Festariveri suonissain

Mä muistan sen kirkkaan päivän

sen kesän ja sen valon häivän


Heinä haisi, puut tuoksui, linnut lauloi vaan

Ja Lada ajaa kylän raitilla

Lada ajaa ja stereot soittaa

Näistä kuvista tuli jostain syystä yllä olevan Aknestikin biisi mieleen. Se soi taukoamatta vuonna 1998. Olin päättänyt peruskoulun ja äitini joskus heikkona hetkenään lupasi, että kun olet peruskoulun päättänyt pääset festareille. Pidin lupauksesta kiinni ja äiti varmaan katui, että oli noin sanonut ja sinä kesänä lähdettiin Vaasan Rantarockiin. Nukuttiin teltassa josta tuli vedet läpi katosta, soitettiin puhelinkopista (mikä absurdi ajatus nykyään!) äidille että hei olen hengissä ja oltiin niin fiiliksissä kaikesta, ettei tosi. Ai tällaista on festareilla! Esiintyjinä olivat mm. Nylon Beat ja Drömhus. Sen takia myös tämä biisi lennättää minut ajassa taaksepäin sateiseen Vaasaan (jessus mikä keli muuten oli koko juhannuksen, kaikki vaatteet olivat läpimärkänä ja kurassa).

Vill ha dig i mörkret hos mig,

tiden den stannar när vi rör vid varann.

Åh, jag lättar, jag flyger, jag svävar fram,

låt det aldrig ta slut.Muistan uskomattoman hyvin sen fiiliksen, kun menimme junalla festareille tietämättä oikein, mitä odottaa. Muistan myös, kun ei tullut mieleen ilmoittaa millä junalla tulemme takaisin ja äitini oli juossut asemalla katsomassa jokaisen Vaasan junan. Viimeisen kohdalla alkoi jo epätoivo iskeä äitiin, sieltä minä tulin ulos ja ihmettelin kun äiti meuhkasi vastassa. Eipä tullut edes mieleen että se oli viimeinen, hyvä että satuimme siihen. Voi huolettomia teinejä. En edes uskalla ajatella mitä on edessä kun omat tyttäret kasvavat.

Siitä lähti kipinä. Hiekkaan nenässä, öihin teltassa, fiilistelyyn bändeistä, yleiseen hengailuun leirintäalueella. Onhan Suomessa festareilla olo välillä aika hehkeää (Provinssissa vuonna 2000 olin aivan varma että jäädyn ja möngin autoon nukkumaan, lämpöä ei montaa astetta yöllä ollut). On käyty Raumanmerellä, Ruisrockissa, Tammerfesteillä, Suomipopeilla, Wanajafestareilla, Aitoon kirkastusjuhlilla, Provinssissa ja koettu trombi Sonispheressä. Se olikin muuten aika ikimuistoinen kerta, otimme kotimajoituksen random mummon ja papan luota ja yks kaks toisena festaripäivänä iski trombi niskaan ja repi lavan palasiksi ja koko festarialue meni mudaksi. 

hame ja toppi Lindex/ valkoinen toppi alla KappAhl/ kengät Vagabond/ hattu H&M/ aurinkolasit Versace/ korut Pieces

Miten nämä kuvat liittyvät festarimuistoihin? En tiedä, tuli vain niin kesäinen fiilis ja kaipuu festareille näistä. Mielestäni kesää ei tullut ilman festareita, viime vuosina ne ovat sattuneista syistä kutistuneet yhden illan tai yön keikaukseen kaupunkifestareilla. Vieläköhän festareita järjestetään kun tyttäreni ovat teini-iässä? Päästänkö heidät lähtemään? Saisinkohan vielä itse liittyä seuraan? 

Onko itselläsi festarimuistoja? Mikä on the festari sinulle? Eikö muuten tule iloisempi mieli näistä kesäasuista ja -kuvista, seuraavaa lämpöaaltoa odotellessa…


Mukavaa torstaita kaikille!


P.S. Asuäänestyksen voittaja toukokuulta oli heittämällä ristiäismekkoni eli asu nro 11. Arpaonni suosi Teijaa ja Lauraa, kiitos osallistumisesta kaikille ja onnea voittajille!