Lontoo lapsiperheen silmin

Otsikko on vähän hämäävä, sillä luvassa ei ole kauheasti vinkkejä mitä tehdä lapsen kanssa, omamme oli reissun aikaan vielä niin pieni. Lontoo on yksi lempikaupungeistani, vaikka en osaa selittää miksi. Olimme aikanaan mieheni kanssa puoli vuotta Englannissa vaihto-opiskelemassa ja tuon ajan myötä minulle kehittyi rakkaussuhde Englantiin. Nykyään käyn siellä ihan eri fiiliksellä ja tutkailen mm. jugurttitarjonnan Sainsburysta ja haikailen siellä asuttua aikaa. Höhlää, mutta niin kivaa. Sotken tähänkin juttuun kuvia myös vanhoilta reissuilta, joten ei kannata ihmetellä miksi allekirjoittanut näyttää niin rypyttömältä joissain kuvissa. :D

Piccadilly circus vuonna 2006 ja 2014.

Emme siis asuneet tai opiskelleet Lontoossa, mutta siellä oli helppo käydä junalla. Lontoossa voi tehdä mitä vaan, shoppailla, syödä, harrastaa kulttuuria tai vain kävellä ympäriinsä ja nauttia. Se on myös luvattu maa ihmiselle, joka rakastaa teetä ja siideriä. Vaihtoehtoja on muitakin kuin Liptonin Yellow label tai Fizzin kuiva omppu. ;) En osaa hirveän hyvin suositella tekemistä lapsiperheelle, koska olen matkustanut Lontoossa vain aikuispoppoolla ja nyt keväällä 11kk vanhan lapsen kanssa, joka ei vielä kaivannut samalla tavalla aktiviteetteja kuin isommat. Meidän pieni viihtyi vielä kohtuullisen hyvin rattaissa, joten kiersimme kaupat tarkemmin kuin koskaan ennen. Tässä pientä osviittaa lopputuloksesta… Nuo Whittardin teet ovat aivan ihania, olen juonut niitä joka ikinen päivä reissun jälkeen. Sinä joka menet seuraavaksi Lontooseen, tuo minulle niitä lisää! :D

Parhaat löydöt lapselle tein Nextiltä ja Gapilta. Itselleni olen ostanut mm. Guessilta, Primarkilta (varaa tänne aikaa ja hermoja!!), Gapilta, TopShopista ja Desigualilta. Dorothy Perkinsiin, jota niin kovasti kehutaan, en ole koskaan mennyt.

Tämä kuva piti ottaa, kun tajusin, että kaikki turistit kuvaavat itsensä puhelinkopissa ja minulta tämä kuva uupuu!
Maaliskuinen Lontoo oli kaunis ja keli ihana, oli mukavaa vain kävellä ympäriinsä.

Koska Lontoosta voisi kirjoittaa loputtomiin, en lähde erittelemään esim. hotellitarjontaa, totean vain että hotellit ovat kalliita ja laatutasosta voi yleensä poistaa yhden tähden, jos vertaa Suomen hotelleihin. En myöskään odota syöväni hyvin Lontoossa, lapsen kanssa pubiruoka on nopeaa ja edullista. Jos käy ensimmäistä kertaa Englannissa, ei kannata hämmästyä sitä, että hampurilaisen välissä on sitten se pihvi ja ehkä tomaatinsiivu. Juustot ja muut höppeet pitää yleensä tilata erikseen ja kantaa pöytään kaikki ketsupit, sinapit, majoneesit ja muut mausteet, mitä pubista löytyy ja maustaa burgerinsa itse. Parhaat Lontoon-ateriat olen tainnut syödä intialaisessa Sohon liepeillä, itse en ole opiskelijana tai lapsen kanssa lähtenyt testaamaan esim. Jamie Oliverin ravintoloita, mutta vanhempani kyllä kehuivat sitä kovasti.Ruokaa Nottinghamin liepeillä.Herkkuvarras vappuna 2006.

Lapsen kanssa me siis kiersimme kauppoja, kävimme haistelemassa pubitunnelmaa ja liikuimme enemmän kävellen kuin ennen sekä metron sijaan bussilla, koska metro ja rattaat ovat vähän sumplimista vaativa yhtälö. Menimme myös ensimmäistä kertaa turistibussin kyytiin ja se olikin aika mainio ratkaisu: pikkuneiti nukkui bussissa kahden tunnin unet ja näimme monta paikkaa mitkä ovat yleensä jääneet näkemättä, kun olemme siirtyneet metrolla paikasta toiseen.

 

Lapseen suhtauduttiin muuten ystävällisesti, mutta ihan ytimessä Carnaby Streetillä syöminen pubissa oli vähän hankalaa. Rattaat olisi pitänyt jättää nurkkaan pois tieltä, mutta syöttötuoleja emme löytäneet mistään pubista, joten aikamme väiteltyämme saimme pitää rattaat pöydän lähellä.

Lentokentällä Suomen päässä lapseen suhtauminen on sitä samaa linjaa kuin Suomessa aina ja rattaita emme ole saaneet pitää portille asti. Olikin iloinen yllätys, kun Lontoon päässä sai pitää rattaat mukanaan ja lapsiperheille oli oma turvatarkastusjono, joka tarkoitti käytännössä ettei jonoa ollut. Pääsimme sujuvasti eteenpäin. Gatwickin kenttä oli myös mukava, aiemmin olemme lentäneet Heathrowin ja Standstedin kentille. Gatwickilta pääsi hetkessä junalla Victorian asemalle ja kun otimme hotellinkin Victorialta, ei tarvinnut matkustaa metroilla tai busseilla enää. Hyvin näppärää!

Aiemmilla reissuilla olemme kiertäneet turistipaikkoja, kuten Madame Tussaud’sin. Voi olla ihan kiva paikka esim. lapsille, mutta lähinnähän siellä kuvaa itseään vahanukkejen kanssa ryysiksessä muiden turistien seassa. Jos muuten mielii London Eyehen, Tussaud’siin tai muihin turistijuttuihin, kannattaa ostaa liput etukäteen Internetistä. Sama juttu esim. junalippujen kanssa. Siinä säästää äkkiä paljonkin!

Vaha-Robbien kanssa 2006.
 

 

Musikaaleista olemme käyneet katsomassa Stompin ja Lion Kingin. Jälkimmäistä suosittelen lämpimästi (pyöriikö se vielä?), itkeä tihuutin katsomossa, sillä häissämmekin laulettiin Leijonakuningasta. Tosin onnistuimme katsomaan sen vasta toisella kerralla, ensimmäisellä kerralla teatteri pimeni puolivälin aikana ja meidät ohjattiin taskulampuilla ulos teatterista. Mikä lie sähköongelma, mutta saimme rahamme takaisin ja tulimme kuukauden päästä takaisin, onneksi asuimme silloin Englannissa.

 

 

Maisemiakuvia fiilistelyä varten, ylhäältä otetut on kuvattu London Eyestä sekä Monumentista. Kuvat ovat miehen ottamia, koska minä en pysty ahtaanpaikankammoisena menemään London Eyen suljettuihin koppeihin. Sen sijaan alapuolella on ihanaa katsoa ihmisvilinää ja istua terassilla. ;)

 

Itse tykkään myös kovasti Portobello roadista ja siellä olevista markkinoista. Siellä on mukavaa käveleskellä ja tehdä vähän erilaisia ostoksia.

Tammikuussa 2011 oli kylmä, ostin Portobellosta kauniin karvalakin. :D

Vielä loppuun muutamia fiilistelykuvia. Kunnon turistinhan täytyy käydä myös katsomassa vahdinvaihtoa Buckingham Palacessa.

Näiden kukkien myötä toivotan kaikille iloista pääsiäistä!

 

Tässä siis muutamia vinkkejä ja fiiliksiä hyvin tiiviissä muodossa, asiaa kaupungista olisi niin paljon, ettei tiedä mitä tiivistää blogiin asti. Kysykää jos olette lähdössä reissuun ja osaisin vastata johonkin mieltä askarruttavaan juttuun!