Miten meni ensimmäinen ulkomaanmatka?

Pienet irtiotot ja ylipäätään reissaaminen on ihanaa. Reissussa saa ”vain olla” ja nauttia perheensä seurasta miettimättä perinteisiä pyykinpesuja ruokakuvioita. Miehen toisen lomaviikon aikana päätimme tehdä pienen irtioton jonnekin, mutta minne? Valitsimme kohteeksi Tukholman, sillä lapsemme on passiton (joten esim. Viro tippui laskuista) ja esikoinen on aina viihtynyt laivoilla. Ajattelimme myös, että reissuun kannattaa lähteä nyt, kun koulut eivät vielä ole loppuneet. On tilaa, ei ole niin kallista ja täyttä ja kelit ovat kuitenkin upeat! Edellisen kerran ollessamme Tukholmassa minulla oli pienenpieni kyytiläinen mahasa matkassa, nyt hän pääsi ekaa kertaa laivalle. Esikoinen pääsi ennen 1-vuotissynttäreitä Ruotsiin, Viroon, Englantiin ja Kreikkaan ja sanoinkin aina kaikille, että reissatkaa ihmeessä vauvan kanssa, se on niin helppoa! Hän ei tarvitse juuri vaippoja ja vaatetta kummempaa matkaan, kun lempipupuja tai -satuja ei vielä ole.

Haimme varuiksi matkalle mukaan maistraatista syntymätodistuksen, sillä muuten vauvamme olisi ollut täysin paperiton. Ei kukaan hänen papereitaan kysellyt, mutta eipä tuo todistus iso vaiva ollut, eikä jääty sitten rannalle ruikuttamaan.

Laivaksi valikoimme Silja Serenaden, jolla olimme viimeksi viime vuonna. Iso leikkipaikka ja Desigual-myymälä ovat tämän laivan ykkösjuttuja, lisäksi nämä kävelykatulaivat olivat lapsena ehdottomasti lempilaivojani. Rakastin istua promenade-hytin ikkunassa katselemassa menoa ja syöden karkkia, nyt siinä ikkunassa istui esikoiseni. Otimme Club one-pisteillä perhehytin, joka ilman pisteitä olisi ollut aika tyyris, mutta kiitos pisteiden ei hintaa paljon jäänyt. Perhehytit ovat 11. kannella ja käytävälle ei pääse kuin avainkortilla. Tilaa on hytissä enemmän, neljän sängyn lisäksi on sohva, josta saa tehtyä sängyn. Mahduimme hyvin liikkumaan hytissä ja hiljaisuus oli taattu öisin! Ehdoton suositus siis perhehytille, ainoa miinus oli sotku, mikä paljastui kun teimme sohvasta esikoiselle sängyn. Sieltä tuli niin purkat kuin sipsit esiin, roskaa oli tuhottomasti. No, sohvan allehan se jäi, mutta vähän ällöä silti.

Prinsessatyynyliina! Kiitos Silja, tästä innostuttiin todella.

Ruokailuiksi valitsimme toiseen suuntaan buffan, toiseen suuntaan italialaisen Tavolatan, jossa olin ruokaillut monta kertaa aiemminkin. Tällä kertaa siellä oli parsamenu, josta tilasin sekä alku- että pääruoan, joista pääruoan kuha oli huippua. Buffassakin ruoka on ihan hyvää, mutta se meno ja hulina, huh huijakkaa. On hieman raskasta käydä hakemassa ruokaa itselle ja lapselle, etsiä ruokia ja törmäillä ihmisiin. Sama aamupalalla, siksi valitsimme toiseen suuntaan Tavolatassa tarjoiltavan erikoisaamiaisen. 6,5 euron hintaero tuntunut ollenkaan pahalta, kun sain teen pöytään tarjoiltuna kuopusta imettäessä, valikoima oli herkullinen ja paljon laajempi kuin buffassa ja ovella tarjoiltiin lasi kuohuvaa. Veikkaan, että jatkossa menemme vain erikoisaamiaiselle.

Lapsille olisi ollut tarjolla aika överi herkkubuffet.

Serenadella ja Symphonylla esitetään muuten toukokuun loppuun asti Grease-musikaalia, jonka kävin katsomassa yksin. Hassua muuten, että vieressäni istui yksin esitystä katsomassa ollut äiti, jonka kuopus oli meidän vauvan kaima ja menimme Tukholmassakin samoja reittejä. Hassu sattuma. :D Musikaali oli hieno, näyttelijät osaavia ja laulu taitavaa. Esitys ei maksa erikseen ja se taisi näkyä yleisössä, ihan mukana ei yleisö elänyt, mutta kivaahan tuo musikaali oli käydä katsomassa kun tilaisuus oli.

Esikoisemme viihtyi leikkimaailmassa loistavasti, mutta vähintään yhtä suuri ilo oli olla hytin yläsängyissä tai saada jätski. Hän kiljui innosta kun laskin pehmiskoneesta jälkkärijätskin ekan illan buffetissa, voi pientä. Elämyksiä siis piisasi lapselle! Vauva ei puolestaan ensimmäisellä ulkomaanmatkallaan paljoa hetkahtanut siitä missä mentiin. Hän söi ja nukkui ja katseli hulinaa välillä sylistä. Tuplarattailla mahtui myös ravintoloihin, enkä kokenut niitä missään vaiheessa ongelmaksi. 

Summa summarum: esikoinen oli ratketa liitoksistaan kun oli niin innoissaan, vauva nukkui kuin tukki hiljaisessa hytissä ja palvelu oli todella ystävällistä joka paikassa. Tuplarattaita ei katsottu pahalla vaan järjestettiin niille tilaa, tuotiin lapselle värityskynä ja -kuvia ja kaikki tarjoilijoista kassahenkilökuntaan jaksoivat höpöttää 3-vuotiaan kanssa, jolla juttua piisasi. Katastrofaalisin oli ruokailumme Tavolatassa, kun esikoinen oli väsynyt Tukholma-päivästä ja meinasi kiukutella, vauva veti ainoan pidemmän itkunsa eikä meinannut rauhoittua ja lopulta puklasi jäätävät määrät ravintolaan. Mutta siivosin sotkut, saimme kaikki syötyä ja esikoinen innostui syömään lohensa, kun ihana tarjoilija lupasi hänelle yllärin (ja hän saikin värityskynän ja -kuvia). Ravintola oli kohtuu tyhjä tuolloin, joten en kokenut meidän heilumisen ja vauvan itkun olevan häiriöksi muillekaan. Sellaistahan se on pienten kanssa, mieskin totesi lopulta kalaansa syödessään ”onpa yllättävän lämmintä vielä”. 

Ihana henkilökunta, hyvin nukutut yöt ja tuttu laiva kivoine leikkipaikkoineen tekivät meidän reissustamme onnistuneen, vauvan ensimmäinen pieni ulkomaanmatka on heitetty ja kaikki varmasti nauttivat!


Tykkäätkö itse risteillä? Tai oletko matkustellut pienen kanssa? Kivaa (joskin ilmeisesti sateista) sunnuntaita kaikille!