Pirteyttä pähkinöistä – Nutisal

Hypätään ajassa viime viikolle ja pähkinäkouluun, joka olikin aika opettavainen tuokio. Superfoodien ollessa nousussa myös makeisistaan tunnettu Cloetta on tuonut markkinoille pähkinäsarjan nimeltään Nutisal eli Nut-Is-All. Ja toden totta pähkinä on kaikkea, sillä niin paljon vitamiineja, proteiineja ja kuituja noista superfoodeista löytyy. Pähkinöitä suositellaankin syötäväksi 30 grammaa päivässä.

 

 

 Pähkinät ovat omassa ruokavaliossakin jatkuvassa käytössä, joten olin todella innoissani kun Cloetta järjesti bloggareille viime viikolla pähkinäkoulun Tampereella hotelli Ilveksessä. Nutisal-tuotteista vastaava Tiia Nykänen oli kertomassa meille pähkinöistä ja saimme maistella niin Nutisal-pähkinöitä kuin keittiön puolelta tulleita herkkupaloja. Lähdin matkaan naapurini kanssa, joka kertoi olleensa kuukauden sokerilakossa ja korvanneensa sokerinapostelua pähkinöillä. Pyysin siis oikeaa ihmistä kuulemaan pähkinöistä lisää!

 

 

 Kuulimme illan aikana läjäpäin erilaisia faktoja niin pähkinälaaduista kuin tuotteiden valmistuksesta ja säilytyksestä. Parissa tunnissa pääsimme kirjaimellisesti maasta puuhun eli maassa kasvavasta maapähkinästä (joka muuten ei oikeastaan ole pähkinä vaan palkokasvi) korkealle puuhun asti, missä kasvaa puolestaan parapähkinä. Tuo keilapallon kokoinen kuula, joka sisältää noin 20 parapähkinää on suojeltu lajike Etelä-Amerikassa ja pähkinäpallot tekevät esimerkiksi autoon lommon pudotessaan korkealta. Itselleni oli myös yllätys, kuinka laajalta alueelta ympäri maailman pähkinöitä tuodaan! Saimme kuulla Tiialta uusia vinkkejä pähkinöihin liittyen, koittakaapas karkottaa ensi kesänä kotilot puutarhasta suolattujen pistaasipähkinöiden kuorilla, pitäisi toimia! Tai sytyttäkää takka suolaamattomien pistaasien kuorilla!

 

 

 Ainoa pahe pähkinöissä on niiden sisältämä energiamäärä, eli näitä terveellisiä herkkuja täytyy nauttia kohtuudella. Saimme ison kassillisen pähkinöitä matkaamme ja ne meinasivat olla vastustamattoman hyviä, kuten kuvasta näkyy. Pähkinäkoulu oli oikea koulu meille kaikille, siinä missä äiti oppi uusia juttuja pähkinöistä, taapero oppi uuden sanan: ”PÄHKINNIÄ!”. Jottei homma lähtisi aivan käsistä, siirtyivät maistelukippomme ruokapöydältä kaappiin, mistä äiti käy huomaamatta hakemassa niitä pähkinniä… Tai ainakin päiväunilla sen voi tehdä huomaamatta!

 

Tahtoo pähkinniä…!

 

Verrattuna muihin valmistajiin Nutisal-pähkinät valmistetaan kuivapaahtomenetelmällä. Pähkinät asetetaan ikään kuin tarjottimella uuniin, jossa on avotuli ja tarjotin heiluu mekaanisesti koko ajan, eli pähkinät eivät ole hetkeäkään paikallaan. Näin saadaan pähkinöihin ihana paahdettu maku ilman ylimääräistä, ulkopuolelta lisättyä rasvaa. Ja voi pojat, sen kyllä maistoi, maku oli todellakin ihanan paahdettu ja rapsakka! Kiitos kuivapaahtomenetelmän, suuhunkaan ei jää rasvaista makua ja sormet pysyvät puhtaina! Nutisal-pussit ovat umpinaisia pusseja ilman ikkunaa, sillä pähkinät tulisi säilyttää pimeässä. Tiesittekö, että jos niitä säilytetään pidempään ne olisi myös hyvä säilyttää viileässä, joko jääkaapissa tai paljon rasvaa sisältävät pähkinät, kuten macadamia, jopa pakkasessa?

 

 

Meille kerrottiin myös, että Lähi-Idässä tarjoillaan sitä isompia pähkinöitä, mitä enemmän vierasta arvostetaan. Nutisal-pusseja availlessa huomasi, että pähkinät ovat isoja. Niiden laatuun ja kokoon siis kiinnitetään huomiota ja pusseihin valitaan kokonaisia pähkinöitä.

 

 

Pähkinäpussi on helppo sujauttaa mukaan laukkuun ja siitä saa piristystä verensokerin laskiessa iltapäivällä. Isot pussit ovat myös uudelleen suljettavia ja näitä pusseja löytyy monista kaupoista Citymarketista Valintataloon.

 

Nutisalin sekoituksissa ehkä parasta on, että jokaiselle löytyy jotakin. Illanistujaisiin sopii mainiosti mausteinen Festival mix, taaperolle maistui suolaton cashewpähkinä, iltapalarahkan sekaan laitoin kourallisen Natural-sekoitusta, pikkuveli kehui Enjoy mixiä ja kanasalaatti sai hauskan makuvivahteen roasted mixistä. Eniten käytänkin pähkinöitä salaateissa, mutta valitsen yleensä maustamattoman version, oli kivaa kokeilla jotain uutta vivahdetta.

 

 

 

Meidän perheessä on siis viime aikoina varmasti saatu viime päivinä täyteen tuo suositeltu 30 gramman päiväannos, kun olemme maistelleet eri mixejä ja vieneet niitä tuliaisiksi.

 

  Käytätkö itse paljon pähkinöitä? Onko Nutisal sinulle tuttu?

 

Ihanaa perjantaita kaikki, menkäähän viikonlopusta ihan PÄHKINNIÄKSI!

 

*yhteistyössä Cloetta, pähkinät saatu blogin kautta