Erilainen omenaherkku

Meillä on ollut hurja omppukesä. Niistä on väännetty pakkanen täyteen sosetta, on annettu vanhemmille ja kavereille ja silti piisaa. Oikeastaan niistä ei sitten muuta ole tehtykään kuin sosetta, koska en jotenkaan innostu perinteisistä omena-kaurapaistoksista tai piirakoista. Mutta sitten silmiini osui vähän erilaiselta kuulostava resepti uusimmasta Trendistä ja kun kaapissa sattui olemaan sitruuna, niin teimme sunnuntaiherkun tästä. Ihanan kirpeä ja erilainen herkku tulikin, eikä tippaakaan kuiva. Innostuin niin, että oli pakko jakaa resepti teille saman tien, kun omppuja vielä piisaa puissa!

Omenamurupaistos

Omenaseos
n. 1 kg omenaa
1 sitruuna
1 dl ruskeaa ruokosokeria
voita

Reseptissä ei tätä lukenut alussa, mutta vinkkaan aloittamaan siitä, että raasta sitruunan kuori. Me menimme vaan ohjetta järjestyksessä ja puristettua sitruunaa olikin sitten haastavampi raastaa… Kuori sitten omenat, poista siemenkodat ja pilko pienehköiksi paloiksi.  Laita palaset kulhoon ja purista päälle sitruunan mehu, jotta omput eivät tummu. Lisää kulhoon ruokosokeri ja sekoita.

Sulata voi pannulla. Kun voi ei enää tirise, laita omenanpalat pannuun ja anna niiden ruskistua rauhassa, kunnes sokeri, voi ja omenoiden nesteet tiivistyvät siirappimaiseksi. Sekoittele välillä. Kaada omenanpalat voideltuun uunivuokaan.

Murupäällys
100g voita
2,5dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
1 sitruunan raastettu kuori

Nypi voi ja jauhot sekaisin, lisää sokeri, raastettu sitruunankuori ja 1-2 ruokalusikallista vettä. Ravista kulhoa; veden tulisi sekoittua jauhoseoksen kanssa niin, että seoksessa on sekä pieniä että isoja murusia. Kaada muruseos vuokaan omenoiden päälle ja paista 180-asteisessa uunissa 45 minuuttia tai enemmän, kunnes pinta on ruskistunut. Meillä oli itse asiassa uuni hieman kuumempi ja paistos uunissa reilun tunnin, kunnes sai väriä.

Sitten vain nauttimaan esim. jäden kanssa, sitruuna tuoksui ja maistui tästä aivan valloittavasti!


Ompuntuoksuista uutta viikkoa kaikille! Olethan jo osallistunut  arvontaan?  Facebook-sivuilla on vielä erillinen arvonta menossa!