Tiedättekö, kun jotkut paikat jäävät pysyvästi elämääsi. On vakkarikampaaja, hieroja, kahvila ja jumppapaikka. Sitten on vakkariteepaikka. Ainoa miinus tässä hommassa on, että oma suosikkipaikkani on eri kaupungissa. Mutta onneksi käymme Jyväskylässä usein.
Oli kesä 2014, kun äitini mainitsi lukeneensa uudesta teepaikasta Jyväskylässä. Me lähdimme sinne oitis. Tuolloin reilun vuoden ikäinen esikoisemme istui pienen teehuoneen lattialla ja rakensi maatuskaa. Juttelimme paikan perustajan Anne Savelan kanssa ja minä ihastuin paikkaan lähtemättömästi. Lähes jokaisella Jyväskylän reissullamme haen täydennyksiä, joskus ehdin istua teellekin. Veljeni ostaa siskolleen takuuvarmoja joululahjoja täältä. Näiden reilun kahden vuoden aikana Anne on laajentanut paikkaansa kahteen otteeseen ja se löytyy nykyään kahdesta kerroksesta. Se on yksi Jyväskylän ja Lutakon ehdottomista helmistä, Teeleidi.
Kun elokuussa kävin taas teellä ja ostoksilla, aloin kysellä Annelta kiinnostusta blogi-iltaan. Ja sitähän löytyi! Niinpä lopulta syyskuisena iltana istahdimme bloggaajaporukalla Teeleidiin ja opimme parissa tunnissa ihan valtavasti teestä. Jopa me, jotka siitä muka jotain tiesimme. Katselimme parvekkeelta huimaavan kaunista auringonlaskua, söimme ihastuttavaa siemenleipää ja matcha-raakakakkua ja maistelimme sekä haistelimme.

Tiedättekö monesti Littlebigthingsin Tiia on halunnut käydä Teeleidissä, nyt se toteutui!
Valitettavan monelle tee tarkoittaa kitkerää pussiteetä, jossa mennään pieleen jo siinä, että vesi on kiehuvaa eli liian kuumaa ja se tekee teestä kitkerää. Pienin panostus hyvään teehen olisikin esimerkiksi vedenkeitin, jossa saa asettaa veden lämpötilan niin, ettei siitä tule kiehuvaa. Suuri ero on myös siinä, juotko pussiteetä joka ”maistuu muffinssille” ja maku on tehty keinotekoisesti esanssilla vai onko teessä ihan oikeita hedelmän-, marjan- tai vaikka muffinssinpaloja. Alla olevasta kuvasta näette, kuinka ihania appelsiininpaloja teen seassa on!
Illan aikana opin teestä taas lisää ja nautin valtavasti, sillä teehulluuttaan saa harvoin jakaa kenenkään kanssa. Jännin testaamistamme laaduista oli Pu’er-tee ja nimenomaan maustettuna appelsiinilla! Tämä kyseinen teelaji auttaa mm. närästykseen ja sen arvo kasvaa vanhetessa. Vanhasta kiekosta pu’eriä voi joutua maksamaan omakotitalon verran. Teestä. Kyllä, luitte oikein. Ihastuin makuun niin totaalisesti, että sitä sekä oolang milkia oli pakko saada mukaan kotiin. Mikä tekee tuohon oolang milk-teehen maitomaisen, toffeenkaltaisen maun? Teelehdet höyrytetään vuohenmaidossa. Joku on tämänkin keinon keksinyt.
Me opimme niin valtavasti teestä ja kuulimme monta tarinaa, että tekstiä riittäisi loputtomiin. Jos tee yhtään kiinnostaa, niin suosittelen varaamaan lämpimästi tastingin, ne ovat mm. polttariporukoissa suosittuja! Ehkä parasta oli, kun Kyösti teesammakko sai päälleen teetä. Hämmentävä hetki, mutta tuo kuulemma vaurautta paikallaolijoille!
Mutta tiedättekö mikä illasta jäi mieleen ehkä eniten? Se, kuinka joku voi rakastaa työtään. Annen innostus ja kiinnostus niin teehen kuin asiakkaisiinsa on aivan ihanaa. Hän kertoi meille monta tarinaa, jotka liittyvät Teeleidiin ja sen asiakkaisiin. Anne saa asiakkaidensa olon tuntumaan erityiseltä. Kun puhuin hänelle ensi visiitistämme pari vuotta sitten, hän muisti heti tyttäremme lattialla rakentamassa maatuskaa. Minulle nousi pala kurkkuun Annen sydämellisyydestä, tänne palaan varmasti taas ensi kerralla!
Vastaus siis otsikon kysymykseen: ei, ei todellakaan ole. Kun hyvä on oikeaoppisesti haudutettu, maku ei ole lähelläkään kitkerää, mutta pitkään minäkin kammosin vihreää teetä huonojen kokemusten vuoksi. Käykää toteamassa itse paikan päällä!
Kenelle paikka on tuttu? Blogistani löytyy paikasta useampi postaus, jos innostut tutkimaan!
Teeleidi
Schaumanin puistotie 2,
40100 Jyväskylä
Avoinna ma-pe 10-19 ja la 11-17.
WWW: teeleidi.fi/
Facebook: /teeleidi
Instagram: @teeleidi