Syynissä ruokakassipalvelu

Instagrammiin postaamani kuvat ruokakassista ovat kiinnostaneet kovasti ja asiasta on kyselty minulta paljon. Postaus on ollut työn alla hetken ja tässä se nyt tulee! Mistä ruokakassissa on lyhyesti kertoen kyse?

Sannan ruokakassi on palvelu, joka toimii tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla ja nyt myös Tampereella. Ruokakassi toimitetaan maanantaisin klo 16-17 välillä (ainakin Trella) ja se pitää tilata vähintään viikkoa etukäteen. Myös kaikki muutokset on tehtävä väh. viikkoa etukäteen. Valittavissa on erilaisia kasseja henkilömäärän tai käyttötarkoituksen mukaan (haluaako kokata nopeasti vai pitkällä kaavalla) ja myös gluteeniton kassi on mahdollinen. Muuten erikoisruokavalioita ei ole huomioitu, sillä esim. allergian vuoksi jonkin ainesosan voi jättää käyttämättä.

ruokakassi1ruokakassi3 ruokakassi9

Miksi minä tilasin kassin? Olen ollut usemman vuoden kotona ja joka ikinen päivä tarjolla pitäisi olla kaksi lämmintä ruokaa, seitsemänä päivänä viikossa. Vaikka syömmekin suht paljon ulkona, jättää se silti aika monta ruokaa jäljelle. Minä voin kyllä kokata, mutta se keksiminen. Syömme lohikeittoa, bataattikeittoa, makaronilaatikkoa kananjauhelihasta ja uunilohta. Pää on aina tyhjä. Minä söisin paljolti ruokaisia salaatteja, lapsi tarvitsee jotain muuta, minä en syö punaista lihaa, onneksi mies syö mitä vaan.

Niin ja sitten. Se kaupassakäynti. Tiedätte varmasti, mutta kuvailen tilanteen kärjistettynä lyhyesti.
Yrität lähteä kauppaan, isompi ei halua. Pienempi pitää ennen lähtöä imettää. Pienempi on imetetty ja vaippa vaihdettu, isompi ei halua pissalle. Sitten noin 30 minuutin kuluttua voi olla, että olet autossa lasten kanssa. Ajat kauppaan ja vauvan huutaessa autossa juokset hakemaan kärryjä. Vauva huutaa tylsyyttään koko kauppareissun. Isompi kävelee koko markettimatkan itse, mikä tarkoittaa jokaisen asian ihastelua ja tutkimista, tauotonta höpötystä esittelijöille, ehkä kiukun, kun jotain painavaa ei saakaan itse kantaa. Kassajonossa joku mummeli tuumii, että vauvallasi taitaa olla nälkä kun noin huutaa ja mutiset, että kuuma sillä on. Samalla jostain kuuluu ”äiti mulla on pissahätä, äiti voidaanko ostaa tämä ja tämä?”.  Ai MIKSI EI VOIDA! Lopulta pääset autoon ja ajat kotiin lasten kanssa, jotka jo huutavat nälkää. Tuumit, että johonkin katosi kaksi tuntia päivästä eikä ruoka ole lähelläkään valmista ja eteesi hyppää ruokakassi-mainos. Se lupaa sinulle ovelle toimitetut ruoat, ohjeet niiden tekemiseen ja saat tilattua sen painamalla nappia tuosta noin vain. Käsi käy. Ja reilun viikon kuluttua ensimmäinen kassi saapuu.

Minä otin kassin punaisen lihan syömisrajoituksestani huolimatta, sillä näytti aina siltä, että kassissa on maksimissaan yksi tällainen ruoka. Niin on ollutkin. Sitä syö sitten mies ja lapsi tai pakastan lihan ja teen saman ohjeen esim. kanasta. Kaupasta tarvitsee sen enempiä miettimättä lähinnä hakea maitoa, leipää ja muita perustarpeita.

Meille tuli neljän hengen pikakassi, eli ohjeet ovat kohtuu nopeita kokata. Silti ne ovat maistuvia ja erilaisia verrattuna niihin ohjeisiin, joita olemme tehneet. En esim. ensimmäisenä ostaisi härkää, lammasta tai kampelaa, joita ohjeissa on ollut. Puhuimme useaan kertaan miten yksinkertaisella saa hyvää, jogurtista tehty currykastike kanan kanssa tai paistettu kampela maistuivat todella hyvälle ja olivat yksinkertaisia tehdä, mutta kun ei vaan tule mieleen tehdä sellaisia, kun itse ruokia pähkäilee. Vauvakin sai ruokakassista osansa, mm. keitettyä perunaa, kampelaa ja luomupapuja oli helppo antaa hänelle sormiruokailtavaksi.

Kaverini kysyi pari viikkoa sitten, miten ehdin kaiken mitä teen ja mietinkin, että en kyllä aina ehdikään. Jos siivoaa, voi jäädä jumppa väliin, jos käy kaupassa, voi jäädä bloggaus väliin. Isomman kerhoajat olemme käyneet vauvaharrastuksissa, toki silloin olisi mahdollisuus käydä vain yhden kanssa kaupassa, mutta olen halunnut rauhassa harrastaa toisenkin tyttäreni kanssa. Kolme lämmintä ateriaa neljän hengen kassilla riittää meille todella pitkäksi aikaa, sillä syömäreitä on kolme, joista yksi on 3-vuotias. Kalapata-ruoasta tuli muistaakseni 8 tai 9 annosta lopulta, eli ruokakassin satsit ovat suuria. Mietinkin, riittäisikö meille jopa kahden hengen kassi tällä hetkellä. Toisaalta kun illalla tekee yhden ruokakassiruoan, syömme siitä helposti myös seuraavana päivänä lounaan, eli näin kolme ruokaa kattaa jo aika monta ateriaa viikosta.

ruokakassi5

Ruokakassi on saapunut ovelle, pakasteet ovat olleet jäässä ja yrtit tuoreita, eli se puoli toimii. Olen saanut tehtyä meille erilaisia ruokia kuin ennen ja säästynyt ruokien miettimiseltä ja kauppareissuilta, joita vihaan. Marketitkin vain suurenevat entisestään. Laskutuksen kanssa olen joutunut sähköpostitse säätämään, se on ainoa miinus minkä joudun antamaan. Lopulta selvisi, että ongelma johtui täyskaimasta joka myös tilaa kassia, laskumme menivät ristiin.

Meillä on syöty kampelan lisäksi mm. pastaa ja salviakanaa, pizza di carnea jossa oli härkää sekä lammascurrya. Hyvin pienillä ja simppeleillä jutuilla on saanut herkullista, eli kokille joka keksii helposti ohjeita ja osaa soveltaa tämä ei ehkä olisi niin iso juttu kuin minulle. Eilen syötiin herkullista kanaa ja tagliatella, kastike syntyi hyvin yksinkertaisesta jutuista kuten pestosta, kermaviilistä, sipulista ja tomaatista.

ruokakassi10 ruokakassi8 ruokakassi7 ruokakassi6 ruokakassi4
Kanasta tuli vähän tummaa kun kokkasi kahden apurin kanssa. ;)

Ohjeissa on aina lista, mitä kotoa pitää löytyä ja listassa on lähinnä mausteita, maitoa, hunajaa ja esim. oliiviöljyä. Meiltä ei ole löytynyt jokaista maustettua, mutta en ole sen takia kauppaan lähtenyt vaan soveltanut tältä erin. Lisäksi lisuke pitää välillä löytyä omasta kaapista, esim. riisiä ei ole kassissa tullut, sen sijaan couscousia ja pastaa kyllä.

Ja sitten se suurin kysymys, eli hinta. Neljän hengen pikakassi maksaa normaalisti 74 euroa, ensimmäisen kassin saa halvemmalla (itse löysin vielä googlen avulla alekoodin). Tuohon hintaan saa esimerkiksi ison satsin kanaa, kalaa ja härkää, tuoreita yrttejä, vihanneksia ja juustoa. Totta kai yritys vetää välistä omansa ja jokainen voi miettiä mistä haluaa maksaa. Kaupassa pitää joka tapauksessa käydä, mutta puolet viikon ruoista tällä kuittaa. Eikä tarvitse syödä sitä perunavuokaa viittä päivää, sekin on tuttua kun yrittää päästä helpolla ja ruoka tulee viidentenä päivänä korvista ulos.

ruokakassi11

ruokakassi2

Hintaa säästetylle ajalle ja hermoille on mahdotonta laskea, kukin arvottaa aikansa omalla tavallaan. Minä maksoin mieluummin esim. tästä kuin siivouksesta, koska ilman siivousta pärjää, ruoka on oltava aina. Kun ruokakassi oli tullut meille kuukauden katkaisin tilauksen, sillä nyt meillä on jo läjä maistuvia ohjeita ja aineet listattuna, voimme siis  käydä hakemassa viikon ainekset jo kertyineiden ohjeiden perusteella.

Tiivistettynä teille, jotka ette jaksa koko tekstiä käydä läpi:

Plussat:

  • säästynyt aika ja vaiva
  • arkiruokien monipuolistaminen ja uudet ideat
  • helpot ja herkulliset reseptit
  • laadukkaat tuotteet ruokakassissa, kotimaista ja luomua
  • isot annoskoot

Miinukset:

  • laskutuksen tökkiminen
  • klo 16 luvattu lähetys saapui 16.45, eli lähetyksen kyttäileminen
  • yhdestä reseptistä puuttui puolet (pystyi kyllä tekemään ohjeetta siitä asti, mutta kuitenkin)
  • maanantaina saapunut pinaatti oli keskiviikkona mennyt käyttökelvottomaksi, eli tuotteiden säilyvyys kun tuorejuttuja tulee paljon kerralla

Mies oli tätä ajatusta vastaan alunperin, mutta lämpeni hänkin uusille ideoille ja kehui makuja. minä kyllä tykkään valtavasti. Toivottavasti tämä postaus vastasi kysymyksiin mitä on noussut, aihe ruokakassi on herättänyt paljon kysymyksiä niin livenä, Instassa kuin facebookissakin. Kysykää lisää, jakakaa kokemuksia, oletko testannut?

Millä sinä helpotat arkeasi?