Perheet safkaa taas

Ovatko lapsiperheet ravintolassa kauhistus? Ja jos ovat, niin miksi? Suomessa on huima määrä lapsiperheitä ja potentiaalisia asiakkaita ravintoloille, mutta valitettavasti monella on negatiivisia kokemuksia ravintolassa käymisestä lasten kanssa. Minäkin kerroin jokin aika siitä, kun lounaalla ollessa viereisen pöydän naishenkilö laittoi kädet korvilleen vauvani alkaessa itkeä. Siitä ei jää kenellekään hyvä mieli.

Perheet safkaa-tapahtuma yrittääkin muuttaa asenteita niin, että lapset katsottaisiin yhtä lailla hyviksi asiakkaiksi kuin muutkin. Ravintolasta löytyisi potta ja syöttötuoleja ja lapsia ei katsottaisi nenänvartta pitkin. Ensimmäinen tapahtuma järjestettiin tammikuussa, toinen järjestetään tulevana lauantaina. Suosio on ollut huima, osa ravintoloista on jo loppuunmyyty.

Eilen pääsin yhteen parhaimmista presseistä, sillä lapset toivotettiin tervetulleiksi ja leluja riitti. Ravintola Loisteessa Helsingin kattojen yllä en ollutkaan koskaan käynyt ja leuka loksahti kun näin sen leikkipaikan – tänne on esikoisenkin kanssa päästävä! Nyt olin vain nuorimmaisen kanssa liikenteessä, joka viihtyi paikalla niin hyvin, ettei olisi lähtenyt pois.

loiste+taaperoloiste+leikkipaikkaperheetsafkaa ravintolaloiste breakfast+loiste

Pressitilaisuuden aikana oli monia puheenvuoroja, joista jäi hyvin mieleen Vappu Pimiän paasaus, kuten hän itse asian ilmaisi. Vapulla on hyvin samanikäiset tyttäret kuin itselläni ja hän puhui siitä, kuinka tärkeää on syödä kotona yhdessä ja vaatia käytöstapoja sielläkin, sehän valmistaa ravintolakäynteihin parhaiten. Vappu kertoi myös kuopuksensa olevan vauhdikkaampi kuin esikoisensa ja jos joku ei miellytä, hän ilmaisee sen heti ja kovaa. Oli sitten kotona tai ravintolassa. Hymyilytti, sopi niin täysin oman 1-vuotiaani kuvaukseen. Kyllä taaperoista saattaa välillä ääntä ravintolassa lähteä, mutta harvoinpa ravintoloissa ihan äänetöntä onkaan. Vappu kertoi myös, että lapsiperheiden on suositeltu menevän hampurilaisravintolaan harjoittelemaan, mikä tuntuu aika kurjalta, sillä en itsekään haluaisi syödä illalliseksi hamppareita. Lapsia pidetään ravintoloissa herkästi kakkosluokan kansalaisina.

perheetsafkaa+vappupimiä joonaslaurila+perheetsafkaa
Yksi tapahtuman suojelijoista, Joonas Laurila, yritti syödä ja kuunnella tyttäreni höpötystä.

Tietenkään lapset eivät ole oikeutettuja ryntäilemään miten sattuu, heittelemään ruokaa ja niin edespäin. Vaippaa ei kannata vaihtaa pöydässä toisen syödessä illallista vieressä. Kun kaikki menevät hyvien käytöstapojen mukaisesti, on kaikilla mukavampaa.

Me olemme ahkerasti käyneet ravintolassa tyttöjen kanssa, joskus on mennyt paremmin, joskus huonommin. Esikoisen ollessa vauva söimme vuorotellen ravintolassa toisen kävellessä kärryjen kanssa pihalla, huuto oli niin valtaisaa, ettei kuullut itsekään mitään. Monesti lapsilta tippuu ruokaa ja itse otan paperilla ravintolassa aina isoimmat pois lattialta ennen lähtöä, jotta emme näyttäisi siltä, että ”sikailimme”.

Eilen Loisteessa puhuttiin mm. tunnekasvatuksesta ja siitä, miten lapsia tulisi kohdella asiakkaina. Minä rohkaisen aina esikoista tilaamaan itse ja ovella pyydän huikkaamaan kiitos hei. Pieniä juttuja, mutta kun tulevat tavaksi, ovat myös kivoja pieniä juttuja. Nelivuotias osaa hyvinkin itse tilata ja parasta on, jos tarjoilija juttelee suoraan hänelle, eikä lapsen yli vain vanhemmille.

Mukana eilisessä päivässä oli myös Oppi ja Ilo-kortit ja puuhakirjat, jotka ovat meillä ihan suosikkeja. Jotain puuhaa onkin hyvä pakata laukkuun, niin lapsi saattaa malttaa istua pidempään pöydässä. Esillä oli myös Ipanainen ja Elsa heiltä kertoi, että ravintoloihin on jaettu silikonisia ezpz eli iizipiizi ruokailualustoja, jotka helpottavat taaperon kanssa ruokailua. Onko kenellekään tuttu tuote?

oppi&iloelsa+ipanainenElsa Ipanaisesta.

Tapahtuman ihanat taustanaiset Petra Gergov-Koskelo ja Minna Koskelo sanoivat, että toivovat tekevänsä itsensä tarpeettomiksi niin, että jatkossa olisi hyvinkin normaalia se, että perheet safkaavat yhdessä ravintoloissakin.

perheetsafkaa+koskelo loiste+vaakuna+sokoshotelli

Kuinka moni osallistui tapahtumaan tammikuussa tai aikoo osallistua lauantaina?  Mukana tapahtumassa ovat ravintola Aito, Bronda, The Cock, Loiste, Passio, Presto, Ragu, Shelter ja Smyg Helsingistä, sekä ravintola Panini Turusta ja ravintola Vista Espoosta.

Millaisia kokemuksia itselläsi on ravintolareissuista lasten kanssa?