Pesetkö vaatteen ennen käyttöä?

Kuinka monelle on osunut silmiin esimerkiksi naistenlehdistä Mert Otsamon luotsaama allergiaviikon kampanja vaatteiden kemikaaleista? Siinä kiinnitetään huomiota vaatteiden kemikaaleihin, jotka saattavat ärsyttää ihoa. Vaatteiden valmistuksessa käytetään arviolta jopa 3500 erilaista ainetta ja ensimmäisessä pesussa niitä irtoaa eniten. Vaate olisikin hyvä pestä ennen käyttöä, jotta se olisi iholle mahdollisimman vähän ärsyttävä.

Käsi sydämelle – kuka pesee vaatteen ennen käyttöä? Vaikka ne tummansiniset farkut, joiden pesua välttelee oikein viimeiseen asti, jotta upea väri ei haalistuisi? Niinpä. Minun täytyy myöntää, että aiemmin tällainen ei olisi tullut mieleenikään, lasten myötä olen kiinnittänyt tekstiileihin eri tavalla huomiota. Lasten uudet vaatteet pesen aina ennen käyttöönottoa ja lasten myötä siirryin aikanaan täysin hajusteettomiin pesuaineisiin. Kuulin myös, että vauvanvaatteet on parempi pestä nestemäisellä kuin jauhemaisella pesuaineella, sillä se kuulemma irtoaa paremmin vaatteesta. Näin perheemme siirtyi muutamia vuosia sitten vain nestemäisiin ja hajusteettomiin pesuaineisiin.

uusivaate+allergiaviikkoallergiaviikko+mertotsamo

Omia vaatteita käyttöönottopesen silti laiskasti edelleen, juurikin sen takia, että haluan ”säästää” vaatetta. Sitä ei tule edes ajatelleeksi, kuinka monta kemikaalia vaate sisältää, sillä mainintaa esimerkiksi vaatteen tuoteselosteessa ei ole.

zara+allergiaviikko

Allergiaviikkoa vietetään 17.-23.4.2017 ja Mert Otsamo on suunnitellut allergiaviikolle paidan, jonka kemikaalikuorma on minimoitu. Tuon paidan pakkauksesta sekä tuoteselosteesta löytyy tiedot tuotteen GOTS-sertifioidusta puuvillasta sekä Öko-Tex-sertifioinnista. Kuinka moni osaisi sanoa, miten viimeksi hankittu vaate on sertifioitu? 

allergiaviikko

Herättikö tämä itsessäsi ajatuksia? Entä oletko saanut oireita vaatteiden kemikaaleista? Tai pesetkö vaatteesi ennen käyttöä?

P.S. Jos haluaisit tuon Mert Otsamon designpaidan omaksesi, osallistu kampanjaan ja etsi paras pesulappua. Hyvin suunnitel­lusta pesulapusta löytyvät pesuohjeiden ja materiaalien lisäksi tiedot mahdollisista sertifikaateista, joita tuotteen valmistuksessa on noudatettu.

Postaa kuva pesula­pusta sosiaaliseen mediaan tunnisteella #allergiaviikko, niin olet mukana sadan designvaatteen arvonnassa!

Designvaatteen kampanja-aika on ti 11.4 – pe 21.4.

Lisätietoa voit lukea täältä.

*yhteistyössä Allergiaviikon kanssa