Nyt hifistellään Aeropressillä!

Ostin helmikuussa vahingossa miestä ilahduttaakseni kahvipapuja, kun tarkoitukseni oli ostaa suodatinjauhettua kahvia. Siitä se ajatus sitten lähti. Mieheni halusi ehdottomasti ostaa kahvimyllyn jolla saa jauhettua pavut ja samaan syssyyn innostui Aeropress-kahvinkeittimestä googletellessaan kahvijuttuja. Kaapissa oli jo maidonvaahdotin, joten kunnon aamukahvia saataisiin aikaiseksi, kun Aeropress-hommattaisiin. Se oli hänen synttärilahjatoiveensa (kyllä, myös mies juhli siihen samaan rytinään kun molemmat tyttömme) ja minähän toki sen halusin toteuttaa.

Muun muassa täältä voi lukea, mitä tuo OCR-merkintä tarkoittaa kahvissa!

En tiennyt Aeropress-laitteesta mitään ja olikin mahtavaa saada kädestä pitäen-opastusta kahvikouluttaja Henna Ahoselta Mokkamestareiden Ylöjärven paahtimolla. Aeropress-kahvilaitteella valmistaa 1-2 kupillista kahvia helposti ja sen voi ottaa esim. reissuun mukaan, mutta toisaalta se mahdollistaa aikamoisen hifistelynkin kahvin kanssa. Koska kahvi menee laitteessa suodatinpaperin läpi, haitallinen kafestoli jää suodattimeen eikä kahvi näin ollen vaikuta kolesteroliin kuten pannukahvi.

Selitin mahdollisimman tarkasti miehelle kahvihifistelyn vaiheet, kun hän naama loistaen alkoi puuhastaa laitteen parissa. Hän jauhoi ensimmäisenä pavut, olin saanut matkaani todella tummaa 5/5 paahteista indonesialaista kahvia, sillä meillä putoavat tummapaahtoiset kahvit. 

Seuraavaksi laitteeseen pannaan suodatinpaperi kiinni ja Henna suositteli lämmittämään sekä laitteen että alla olevan mukin kaatamalla vedenkeittimestä kuumaa vettä laitteen läpi. Seuraavaksi mitatataan laitteeseen 17-20g kahvia. Jos homman haluaa tehdä tarkasti, niin ihan vaa’an kanssa, sillä mitä tummapaahtoisempi kahvi, sitä kevyempi se on. Ihan uusi juttu meille! Laitteen mukana tulee mitta jota voi myös käyttää, mutta jos haluaa hifistellä niin vaaka avuksi.

Kahvin päälle laitetaan 30 grammaa kuumaa vettä, jonka annetaan kuplia 30 sekuntia. Tätä kutsutaan termillä blooming ja kahvista poistuu hiilidioksidia. Bloomingin myötä hiilidioksidi ei tule valmiiseen juomaan ja kahvin aromi maistuu paremmin. Puolen minuutin jälkeen säilö täytetään vedellä, sekoitetaan rauhallisesti muutaman kerran ja painetaan hitaasti mukiin (painamisen tulisi kestää n. 25-30 sekuntia). Ja näin, kahvi on suoraan mukissa!

Laitteen plussia on ehdottomasti se, että siitä saa mukillisen kahvia, eikä tarvitse keittää isompaa pannullista. Siitä ei myöskään lähde porinaa aamuhämärässä, jos toivoo keittävänsä kahvin hiljaisuudessa. Ohjeiden mukaan käytettävän veden tulisi olla n. 80 asteista, joten vedenkeittimen vesi on hieman liian kuumaa kiehuessaan, mutta meillä mentiin tuolla kiehuvalla vedellä. 

Mies kehui kahvin olevan maukkaampaa ja samaa sanoi isäni, väitti aromien tulevan paremmin esiin. Myös veljeni avovaimoineen sai maistiaiset ja he totesivat, että kahvista puuttuu kitkeryys täysin, se on maukkaampaa kuin perinteisesti keittimellä tehty. Jos tämän ottaa mukaan vaikka mökille, niin sen kuin mittaa pari mitallista kahvia laitteeseen ja kaataa kiehuvan veden perään – jokaista vaihetta ei siis ole pakko toteuttaa. Sekoitustikku ja mitta tulevat laitteen mukana. Kahvin tulisi olla suodatinjauhatusta, ei sen karkeampaa. Jos jauhaa pavut itse, on tässäkin tilaisuus hifistellä joka välissä.

Innokas pieni kakunkoristelija. 

Synttärisankari oli tyytyväinen ja on maistattanut kahvia vierailla. Synttäreitä juhlittiin ystävien kera tekemällä Mariannejuustokakku, joka on simppeli toteuttaa, mutta täyte ei muuten pudonnut yhteenkään lapseen! :D


Onko tällainen kahvikone itsellesi tuttu? Tuliko tässä uutta tietoa kahvista?

*kahvit saatu Mokkamestareilta