Teehöperö Forsmanilla

Kuten blogiani seuranneet tietävät, olen äärettömän kova teenkuluttaja. Tämä oli huomattu mm. synttärilahjoissani, sain neljä pussia teetä lahjaksi! Juon kolmisen pannullista teetä päivässä ja pääasiassa minulla kuluu irtoteetä (makuero sen ja pussiteen välillä on huima!) ja erityisesti mustaa teetä. Tee kuitenkin valvottaa minua, joten iltaisin olisi kivaa keitellä mustaa teetä, mutten uskalla sitä kuitenkaan tehdä. Olen ehdoton teenjuoja, kahvia olen juonut pyöreät 0 kuppia elämäni aikana, maistanut kerran lapsena ja toisen kerran 15-vuotiaana, pelkkä hajukin on kamala.

 

 

 

Olikin siis todella mukavaa käydä Forsmanin tehtaanmyymälässä Vantaalla toissa viikolla. Ne loputtomat teehyllyt ja kauniit pannut sekä mukit saivat teehöperön todellakin höperöksi! Ja se teen tuoksu, se on aivan ihana! Mirja Salonen kertoi minulle paljon Forsmannin historiasta sekä erilaisista teelaaduista. Sain mukaani maisteltavaksi mm. Pu Erh-teetä, jota kutsutaan teemaailman viiniksi. Näistä erikoisemmista teelaaduista teen myöhemmin ihan oman postauksen, koska eri teelaaduistahan voisi kirjoittaa sivutolkulla.

 

 

Maistelimme jutellessa Red Dragon-teetä ja sain maistaa mm. tummalla suklaalla päällystettyjä viikunoita sekä taateleita, jotka olisivat ihana, eikä niin äitelä lisä joulupöytään. Yllätyinkin kuinka valtava valikoima Forsmannilla on; on satoja teelaatuja, herkkuja ja vaikka minkälaisia teenvalmistusvälineitä ja teemukeja.

 

 

 

Vantaalla Forsmannin teetalo on ollut pari vuotta ja itse yritys on ollut toiminnassa 30 vuoden ajan. Teetalossa on tarjolla maistettavaksi päivän tee ja jos maistelua haluaa tehdä enemmänkin, voi varata ryhmälle teekoulun.

 

 

Minä sain matkaani uusia mielenkiintoisia teemakuja maisteltavaksi*, mutta myös pari perinteisempää, joihin olen aluksi keskittynyt. Lisäksi matkaani lähti aivan ihastuttava vaaleanpunainen teekannu, joka sopii yhteen erinäisten vaaleanpunaisten kuppien kanssa mitä kaapeistamme löytyy. Innostuin nyt juomaan iltaisin tuota valkoisen ja vihreän teen yhdistelmää, missä makuina on puolukka ja vanilja. Se on ihanan pehmeän makuista ja Mirja kertoi minulle, että vihreä tee sisältää L-teaniinia, jolla on lievä rentouttava vaikutus. Näin ollen, vaikka myös vihreä tee sisältää kofeiinia, sillä ei ole niin piristävää vaikutusta kuin mustalla teellä. Teen piristysvaikutus tulee kuulemma hitaammin kuin kahvin ja kestää noin nelisen tuntia, siinä missä kahvinjuonti tekee nopeamman ja lyhyemmän piristävän piikin.

 

 

Toinen tee mitä olen ehtinyt maistella, on Saariston tee. Musta tee, jossa on makuina sitruuna, passion, omena, ruiskukat ja kookos. Yllätyin teen makeudesta, sillä en itse laita teen joukkoon mitään ja tämän maistui siltä, kun siellä olisi ollut liraus hunajaa tai sokeria seassa. Ilmeisesti kookos tekee mausta makean.

 

Näiden lisäksi olen aiemmin maistanut Forsmannilta n. kymmentä eri makua eli ihan pientä osaa teevalikoimasta, sillä valmispusseja löytyy yhteensä 150 erilaista. Ja tähän kaikki muut päälle. Joten maistettavaa teestä innostuneille piisaa! Kiinalainen teekulttuuri on tullut Suomeen kohtuullisen myöhään, sillä tee ei kestänyt kuljetusta kosteissa konteissa, joten teen tuonti alkoi vasta kun kuljetusmenetelmät tulivat paremmiksi. Muistan, että kun itsekin aloitin päivittäisen teenjuonnin lukioikäisenä, oli kahvilassa yleensä yksi pussitee, ehkä jopa muutamia makuja tarjolla. Vaan toista on nyt, kun meillä on teehuoneita ja kahvilat myyvät irtoteetä lähes poikkeuksetta! Teellä on todettu olevan useita terveysvaikutuksia, joten lieneekö sen sisältämien flavonoidien vaikutusta, etten koskaan sairasta esim. flunssaa…?
 

*saatu blogin kautta.

 

Oletko itse kahvi- vai teeihmisiä? Oletko löytänyt Forsmanin teevalikoimasta suosikkia, kerro lempparisi!