Proteiinipatukkaviidakossa

proteiinipatukka

Sujuvasti hypätään näistä kevään isoista jutuista kuten häistä toiseen isoon uuteen juttuun, eli juoksuun. Urheillut olen aina, mutta vannoutunut jumppatyttö on tänä keväänä alkanut juoksemaan. Tahkottu on 1,5 tunnin lenkkejä useamman kerran ja sellaisen suorituksen aikana saattaa kaivata jo lisäenergiaa. Harvemmin olen lenkillä mitään vettä kummempaa nauttinut, mutta proteiinipatukoita meiltä löytyy aina. Miksi?

proteinbar+fast

Yksi suurin syy on ottaa niistä nopeasti energiaa ennen lenkkiä. Jos lähtee esim. iltapäivällä juoksemaan, on lounaasta liian pitkä aika, eikä päivällistä voi alle syödä. Patukasta saa nopeasti hyvän energiatujauksen, joka kantaa pitkänkin lenkin yli. Se ei kuitenkaan täytä mahaa ja hölsky mennessään samalla tavalla, kuin jos alle söisi aterian.

Proteiinipatukoita ja taatelipatukoita on nykyään aivan valtava valikoima ja kaupassa tuoteselostuksia lukiessa saa kulutettua kyllä hyvänkin tovin. Täältä siis pesee kommentteja ja energiamääriä meidän kaapista löytyneistä patukoista, jos näistä olisi sinullekin hyötyä treeniboostia hakiessa!

fast+proteiinipatukka

Yllä olevassa kombossa on ensimmäisenä Delightin PURE-patukka. Niissä on vain viittä ainesosaa, joten ne ovat joukosta myös ainoita, joita voi antaa lapsenkin hyvillä mielin maistaa. Pähkinää, rusinaa ja merisuolaa tai inkivääriä ja sitruunaa, ne ovat meidän suosikkimakumme. Koska näissä on pohjana taateli, on energiaa hiilihydraattien sekä sokerien muodossa runsaasti. 40 gramman raakapatukka sisältää 154 kcal, joista hiilareita on 22,4 g, joista sokeria 20,2 g, proteiinia 3,5 g. Tahkotessa pitkää lenkkiä tällainen hiilaritujaus on erittäin hyvä, kun energia alkaa kropasta loppua. Myös maku on onnistunut näissä patukoissa ja merisuola herkkua!

Sen sijaan Delightin uutuus, gluteeniton proteiinipatukka choco brownie on juuri sellainen, kuin proteiinipatukat ovat joskus olleet. Vastassa on teollinen ja jauhoinen maku, joten tämä ei päässyt meillä jatkoon. Energiaa tulee nimen mukaisesti (maito)proteiinista, energiaa on 133 kcal, hiilareita 1,8g, joista sokereita 1,3g, proteiinia 13,5g.

Entä sitten nuo Fastin tuotteet? Active protein patukoissa maut ovat chocolate salty liquoice sekä white chocolate & berries. Varsinkin ensimmäinen maistuu ihan lakujädeltä ja on ihan huippuhyvää! Huomaatteko miten vahvasti laku on tullut makuna tänä keväänä? Proteiinin ja hiilarin suhde on näissä tasaisempi, 35 gramman patukassa on 131 kcal, 16, g hiilareita, josta 11,9 g sokereita ja 8 g proteiinia.

Fastilla on myös herkkupatukoita, protein NIXejä. Kuka on maistanut? Nämähän ovat siis täysin suklaapatukoita, äärettömän hyviä herkkuja. Maut crunchy peanut, crunchy vanilla sekä crispy milk choco menevät karkkipäivästä. Patukka sisältää n. 180 kcal, 38g hiilareita, joista 23g sokereita ja proteiinia on huimat 32 grammaa. Muuten, rasvan määrä on sekin kohtuu suuri, 17 grammaa, mutta crispy milk choco maussa rasvaa on yllättäen 28g/100 g. Sen sijaan crispy caramel patukassa rasvaa on vain 13g/100g.

Loppujen lopuksi ero FASTin ”tavallisen” proteiinipatukan ja tämän herkkupatukan välillä on ihan mitätön, proteiinit, hiilarit ja kalorit kulkevat lähes samassa, ainoastaan rasvoissa on ero. Jännä, sillä NIxiä markkinoidaan ihan herkkuna, kun taas protskupatukka on se terveellisempi ja lopulta ne ovat hyvin samanmoiset sisällöltään.

delight

Järein tapaus näistä on tuo meal bar Sportyfeeliltä. Kokoa patukalla on 100 grammaa ja näin olleen kaloreita jo 400, hiilareita 35g, proteiinia 25g. Sadan gramman patukka menee minulla jo yli, kokoa on liikaa, mutta varmasti menee ateriankorvikkeesta. Sportyfeelin maku on myös aika tukkoinen, perinteinen protskumpatukan maku. Tälle patukalle pointsit siitä, että on joukosta ainoa, joka on Suomessa valmistettu!

proteinbarproteiinipatukka+delight

Näille kaikille on vähän paikkansa parempana herkkuna, pienenä energiatujauksena, terveellisempänä välipalana lapsen kanssa. Ilahduttava lisä on myös Delight Pure-sarjan patukoiden laktoosittomuus, vegaanius ja gluteenittomuus, eli sopivat monenlaiselle syöjälle!

fast+lakupatukka

Välillä pitää ihan miettiä paljonko näitä natustaa, sillä ovat niin hyviä ja energiaahan niissä piisaa. Mutta sitähän urheillessa tarvitseekin tai välipalaa, jos ateriavälit venyvät pitkiksi! Minulla ykkösenä tulee energian saanti ja jaksaminen kestävyysliikunnassa, ei niinkään esim. proteiinin määrä ja lihasten pumppaaminen.

Mikä on oma patukkalempparisi, löytyikö näistä? Onko proteiini vai hiilari ykkösenä vai kenties maku? Reipasta tiistaita!

 

*muut patukat saatu, Sportyfeel ostettu itse