TB: Marjan in Split

Ensinnäkin; kiitos jälleen kommenteistanne edellisessä postauksessa! Ja tervetuloa uusille lukijoille, enää kymppi tuohon 200 lukijan maagiseen rajaan ja saan teille arvonnan pystyyn!

Meillä oli pitkästä aikaa tänä vuonna kesä ja syksy, ettemme olleet Tukholmaa pidemmällä ulkomailla. Syy löytyy siitä edellisestä postauksesta. Matkakuumeeni on ihan järjetön ja erityisesti joku pidempi irtiotto houkuttaisi valtavasti. Täytyy olla haaveita! Palataan ajassa kuitenkin vuosi taaksepäin, kun olimme vanhempieni ja veljeni kanssa viikon Splitissä. Tykkäsin valtavasti kyseisestä paikasta ja vaikka Kroatia on hurjan suosittu kohde tällä hetkellä, en tuntenut Splitiä turistirysäksi, eikä kukaan huudellut ”Anttila-hintoja” kaduilla kuten Phuketissa asuessa. Aiemmat kuvat ja jutut Splitin viikosta ovat täällä, täällä, täällä, täällä ja täällä ja halusin kirjoittaa teille vielä Marjan-kukkulasta, mutta mihin meni vuosi? Nyt kun vettä tihuuttaa taivaalta on kivaa kirjoittaa jostain positiivisesta, joten palataan Splitiin ja Marjan-kukkulalle sekä yhteen elämäni ehkä kivoimmista viikoista. Tuo matka tuli täydelliseen kohtaan ja oli todella onnistunut, siitä myös iso kiitos vanhemmilleni, jotka antoivat meille myös kahdenkeskistä aikaa reissussa.

Jos matkaat Splitiin, käy siis tutkimassa kaupungin laitamilta löytyvä Marjan-kukkula (vai puisto, miksi sitä pitäisi kutsua…?). Pieni matkaopas sanoo siitä mm. seuraavaa:

Paikallisten lempipaikka koko kaupungissa on Marjanin suuri niemimaa, joka on upea ulkoilu- ja rentoutumismaasto aivan kaupungin keskustan vieressä. Sinne on helppo kävellä Trg republike -aukion tuntumasta Senjska-katua pitkin ylös kukkuloille, joiden ensimmäinen etappi on Vidilica-kahvila. Sen terassilta on hienot näkymät ympäri Splitiä, ja vaikka puistoalueeseen ei haluaisi sen kummemmin tutustua, kannattaa ehdottomasti aurinkoisena alkuiltana kävellä ainakin tähän asti.
Kahvilan takaa alkavat heti Marjanin metsämaisemat, joiden läpi vie polkuja eri suuntiin. Tällä suurella metsäalueella voi vapaasti patikoida tai löntystellä, siellä ei ole kovin helppo eksyä, mutta esimeriksi Benesin rannalle suorinta tietä haluavien kannattaa kiinnittää erityistä huomiota karttaan ja menosuuntaan, sillä muuten kukkulalla kulkeminen voi sitä tuntemattomalle muodostua harmilliseksi harhailuksi.

Me kävimme siellä useamman kerran ja aina löytyi uutta! Ensimmäisellä kerralla taksi vei meidät portille, josta jatkoimme jalan eteenpäin pitkin puiden reunustamia kujia. Lenkkeilijöitä piisasi tuolla mäntyjen reunustamilla kaduilla, joissa ei autolla saanut ajaa ja auringonottajat olivat pääasiassa kivillä, varsinaisia rantoja ei ollut. Me kävelimme pihan tien päähän saakka, josta löysimme hieman helpomman paikan uida lapsen kanssa. Vieressä oli ravintola, joka ei valitettavasti ollut juuri tuona päivänä auki, sillä siellä vietettiin häitä. Helle ja kevyt aamupala saivatkin meidät hoipertelemaan takaisin tuon matkan portille, onneksi alhaalta satamasta löytyi ravintola. Eväät siis matkaan tänne! Puiston perukoilta löytyi myös lasten leikkipaikka, jonka pomppulinnaan minäkin ahtauduin.

Toisena päivänä lähdimme kiipeämään ylös kukkulalle kaupungin puolelta ja pysähdyimme matkalla näköalaravintolaan. Kuten kuvista huomaa, portaita piisasi, joten seurueemme kolme miestä tekivät rattaiden kanssa töitä. Ylhäältä näki kauniisti koko kaupungin ja ihan kukkulan päältä löytyi pieni eläintarha. Koska pääsymaksu ei ollut kummoinen ja ajattelimme, että pikkuneitiä eläimet kiinnostavat menimme sisälle, mutta olihan tuo paikka hieman ankea, enkä olisi ihan varma eläinten hyvinvoinnista. Lintukammoinen joutui kipittelemään karkuun riikinkukkoja, jotka kävelivät vastaan ahtailla käytävillä. Mutta mahtavat näkymät tuolta ylhäältä on, eli jo sen vuoksi sinne kannattaa kavuta!

 1,5-vuotias kapusi jyrkkää mäkeä reippaasti. En tiedä yhtään kuka tuo setä on, mutta tyttärellä on aina ollut tapana höpöttää taukoamatta, niin tutuille kuin tuntemattomillekin. :D

 Mieheni ei pyörtynyt kesken kiipeämisen, vaan kiinnostui siitä, kuinka jyrkkä mäki oikeastaan onkaan ja kännykästä löytyi joku asian mittaamiseen sopiva ohjelma… Mitä tähän nyt sanoisi.

 

Viimeisenä päivänämme taksi vei meidät Marjan-puiston toiselle puolen rannalle, joka olikin paras ja rauhallisin ranta koko reissulla (harmi etten muista enää tämän rannan nimeä!). Muutamia paikallisia oli rannalla kanssamme ja harmittelimme miksemme löytäneet sitä aiemmin.

<3 Tämä on näitä hetkiä, joita katsoessa alkaa ilonkyynelet virrata ja hetkiä, jolloin ei tiennyt kenenkään kuvaavan. Parhaita.

Kuka on ollut Splitissä tai suunnitellut menevänsä? Eikö tule erilainen olo, kun katselee hellekuvia syyskuussa? :) Minä muuten huomasin, että vuosi lisää bloggaamista on tehnyt tehtävänsä, ihan varmasti saisin parempia kuvia nyt, mutta teidän on tyytyminen näihin!

 Haaverikasta keskiviikon jatkoa!

P.S. Ei mitään havaintoa miksi tekstien ja kuvien linja heittää tässä postauksessa…? Pahoitteluni!