä. Sen sijaan pyöräilimme ja ihailimme maisemia. Pommern-laiva oli nyt kokonaan poissa ja kesän remontissa, eli sitä ei päässyt edes ulkoapäin ihailemaan! Riitti onneksi ihailtavaa noissa pienen pienissä joutsenissakin!

Lisäksi ajoimme Getalle tarkoituksenamme kurkata näkötornista ja ehkä kävellä lasten kanssa suositeltu luontopolku. No, tornista ei nähnyt kelin takia mitään ja oli niin kylmää, märkää sekä liukasta, että jätimme Geta-vuoret seuraavalle vierailulle. Varmasti olisi ollut hieno kokemus!

ahvenanmaa+joutsen ahvenanmaa+lokki

Ahvenanmaa on kyllä niin helpon matkan päässä ja täynnä kivaa tutkittavaa, että suosittelen piipahtamaan. Saitteko tästä uusia vinkkejä, oliko kaikki tuttua? Mitä lisäisit listaan?

Aurinkoista viikonloppua, minä lähden nyt kannustamaan tyttöjen kanssa miestä, jolla on edessään uintia, pyöräilyä ja juoksua eli triathlonhommia!